Investigația TV8 dezvăluie mărturisiri și autodenunțuri făcute de unii dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului, Ilan Șor și Veaceslav Platon. În urmă cu zece ani, trei bănci mari din Republica Moldova au fost prăbușite de indivizi influenți, conectați la persoane de rang înalt din stat.

 

După ce au scurs de bani băncile și i-au împărțit între ei, au convins Guvernul, prin presiune și campanii publice de provocare a panicii, să ofere garanții de stat de 14,5 miliarde de lei, transmite tv8.md.

Acești bani sunt astăzi datorie publică, întoarsă de stat Băncii Naționale din banii noștri comuni.

Veaceslav Platon: – Desigur că vina lui Ilan în asta este foarte mare, pentru că el a început. Politicul s-a conectat spre sfârșit și a dus la final situația. Dar gaura principală desigur că a făcut-o Ilan. Asta este precis.

Alexandru Tănase: – Eu am privit conferința lui de presă cu trei luni în urmă și acolo a prezentat alte cifre, că toată această gaură a fost cu mult înaintea lui.

Veaceslav Platon: – Prietenul meu, eu sunt unic prin faptul că am fost în toate astea până la ei. Când eu i-am transmis lui 40% din acțiunile BEM, acolo gaura era 1,25 miliarde, asta credite cu probleme, dintre care 600 de milioane puteau fi scoase. Și rămâneau doar 650 de milioane neacoperite. Reieșind din asta eu am vândut acest pachet.  Dar iată cum au făcut ei 14 miliarde din 650 de milioane. Asta trebuie să ai mare talent. Aici toți au fost legați foarte strâns.

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor și Alexandru Tănase. Aceste discuții au ajutat TV8 să reconstruiască, piesă cu piesă, puzzle-ul celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova – „Furtul miliardului”. Tot grație acestor discuții, TV8 a reușit să stabilească cine au fost principalii beneficiari direcți și indirecți ai furtului. Numele lor sunt Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon.

Probele prezentate demonstrează cum exact a avut loc adoptarea deciziei secrete a Guvernului, din 13 noiembrie 2014, prin care s-au oferit 9,5 miliarde de lei pentru salvarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank.

Citește mai departe pe tv8.md.

Distribuie articolul: