Fondatorul companiei Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, și alți colegi de afaceri sunt acuzați de un prejudiciu de peste 4,3 milioane de lei adus clienților. Cu toate acestea, el a evitat un sechestru de 20 de mii de euro, după ce creditorul l-a chemat în instanță pentru a-și recupera împrumutul, scrie anticoruptie.md

Instanța de fond nu a acceptat cererea de sechestru. Mihail Șaran, cu datorii de milioane de lei, a fost acționat în justiție de un grup de creditori în speranța recuperării banilor. În iunie curent, magistrații Judecătoriei Chișinău au decis în favoarea unui grup de creditori, cerând insolvabilitatea “Bismobil” pentru a-și recupera suma de 63 de mii de euro.

Datoria urma să fie plătită până în mai 2022, iar în contract, Șaran se angaja să plătească o dobândă de 40% din suma totală. Administratorul provizoriu, Maxim Timoșin, a declarat că la 27 martie 2023, datoriile “Bismobil” depășeau activele proprii ale companiei, înregistrând datorii de 1 723 601,22 lei.

În 22 mai curent, Mihail Șaran, un director operațional, și doi agenți comerciali ai companiei au fost acuzați de escrocherie, riscând închisoarea între 8 și 15 ani. Primele probleme la Bismobil Kitchen au apărut în România, la rețeaua de magazine din Cluj, unde autoritățile au deschis un dosar penal după închiderea primului magazin, iar clienții au reclamat neprimirea mobilierului plătit. În Chișinău, numeroase persoane au depus plângeri la poliție după ce au plătit pentru bucătării de la Bismobil Kitchen, dar nu au primit nici mobilierul, nici pe cei cu care au încheiat contractele.