Peste 450 de femei din Ucraina și Moldova au dezvoltat competențe antreprenoriale și digitale în cadrul proiectului Women Digital Center, ediția 2023. Women Digital Center este un proiect de educație digitală și antreprenorială pentru femeile și tinerele din Republica Moldova. Proiectul a fost lansat în 2019, cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare.

 

Inițial au fost create și amenajate trei centre digitale pentru femei în regiuni. Începând cu anul 2020, grație suportului financiar al Orange Moldova și al ATIC, în cadrul Proiectului Tekwill, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, Women Digital Center s-a extins încă în două regiuni din țară. În 2022, grație parteneriatului stabilit între Fundația Orange Moldova și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a fost creat centrul digital pentru femeile din capitală și zonele adiacente, plasat în incinta UPSC. În total, 3137 de femei au beneficiat de cursuri gratuite în cadrul a cinci ediții consecutive ale proiectului. În ediția curentă, cu suportul financiar al Fundației Grupului Orange, sunt oferite instruirile Women Digital Center inclusiv pentru femeile și tinerele refugiate din Ucraina. Centrele digitale regionale sunt amenajate în municipiile Bălți, Comrat, Cahul, Ungheni și orașul Sîngerei.

Timp de șase luni, tinerele și femeile refugiate din Ucraina, dar și participante din Moldova (vorbitoare de limbă rusă), cu vârsta cuprinsă între 18-45 ani, au obținut competențe utile în dezvoltarea sau inițierea unei afaceri, prin creșterea abilităților profesionale și a competențelor de utilizare a instrumentelor digitale, necesare în lansarea sau optimizarea afacerii. Proiectul „Women Digital Center” este finanţat de Fundaţia Grupului Orange, susținut și implementat de Fundația Orange Moldova și Centrul de Informații Universitare.

 Fundația Orange susține fetele și femeile să își dezvolte competențe digitale și antreprenoriale. Suntem mândri că din 2015, la nivelul Grupului Orange, prin programul Women Digital Center am instruit peste 50.000 de femei din 23 de țări. Apreciem adaptarea curriculei ediției din acest an și implicarea femeilor din Ucraina în program, acest lucru le va ajuta să se integreze mai bine în comunitatea moldovenească și în ecosistemul antreprenorial local”, spune Mary Lisa DURBAN, Director Sponsorizări pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Consolidare Orange Group.

Participantele din Ucraina au fost susținute și încurajate prin instruiri oportune, cu menirea de a le facilita tranziția, de a contribui la o integrare mult mai lină în comunitatea tării-gazdă, de a le crește sau chiar asigura stabilitatea emoțională, psihologică, socială și financiară.

Ediția curentă a fost una inedită fiindcă a implicat și participarea refugiatelor din Ucraina care și-au găsit un adăpost în țara noastră și s-au arătat deschise de a învăța limba română și să obțină competențe utile în dezvoltarea sau inițierea unei afaceri. Prin dezvoltarea proiectului Women Digital Center, susţinem femeile să obțină abilităţi digitale, să înceapă şi să continuie planurile de antreprenoriat, să îşi promoveze afacerile în mediul online, să cucerească noi clienţi, să devină mai competitive pe piața muncii și mai independente financiar”, a menționat Olga SURUGIU, Director General, Orange Moldova.

În cadrul proiectului, femeile au învățat despre cum să intre pe piața muncii din Republica Moldova, prin aplicarea cunoștințelor digitale și antreprenoriale, prin lansarea și promovarea unei mici afaceri ș.a. De asemenea, au avut posibilitatea de a socializa, de a face conexiuni, de a se autorealiza în Moldova.

Suntem bucuroși că ediția 2023 a programului Women Digital Center a ajutat 455 de femei din Ucraina și Moldova să fie cu un pas mai aproape de oportunitățile care le oferă digitalul. În plus, studierea limbii române în cadrul programului le va reda mai multă încredere şi cunoştinţe pentru a se afirma mai uşor profesional, să-şi transforme pasiunile şi talentele în sursă de venit, să lanseze şi dezvolte afaceri, mai independente”, a evidențiat Ludmila NISTORICĂ, Președinta Consiliului Fundației Orange Moldova.

 

Proiectul „Women Digital Center” este un exemplu concret al sprijinului acordat femeilor în dezvoltarea personală și profesională, în cultivarea competențelor digitale, în valorificarea potențialului antreprenorial prin intermediul tehnologiei și inovației. Cursurile oferite în cadrul proiectului au fost absolut gratuite.

 

Ne bucurăm mult acest proiect a oferit suport femeilor refugiate din Ucraina în momentele în care au avut cea mai mare nevoie. Grație partenerilor noștri, am facilitat accesul acestor femei la resurselenecesare pentru a-și reconstrui/îmbunătăți viețile într-un mediu nou”, a zis Angela MUȘET, Directoarea Centrului de Informații Universitare:

 

În ediția din acest an, cursurile s-au desfășurat în cinci Centre Digitale pentru Femei, create și amenajate în cadrul AO Centrul „CONTACT-Cahul” din municipiul Cahul, AO Centrul de Politici Socio-Economice CONSENS” din orașul Sîngerei, AO „FĂCLIA” din municipiul Ungheni, AO „Asociația Femeilor de Afaceri din municipiul Bălți și A„Tineretul Găgăuziei” din municipiul Comrat. Pentru implementarea proiectului, Centrele partenere au primit granturi financiare pentru realizarea curriculumului de instruire în cinci module.

Astfel, trainingurile desfășurate în format off-line, s-au axat pe cinci componente de bază: alfabetizarea digitală, inițierea în antreprenoriat, promovarea on-line a afacerii, aplicaţii utile şi crearea unui website, precum și cursul-inițiere în limba română.

 

În cadrul celor 38 de ore de studii, participantele au beneficiat de îndrumare și asistență practică din partea formatorilor regionali ai Women Digital Center. Aceste instruiri au oferit oportunități valoroasede dezvoltare și au sprijinit femeile în dobândirea abilităților necesarepentru a-și transforma ideile în afaceri de succes.

 

 „Ne-a impresionat comunicarea care a fost între noi la această ediție. Am admirat energia femeilor din Republica Moldova șidin Ucraina și dorința acestora de a conlucra, de a se reuni și de a se ajuta reciproc. Femeile din această ediție au primit acel stimul ca să-și ducă planul de afacere la bun sfârșit, privească mai încrezut în viitor, iar refugiatele, poată interacționa și comunica în limba română”, a conchis Liliana GHEORGHIȚĂ, Formatoare la centrul Women Digital Center, Sîngerei.

Tinerele și femeile din Ucraina și Moldova, vorbitoare de limba rusă, au beneficiat în mod semnificativ de aceste cursuri, care au fost adaptate și livrate în limba rusă, astfel încât participantele să poată înțelege și asimila conținutul în mod eficient. De asemenea, în cadrul proiectului, s-a oferit un curs special de limbă română, având ca scop facilitarea accesului tinerelor la informații importante și de a le pregăti pentruintegrarea în societatea locală în cazul în care decid rămână în țară.Totodată, acest curs a contribuit la reducerea stresului și a incertitudiniilegate de comunicarea și interacțiunea cu mediul local.

 

„Mi-a plăcut foarte mult acest curs, deoarece m-a motivat -mi lansez propria afacere. Fiind în Moldova am făcut cursuri de masaj și make-upPrin intermediul acestui program am studiat cum -mi creez un site, cum -mi împachetez estetic pagina de promovare și cum -mi realizezcărți de vizită. Informația asimilată la curs a fost necesară pentruparcursul meu profesional“, spune Olga SMOLENCOVA, refugiată, beneficiară Women Digital Center.

 

 

Distribuie articolul: