Fără ramuri, artificiali, furați sau arestați. Brazii de Crăciun din Chișinău reprezintă o întreagă epopee. Epopee ce a început exact în anul 2007 atunci când pomul a fost furat pentru că „nu corespundea sărbătorilor oficiale ale Republicii Moldova” și înlocuit cu un brăduț ce nu depășea nici un metru. Un nou an, o nouă poveste. În 2008 bradul a fost furat și dus în curtea unei grădinițe. În ultimii ani, Chișinăul a avut doi brazi oficiali – al municipalității și al țării. 

Vezi mai jos filmul pomilor de Crăciun din Capitală și cum de la un brăduț de nici un metru, PMAN a ajuns să găzduiască un pom artificial de 20 de metri.

În anul 2009 pomul a fost instalat în centrul Chișinăului, însă decorarea lui nu a fost în prim-plan din cauza evenimentelor din 7 aprilie. Un an mai târziu, un nou pom de Crăciun. De data acesta molidul a stârnit polemici. Unii erau încântați, alții ziceau că bradul instalat în Bălți ar fi fost mai frumos.

În 2011 pomul a fost adus din satul Bozieni. Avea o înălțime de peste 25 de metri, iar Primăria a plătit pentru el 11 mii de lei. Atunci, Dorin Chirtoacă spunea că bradul din Chișinău e mai frumos decât cel din Bruxelles. Următorul an urma să fie întâmpinat de cel mai bătrân brad, acesta a având peste 50 de ani și aproximativ 20 de metri.

Molidul care a petrecut anul 2013 a fost crescut în grădina unui locuitor al satului Coșernița, raionul Criuleni, timp de 40 de ani. Bradul a avut o înălțime de 18 metri și a costat circa 15 mii de lei. În 2014 bradul măsura 20 de metri înălțime. Acesta a crescut timp de 35 de ani în curtea unui agent economic. În acel an, pomul de Crăciun a strâns cele mai multe critici, acesta fiind un pic strâmb.

În anul 2015, din cauza corturilor instalate de protestatarii din PMAN, Primăria Capitalei nu a avut loc pentru instalarea unui pom de Crăciun.Astfel, autorităţile au decis să împodobească un brad de lângă Arcul de Triumf. Anul următor Pomul de Crăciun a avut aproximativ 17 metri și a costat 15 mii de lei.

2017 a fost anul în care capitala a avut doi brazi. Pomul care a rămas instalat în PMAN  se afla în sectorul Botanica, în curtea unei  grădinițe. Noul brad a fost plătit din banii personali ai primarului interimar, Silvia Radu, după ce bradul adus din Ucraina s-a dovedit a fi un fiasco.

În acest an, în premieră, pomul de Crăciun este artificial. Decizia le-a aparținut locuitorilor orașului. Pomul are 20 de metri înălțime și o perioadă de exploatare de 7-8 ani. Pentru construcția bradului au fost alocați 90 de mii de lei din bugetul municipal.

Autor: Capitolina Turculeț