Frații mai mici nu sunt întotdeauna priviți într-o lumină pozitivă; se bagă în lucruri, fac mizerie și apoi par să evite cumva toată vina. Dar un nou studiu sugerează că, în ciuda comportamentului lor deranjant, frații mai mici pot reduce riscul copilului mai mare de a deveni obez.

Rezultatele studiului – condus de Dr. Julie Lumeng de la Universitatea din Michigan – sunt publicate în revista Pediatrics.

Cercetările anterioare nu au fost atât de pozitive. Un studiu a sugerat că sugarii sunt mai predispuși să prindă tuse convulsivă de la frații lor, decât de la mame. Și un alt studiu a declarat că primii născuți au un IQ mai mare decât frații lor mai mici.

Dr. Lumeng și colegii săi spun că cercetările anterioare au sugerat deja că structura unei familii ar putea influența greutatea, dar a lor este primul care analizează modul în care indicele de masă corporală (IMC) al copiilor se modifică odată cu nașterea unui frate mai mic.

Pentru cercetarea lor, echipa a recrutat 697 de copii la momentul nașterii în 10 site-uri din SUA și apoi i-a evaluat la fiecare 3 luni. Copiii au fost clasificați în funcție de momentul nașterii fraților lor.

În plus, cercetătorii au măsurat copiii pentru a evalua IMC la 15, 24, 36 și 54 de luni și în clasa întâi.

Copiii fără frați sunt de trei ori mai probabil să fie obezi în clasa întâi

În general, descoperirile au arătat că a deveni un frate sau o soră mai mare înainte de clasa întâi scade riscul unui copil de a deveni obez.

În detaliu, nașterea unui frate când primul copil avea între 2-4 ani a fost legată de un IMC mai sănătos în clasa întâi. Și copiii care nu aveau un frate aveau șanse de aproape trei ori mai mari să fie obezi până în clasa întâi.

Dr. Lumeng spune că, deși cercetările au asociat nașterea unui frate mai mic cu un risc mai mic de a fi supraponderali, ei „au foarte puține informații despre modul în care nașterea unui frate poate modela riscul de obezitate în timpul copilăriei”.

Ea și echipa ei susțin că părinții ar putea schimba modul în care își hrănesc copilul atunci când se naște un alt frate. Deoarece obiceiurile alimentare ale copiilor sunt dezvoltate în cea mai mare parte în jurul vârstei de 3 ani, cercetătorii spun că schimbarea obiceiurilor lor alimentare ar putea avea un impact major.

În plus, copiii pot fi mai activi și pot petrece mai puțin timp în fața ecranelor odată ce se naște un frate sau o soră mai mică. Și o altă teorie este că copiii mai mari și-ar putea asuma un rol de îngrijitor atunci când se naște un frate mai mic, implicând joc și mișcare mai activă.

Comentând studiul lor, dr. Lumeng spune:

„Ratele de obezitate în copilărie continuă să fie un mare motiv de îngrijorare. Dacă nașterea unui frate schimbă comportamentele în cadrul unei familii în moduri care protejează împotriva obezității, acestea pot fi modele pe care alte familii pot încerca să le creeze în propriile case. O mai bună înțelegere a conexiunii potențiale dintre un frate și greutate poate ajuta furnizorii de servicii de sănătate și familiile să creeze noi strategii pentru a ajuta copiii să crească sănătoși.”

Ea adaugă că trebuie efectuate cercetări suplimentare asupra modului în care nașterea unui frate ar putea avea impact asupra masei și asupra activității fizice.

Distribuie articolul: