O dietă sănătoasă și echilibrată în sarcină va ajuta copilul să obțină nutrienții de care are nevoie și să crească într-un ritm sănătos. Dar de câte calorii în plus ai nevoie cu adevărat și cum să te asiguri că obții tot de ce ai nevoie, dar nu mai mult decât ar fi sănătos?

Deși ai nevoie de niște energie în plus, nu este necesar să „mânânci pentru doi”. Femeia însărcinată în medie are nevoie de un surplus zilnic de doar aproximativ 300 de calorii (în nutrienți sănătoși). Acest lucru o ajută pe viitoarea mămică să câștige cantitatea potrivită de greutate în timpul sarcinii.

Întreabă medicul cât de mult ar trebui să iei în greutate. O femeie care avea o greutate medie înainte de a rămâne însărcinată ar trebui să ia între 11 și 16 de kilograme după ce a rămas însărcinată. Femeile subponderale ar trebui să câștige între 13 și 18 de kilograme. Și femeile supraponderale ar putea avea nevoie să adauge doar 6 până la 11 kilograme în timpul sarcinii.

În general, ar trebui să adaugi 1-2 kg în primele 3 luni în care ești însărcinată și aproximativ jumătate de kg pe săptămână în restul sarcinii. Dacă aștepți gemeni, ar trebui să adaugi de la 16 până la 20 de kg în timpul sarcinii.

Este deosebit de important să câștigi cantitatea potrivită de greutate atunci când aștepți gemeni, deoarece greutatea ta afectează greutatea bebelușilor. Și pentru că gemenii se nasc adesea înainte de termen, o greutate mai mare la naștere este importantă pentru sănătatea lor. În sarcina gemelară, este posibil să ai nevoie de un raport caloric de 3.000 – 3.500 de calorii pe zi.

De unde se ia greutatea suplimentară în timpul sarcinii?

  • Bebeluş: ~3.6 kg
  • Placenta: ~1-1.4 kg
  • Lichidul amniotic: ~1-1.4 kg
  • Țesut mamar: ~1-1.4 kg
  • Alimentare cu sânge: ~1.8 kg
  • Grăsime stocată pentru naștere și alăptare: ~2.3 – 4 kg
  • Uter mai mare: ~1 – 2.3 kg
  • Total: 11 – 16 kg.

Este sigur să pierzi în greutate când ești însărcinată?

Dacă o femeie este foarte supraponderală atunci când rămâne însărcinată, medicul poate dori ca ea să slăbească. Ar trebui să slăbească numai sub îngrijirea medicului. Dar, în majoritatea cazurilor, femeile nu ar trebui să încerce să slăbească sau să țină o dietă restrictivă în timpul sarcinii.

Cum să câștigi cantitatea potrivită de greutate în timpul sarcinii

Dacă medicul dorește să adaugi masă corporală în timp ce ești însărcinată, încearcă aceste sfaturi:

  • Mănâncă cinci până la șase mese mici în fiecare zi.
  • Păstrează gustări rapide și ușoare la îndemână, cum ar fi nuci, stafide, brânză și biscuiți, fructe uscate și înghețată sau iaurt.
  • Întindeți unt de arahide pe pâine prăjită, biscuiți, mere, banane sau țelină. O lingură de unt de arahide cremos oferă aproximativ 100 de calorii și 7 grame de proteine.
  • Adaugă lapte praf degresat la piure de cartofi, omletă și cereale fierbinți.
  • Adaugă suplimenta calorice la masă, cum ar fi unt sau margarină, cremă de brânză, sos, lactat care nu au fost degresate.

Ce se întâmplă dacă te îngrași prea mult în timpul sarcinii?

Dacă ai adăugat în greutate mai mult decât a recomandat medicul, discută cu el despre asta. În cele mai multe cazuri, vei dori să aștepți până după naștere pentru a pierde în greutate. O alimentație bine pusă la punct și o rutină zilnică ce include mișcare suficientă vor fi cea mai bună soluție, până atunci.

Distribuie articolul: