Există pe Instagram o pagină numită „Goddess Women”, unde sunt publicate fotografiile vedetelor editate după strandartele impuse de filtrele de pe Instagram. Da, rezultatul este unul spectaculos – chipuri fără riduri, pori sau pungi sub ochi, dar este IREAL. Nimeni nu arată așa în realitate nici măcar dacă a stat în salonul de frumusețe ore întregi. 

Nu știu dacă ție ți s-a întâmplat vreodată să navighezi pe Instagram și să ai impresia că numai tu ai picioarele groase, dinții cam strâmbi sau ten cu probleme. Eu una m-am săturat de perfecțiunea ireală de pe Insta. Ba mai mult, atunci când am apărut pe story cu hanoracul meu de casă mi s-a făcut observație că ar fi mai bine să îl schimb 😄

Eu am puterea emoțională să înțeleg că totul este o realitate mascată, dar ne ne face cum adolescentele care se chinuie să se încadreze în standartele ireala?

Recent am descoperit un profil pe Instagram, care m-a uimit. O mulțime de vedete adunate și editate exagerat. Chiar nu înțeleg de ce Angelina Jolie, Monica Belluci sau Megan Fox ar avea nevoie să le fie modificat chipul atât de mult? Acestea sunt femei devenite cunoscute pe vremea când nici nu existau filtre sau Instagram, și au fost îndrăgite datorită frumuseții deosebite pe care o au de la natură.

Cei de la Bored Panda au stat de vorbă cu creatoarea paginii. Femeia a povestit că intenția ei nu este de a promova standartele ireale, dar de a arăta că se poate face artă cu photoshop-ul.

Femeia le-a răspuns celor care consideră că pagina ei este un promotor al strandartele ireale de frumusețe.

„Oamenii ar trebuie să înțeleagă că aici este vorba doar de photoshop și artă. Nu luați totul atât de în serios. Dimpotrivă, eu doar arăt ce se poate face datorită editării, așa oamenii vor putea face mai ușor diferența dintre photoshop și realitate.

„Cred că oamenii sunt obsedați de felul în care arată din cauza urmăritorilor și a like-urilor pe care le primesc la fotografiile „perfecte”. Este tris, dar pe social media primești mult mai multă atenție dacă arăți bine. 

Vreau să le spun tuturor fetelor și baieților să fie ei. Sunteți frumoși așa cum va lăsat natura, iar urmăritorilor mei vreau să le spun mulțumesc că îmi apreciază munca”, a mai adăugat femeia.

Cum ne afectează filtrele?

În 2022 The New Yorker publica un articol denumit „The Age of Instagram Face”. În el, se detalia o practică relativ nouă, dar cât se poate de îngrijorătoare. Din ce în ce mai multe femei tinere își doresc operații estetice pentru a semăna cu versiunile lor trecute prin filtrele de Instagram. Rezultatul? The Instagram Face, un look unitar, în care toate femeile seamănă între ele, devenind un soi de armată bizară de cyborgi superbi care au ochi de felină, buze cărnoase, pomeți înalți și o piele lipsită de pori sau de orice fel de rid.

„Perfecționismul este una dintre cele mai toxice trăsături cu care se luptă omul modern și rare sunt cazurile în care nu îl întâlnesc în practica mea.”, spune psihologul Cristina Petrescu-Ghene.

„Primul și cel mai important pas în confruntarea cu perfecționismul este să realizăm că perpetuăm o serie de comportamente nesănătoase, devenind astfel conștienți de impactul acestora asupra sănătății noastre mentale și relaționale. Avem nevoie să examinăm foarte atent în ce măsură ne comparăm în mod nerealist cu persoane pe care le urmărim pe social media, dar și cu persoanele care apar la TV, în reclame sau cu cei din jurul nostru. Odată ce devenim conștienți de aceste tipare nesănătoase, abia atunci putem începe să le schimbăm. 

Avem nevoie să ne limităm expunerea la astfel de imagini, iar asta putem face prin a ne curatoria feed-urile de social media pentru a conține cât mai multe persoane autentice, care reprezintă o diversitate a corpurilor și trăsăturilor fizice similară cu cea regăsită în lumea reală, nu în lumea atent selecționată și nerealistă din media, a povestit spihologul pentru Cosmopolitan

Dar tu te simți frustrat de imaginile perfecte de pe Instagram?

 

Distribuie articolul: