Avocații pentru controlul armelor au condamnat luni un raport conform căruia forțele ucrainene au desfășurat în martie muniții cu dispersie în satul Husarivka din regiunea Harkov – aparent prima utilizare verificată de către Ucraina a bombelor cu dispersie de când forțele ruse au invadat țara la sfârșitul lunii februarie.

Și armata ucraineană ar fi folosit arme cu dispersie

Munițiile cu dispersie sunt arme inacceptabile care ucid și mutilează civili în toată Ucraina”.

New York Times a raportat că a vizitat zona și a verificat că fragmentele de metal împrăștiate din armele detonate au fost rezultatul loviturilor lansate de ucraineni la începutul lunii martie, după ce rușii au preluat controlul asupra Husarivka.

Submunițiile analizate de reporterii Times conțineau fiecare echivalentul a aproximativ 11 uncii de TNT. Armata ucraineană a urmărit probabil să lovească forțele ruse, a raportat Times, și nu au existat victime în lovitura inițială.

Experții în drepturile omului condamnă folosirea bombelor cu dispersie deoarece acestea creează de facto mine terestre împrăștiate într-o zonă, cel puțin 20% dintre muniții nu reușesc să detoneze la impact, potrivit b1tv.ro.

Peste 21.000 de oameni au fost uciși în întreaga lume în urma loviturilor cu muniții cu dispersie și a rămășițelor acestora, potrivit Monitorului pentru mine și muniții cu dispersie.

Peste 120 de națiuni au semnat Convenția privind munițiile cu dispersie în 2010, interzicând folosirea bombelor din cauza daunelor civile pe care le provoacă, chiar dacă loviturile inițiale vizează ținte militare. SUA, Rusia și Ucraina sunt printre țările care nu au semnat tratatul.

Folosirea muniției de către Rusia a fost condamnată la nivel internațional

Folosirea de către Rusia a munițiilor în Ucraina a fost condamnată la nivel internațional, Amnesty International afirmând la începutul acestei luni că „atacurile fără discriminare” ale țării asupra civililor constituie crime de război. Indiferent de partea care lansează muniția, a spus Jeff Abramson de la Asociația pentru Controlul Armelor, „folosirea munițiilor cu dispersie ar trebui condamnată”.

Nu este surprinzător, dar este cu siguranță șocant să auzi că au apărut dovezi care indică faptul că Ucraina ar fi folosit muniții cu dispersie în acest conflict actual”, a declarat Mary Wareham, director de al diviziei de arme la Human Rights Watch, pentru Times. „Munițiile cu dispersie sunt arme inacceptabile care ucid și mutilează civili în toată Ucraina”.

Rapoartele despre utilizarea bombelor cu dispersie de către ucraineni au venit la o zi după ce forțele țării au refuzat să predea orașul-port Mariupol rușilor, iar președintele ucrainean Vladimir Zelenski a avertizat că discuțiile de pace în curs între cele două țări vor fi încheiate dacă soldații rămași în Mariupol. au fost uciși.

 

Distribuie articolul: