Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogatal Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbătorimetode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale.

În fiecare an, Săptămâna Bucătăriei Turcești este marcată de o serie de evenimenteși campanii pe rețelele sociale, organizate atât în Turcia cât și în străinătate. Inițiativa are ca scop promovarea patrimoniului culinar bogat al Turciei, format de mii de ani de schimburi culturale, practici durabile și tradiții gastronomice adâncînrădăcinate. În timp ce o temă diferită este în centrul atenției în fiecare an pentru aarăta profunzimea bucătăriei turcești, tema din acest an onorează preparateleclasice care constituie esența acesteia, prin evenimente diverse, desfășurate înspiritul ospitalității tradiționale turcești.

Preparatele de bază din Anatolia

Peisajul culinar bogat al Turciei își are rădăcinile în tradiții vechi de secole. Preparatele clasice făcute în casă, bazate pe rețete transmise din generație îngenerație și pregătite cu dragoste în bucătăriile din întreaga țară, se află în centrulacestei gastronomii diversificată.

Aceste preparate de bază, realizate cu ingrediente locale, de sezon, și tehnicisimple dar bine gândite, reflectă esența patrimoniului culinar turcesc. Sunt transmise valorile tradiționale, hrănitoare și fără risipă ale bucătăriei turcești înprezent, aceste clasice simbolizează, de asemenea, valorile perene ale Anatoliei: ospitalitatea, solidaritatea și unitatea. Până la urmă, ele sunt piatra de temelie a meselor calde și primitoare care adună laolaltă familii, prieteni și oaspeți.

Meniul Săptămânii dedicate Bucătăriei Turcești ediția 2025 include preparate celebre care au trecut testul timpului. Tema „Preparatele Clasice ale BucătărieiTurcești” va aduce în prim-plan numeroase rețete de bază, printre care:

  • Ciorba de Linte și Ciorba Tarhana;
  • İmambayıldı (vinete umplute cu ceapă și roșii);
  • Mantı (colțunași turcești);
  • Börek (plăcinte sărate) umplute cu ingrediente variate precum cartofi, brânză, verdețuri sau carne tocată.
  • Combinații savuroase precum Karnıyarık (vinete umplute cu carne tocată);
  • Orez – Cacık;
  • Kuru Fasulye (tocană de fasole albă);
  • Orez;
  • Murături și Dolma Asortată (legume umplute).

Aceste preparate oferă o incursiune autentică în inima bucătăriei turcești de casă. Salatele răcoritoare precum Bostana și Çoban, precum și o varietate de Hoșaf (compoturi de fructe) vor completa această experiență culinară, iar deserturile turcești delicioase, precum Tavukgöğsü (budincă de piept de pui), Kazandibi (budincă caramelizată) și Baklava, vor oferi un final dulce perfect acestui festin.

Preparate regionale clasice

Săptămâna Bucătăriei Turcești servește, de asemenea, ca o vitrină a diversitățiiregionale bogate a țării. Fiecare dintre cele 81 de provincii ale Turciei își vaprezenta propriile interpretări ale rețetelor tradiționale, modelate de ingredientelelocale, climat și secole de schimburi culturale. De la preparatele cu ulei de măslineale coastei Egee până la specialitățile picante și îndrăznețe ale sud-estului șibucătăria bogată în pește a regiunii Mării Negre, săptămâna oferă o călătorieculinară prin destinațiile variate ale Turciei.

Evenimentele regionale vor evidenția aceste rețete locale clasice, oferindvizitatorilor o mostră autentică de arome și o înțelegere mai bună a vieții cotidieneși a patrimoniului fiecărei regiuni.

Distribuie articolul: