Ne-am obișnuit să strâmbăm din nas la tot ce vine din perioada sovietică. Cei mai mulți dintre noi au aruncat demult la gunoi orice amintire legată de URSS. Există însă în Republica Moldova peste o sută de stații auto, splendoarea cărora nu poate fi contestată. Acestea au fost decorate cu mozaic în perioada sovietică, iar Eugeniu Marițoi le „teleportează” pe una din cele mai solicitate platforme online în ziua de astăzi - pe Instagram.

Atunci când ai lansat proiectul „Stații de Moldova”, știai că și jurnalista Ana Danilescu „a vânat” un timp stațiile în mozaic? Posta fotografii cu ele pe Facebook. De unde își trage picioarele interesul tău pentru stațiile auto ornamentate atât de frumos în anii 70?

„O, nu știam despre Ana. Dar, atunci când am început să le fotografiez, mi-am dat seama că nu sunt primul și am cercetat puțin, am dat de un fotograf Canadian pe nume Christopher Herwig, care a călătorit cu mașina, bicicleta, autobuzul pe teritoriul a 14 țări care au făcut parte din Uniunea Sovietică. El chiar are și două volume de carte cu poze, colecția fiind numită ‘’Soviet Bus Stop’’. Recomand, în partea asiatică a fostei Uniuni Sovietice stațiile sunt pur și simplu extraordinare. Inspirația a venit de la sine, din momentul când am observat că aceste obiecte din trecut dispar, și sunt înlocuite cu unele moderne și foarte urâte, ca formă și culoare.”

Ai așteptat vreodată un mijloc de transport într-o asemenea stație auto? Un autobuz poate sau, de ce nu, o mașină de ocazie? Dacă da, atunci când se întâmpla ultima oară?

„Din păcate, nu am avut ocazia să aștept în una din ele. Dar pot să spun că, uneori, când staționez la stații pentru a le fotografia, sunt oameni care chiar așteaptă un transport, doar că din moment ce văd aparatul foto cam se îndepărtează de mine. Sunt și oameni care nu se tem de aparatul de fotografiat. Șa întoarcerea din raionul Râșcani, în drum spre Bălți, am oprit la o stație unde era un cuplu de bătrâni. Au așteptat să fac poze, după care m-au întrebat dacă nu merg la Bălți, și norocul lor, au mers cu mine până la destinația dorită, chiar și bani mi-au propus, dar cum poți să ei bani de la doi pensionari… erau chiar foarte insistenți, dar le-am lămurit frumos că o să mă simt ofensat dacă vor mai insista.”

Dacă e să îi credem pe colegii mei de breaslă, care au realizat mai demult un material despre stațiile auto în mozaic, atunci în țară avem 170 de unități de acest fel. Ai de gând să le fotografiezi pe toate?

„DA! Categoric. Dacă la moment am fotografiate doar 17 stații, îți dai seama ce înseamnă asta? Să faci cunoștință cu atâtea locuri noi, oameni noi, trasee naționale și cele mai îndepărtate sate din țară, miroase a o aventură de lungă durată, de care nu doresc să mă las.”

Ce faci cu pozele? Ai nevoie de ajutor la identificarea stațiilor auto? Poate ți-ai dori ca oamenii să îți scrie ca să îți spună încotro să o apuci data viitoare, ca să găsești cele mai frumoase „opere de artă”?

„Eu plasez pozele pe Instagram cu hashtagul #statiidemoldova. Pe viitor aș dori să le sistematizez cumva, să le plasez pe o hartă web. Sunt cazuri când fotografiez în grabă și plec mai departe, iar când cineva mă întreabă unde se află o anumită stație, îmi dau seama că nu știu în apropierea cărui sat se situează. Aș fi foarte recunoscător dacă cineva m-ar îndrepta în direcțiile potrivite, pentru că acum procesul este cam așa: aleg un oraș din țară și merg acolo să-l vizitez, și în obiectiv nimeresc doar stațiile care le găsesc pe traseul principal, dar îmi dau bine seama că stații bune de fotografiat găsim și în sate care sunt amplasate mai departe de traseele naționale.”

Unde ai găsit cele mai elaborate ornamente? Se deosebesc acestea prin ceva anume în funcție de zona țării în care se găsesc?

„La moment, din ce am văzut, pot spune că la nord sunt mai colorate, acolo găsim mai multe flori, soare și figuri geometrice, în centrul țării vedem mai mult personaje. La Cricova de exemplu, găsim o femeie în haine naționale, la Sărătenii Vechi – brâul, în Slobozia Dușca- hora.”

În ce stare se află cele mai multe stații de așteptare de acest fel?

„Punctul cel mai dureros în toată povestea asta este anume starea lor. Sunt total neîngrijite, sunt folosite pe post de WC. Gunoiul face parte din compoziția artistică a stației, dacă priviți atent la poze, se vede clar care stații sunt mai des folosite, cele cu mai mult gunoi. Despre starea fizică nu pot spune nimic bun – mozaică lipsă, pe alocuri pereți fisurați, acoperiș cu găuri, sau la unele care au părți de metal, el este îndoit sau rupt. Și când stai să te gândești că este metal, trebuie să depui efort enorm ca să-i schimbi forma… pentru ce?”

„Unele sunt împânzite cu anunțuri, eu nu știu cum poate să ți se ridice mâna să lipești anunțuri pe mozaică din secolul trecut?”

Ce reacții a stârnit proiectul tău fotografic? Poate ești invitat deja și în sate de către localnicii care vor să se laude cu stațiile lor auto?

„Aștept invitații la hram… nu, nu, glumesc. Dacă cineva are în sat la el o stație frumoasă, de ce nu, poate să-mi trimită un răvaș electronic, cu mare bucurie voi veni. Cât despre reacții, au fost diferite. Unii spun că nu am ce face, cheltuind timp și bani pe drumurile noastre „europene’’.  Alții mă încurajează să nu mă opresc aici, și să continui. În general, reacția este bună, doar faptul că oamenii încep a vedea frumosul de lângă ei, deja este o bilă albă pentru proiect. Și dacă încep să observe, sper că vor începe și să se mândrească că au lângă ei o perlă arhitecturală, sau chiar un monument al istoriei, fie ea și sovietică.”

 

Eugeniu Marițoi e un mare admirator al frumosului, în toate formele sale. Simțul estetic, zice el, vine de la părinți. Când era mic, aceștia îl luau cu ei la muncă, adică la televiziunea națională. Și Eugeniu a cochetat cu lumea TV. A lucrat în calitate de editor de imagine și producător executiv. La un moment dat, s-a testat și în vlogging, dar pentru că cere mult timp această activitate, a renunțat la ea. Astăzi este freelancer, sau cum glumește soția lui, șomer. Face producție video pentru diverse evenimente, creează spoturi publicitare, reportaje și altele.