Prezentatoarea de la  TV8, Mihaela Dicusar, a plecat de la televiziune după ce Natalia Morari a anunțat că tatăl copilului ei este Veaceslav Platon. Ex-prezentatoarea a oferit un interviu pentru Gazeta de Chișinău și a mărturisit că a fost de mai multe ori jignită și intimidată de Platon. Jurnalista a  mai adăugat că, deși conducerea TV8 știa despre asta, i-au spus doar să nu de-a o foarte mare importanță comportamentului lui Platon. 

Despre intimidările lui Platon a scris și jurnalistul de la Jurnal TV, Alexaxandru Cozer, pe pagina sa de facebook pe 26 ianuarie.

„O reporteră de la TV8 face o știre excelentă, după ce îl surprinde pe Platon în vizită nocturnă la Procuratura Generală. Toate sursele spun că s-a întreținut preț de aproape două ore cu Stoianoglo.

Ei, ce se întâmplă cu reportera? Chiar în timpul buletinului de știri, este sunată de Platon, amenințată și intimidată în ultimul hal. E făcută „omul lui Plahotniuc” și i se transmite că el va „vorbi cu conducerea instituției” despre felul în care lucrează ea.

Peste câteva săptămâni, reportera se întâlnește cu Platon pe culoarele unei judecătorii și încearcă să-i adreseze câteva întrebări. În schimb, Slava o atacă, amenință și umilește în ultimul hal, chiar sub privirile mai multor reporteri. Îmi spunea un alt coleg care asista la tirada lui Slava că îi venea să-i dea un pumn în bot mizerabilului pentru felul în care a tratat acea fată.

Cei care gestionează TV8 au știut foarte bine despre aceste istorii condamnabile. S-a intervenit în vreun fel? Public, nu”.

Mihaela Dicusar a oferit un interviu pentru Gazeta de Chișinău și a lămurit toate aspectele acestei situații: 

– Ai anunțat conducerea TV8 despre amenințările și intimidările lui Veaceslav Platon?

De fiecare dată când mă simțeam jignită, intimidată de acest om, anunțam despre asta. Veneam plângând de la evenimente. Din păcate, mi se spunea că totul e bine. Și nu puteam face nimic altceva. Pentru că mi se spunea că nu există nicio implicare a lui Platon la TV8, ca să se dovedească până la urmă că nu e chiar așa de bine cum se credea.

– Cine din superiorii tăi știau despre atacurile lui Platon asupra ta?

Veronica Gherbovețchi și Mariana Rață. Mariana a spus că vor avea o ședință și vor discuta. La ultima ședință cu reporterii eu am mai întrebat o dată dacă este sau nu vreo implicare a lui Platon la TV8. Și Veronica mi-a răspuns că a vorbit cu Natalia Morari și că aceea a zis că nu este nimic, adică nicio implicare.

– Subiectele realizate despre Platon au fost cenzurate?

Nu. Textele mele despre Veaceslav Platon nu am simțit să fie cenzurate sau redactate într-un alt mod. Am avut doar intimidări din partea lui Platon.

 De unde ai aflat că Platon se afla la Procuratura Generală?

Era 17.30 când cineva mi-a trimis o poză care demonstra că mașina lui Platon se află la PG. Și mi-a zis că uite acesta umblă și noaptea pe la procuratură și nu-i semn bun. Am mers încolo repede împreună cu cameramanul. Era aproape de ora 18.00 când eram la PG. Am făcut repede știrea. Nu am lăsat-o pe a doua zi. La buletinul de la ora 19.00 a fost prezentată. Nu l-am prins pe Platon atunci. El a fugit de presă, dar l-am sunat la telefon. El nu mi-a răspuns. Platon m-a sunat chiar în timpul buletinului de știri, când se difuza știrea.

– Ce ți-a spus Platon?

Intimidări în stilul lui Platon: că-s „omul lui Plahotniuc”. Exact ceea ce a scris Alex Cozer.

 Ai anunțat superiorii despre intimidarea la telefon din partea lui Veaceslav Platon?

Da, iar le-am anunțat și le-am spus că m-a făcut „omul lui Plahotniuc”. Că el va „discuta cu administrația TV8 despre comportamentul reporterului”. Mi-au spus să nu acord atenție, că e clar cine e Platon. Cu asta s-a terminat. Nu s-a luat nicio atitudine.

– După incidentul de la PG ai mai avut o întâlnire cu Platon pe culoarele unei judecătorii din Chișinău?

Da, la Judecătoria sectorului Buiucani. Când a ieșit Platon de la o ședință de judecată, l-am luat la întrebări și iarăși a început cu atacuri și intimidări încât m-am dus de acolo plângând. Cameramanul era cu mine și se uita la mine și nu știa ce să-mi zică.

– Ce anume te-a făcut să plângi?

Cuvinte jignitoare, că sunt o jurnalistă foarte rea și că de ce fug de el. Eu încercam deja să fug de el. Așteptam cameramanul să mai ia niște imagini, dar el s-a apropiat de mine, fiind lângă sediul judecătoriei, și a început să mă atace. Îmi spunea în rusă că, „probabil, sunt primul om de care fugi așa. Ești o jurnalistă slabă, ce fel de întrebări pui tu, cine ți le-a dat?”. Asta e cel mai dureros pentru un jurnalist. Și nu știam cum să scap de el. Am plecat împreună cu cameramanul.

Ai anunțat că pleci de la TV8 după ce Natalia Morari a făcut anunțul public despre tatăl copilului său. De ce atunci, și nu mai devreme, mai ales că ai fost atacată de Platon și redacția nu a reacționat deloc public?

Inclusiv asta, dar și faptul că nu s-a acționat la timp și nu s-a luat nicio atitudine. M-am simțit ofensată și neprotejată. Noi, ăștia mici, nu eram siguri dacă există vreo legătură de-a lui Platon la TV8. Erau doar zvonuri, ca pe la alte redacții.

– Deci, știai despre legătura lui Platon cu Morari?

Auzisem cu vreo lună și jumătate până la anunțul făcut public. Se auzeau zvonuri că ei sunt prieteni foarte buni, dar despre copil nu știam nimic, a mai adăugat jurnalista. 

Mai multe detalii citește pe Gazeta de Chisinau

Update:

Mariana Rață a venit cu o reacție. Jurnalista a ținut să le răspundă în comentarii unor internauți. Aceasta susține că Dicusar a anunțat despre intimidările lui Platon abia când a decis să plece de la TV8 și nu atunic când ar fi avut loc.

„Mihaela Dicusar din păcate nu a venit sa semnaleze conducerii tv despre aceste intimidări atunci când ele se întâmplau, ci doar când a plecat ne-a zis despre aceste cazuri cu adevărat regretabile. Și eu am primit intimidări de la Platon în acest an, dar în cazul meu eu le-am tratat ca un risc al meseriei, comunicând despre ele cu conducerea tv.”

Distribuie articolul: