Cine nu iubește florile?! Culori, texturi, arome… Două surori de la noi, dau o nouă viață florilor, conservându-le în bijuterii, iar rezultatul este mai mult decât frumos. Este creativ și unic. Astăzi ne-am propus să vă prezentăm povestea Anei Carabețchi și a Alinei Iamboglo, începând din momentul în care s-a născut idea și până la detalii din procesul de lucru.

Două surori, ca două flori… Pentru Ana și Alina, această expresie înseamnă mai mult decât atât. Florile sunt parte din viața lor, sunt inspirație, sunt dragoste pentru frumos, sunt sursă de venit. Bijuteriile artistelor hand made sunt absolut unice, deoarece au la bază plante vii, care nu se ofilesc niciodată.

„Suntem două surori Ana (35 ani) și Alina (31 ani). Încă în copilărie am a avut o mare plăcere să confecționăm cu mâinile proprii diferite lucruri. Pentru noi orice artă ori ocupație devenea o adevărată pasiune: brodatul, împletitul, desenul. Strângeam diferite plante, flori și frunzulițe și le puneam la păstrare în cărți”, povestesc surorile.

La școală, Ana se ocupa mai mult cu desenul, participa la diferite concursuri și olimpiade. Pe Alina însă o pasiona mai mult muzica. Ea mereu cânta și dansa pe la la diferite matineuri. Sora mai mare a absolvit Facultatea de Limbi Străine, mezina a absolvit Facultatea de Economie. Au muncit în diferite domenii. Atunci nimic nu a fost legat de lucrul manual. Fiind în concediu de maternitate fetele au avut nevoie de o ocupație, de un hobby interesant. Ideea a apărut când Alina a descoperit poze pe internet cu bijuterii din plante presate și uscate. Atunci a înțeles că anume această tehnică îi este forte interesantă și era ceva nou în țara noastră. De aici a început totul…

În primul rând, fetele au avut nevoie de materie primă. Astfel Alina strângea florile și le usca cu grijă. Căuta informație despre tehnologia, care până în ziua de azi nu are o anumită denumire. „Este un proces în care florile uscate se acoperă cu reșină specială pentru bijuterii. Floarea acoperită rămâne mereu frumoasă. Să spunem că acest proces ne permite să pastrăm frumusețea plantei pentru o lungă perioadă. Am mai încercat să coasem și jucării, să brodăm cu biser, dar totuși, cel mai mult, ne pasiona floristica în bijuterii”, mai relatează ele.

„Astăzi avem mai mult de cinci ani de când am realizat primele lucrări. Nici nu ținem minte cum au fost. Atunci ne parea că sunt superbe, doar acum înțelegem că am făcut multe greșeli. Din toate aceste greșeli am făcut concluzii și în sfârșit avem o experiență bună și un nivel de profesionalism dezvoltat. Acum totul depinde de inspirație și fantezia noastră”, dezvăluie meșterițele.

Inspirația vine din flora Moldovei

„Toată natura țării noastre, toată gama de culori și varietatea de flori ne înspiră să creăm lucruri neobișnuite. Confecționăm diferite colecții pentru orice gust. Procesul este destul de lung și durează mai mult de trei zile. Avem cercei și coliere, brațări și pentru mână și pentu picior, inele și accesorii pentru păr. Este greu să spunem câte colecții și lucrări am lansat până în prezent.

Primăvara și vara se încep pregatirile, strâgem flori, ierburi și alte plante. Lucrăm cu romanițe, margarete, lalele, morcov sălbatic, liliac, ierniță, ghiocei, levanțică, toporașe, viorele… și multe altele. Le pregătim pentru iarnă. Suntem și foarte atente la metalul cu care lucrăm. Astăzi lucrăm cu oțel inoxidabil, csre este de o calitate destul de înaltă. Nu se oxidează, nu se teme de apă, rar provocă alergie. Dorim ca toți sa fie mulțumiți”, spun acestea.

Ana și Alina vorbesc cu admirație despre baștină: „Lucrul nostru se socoate destul de neobișnuit în țara nostră. Meșteșugurile prin care este cunoscută Moldova sunt în mare parte broderia și olăritul. Noi prețuim orice artă, căci în lucrurile acestea este ascunsă istoria, tradițiile și obiceiurile poporului nostru. Prin lucrările noastre dorim să facem o mică prezentare a poporului și a meleagurilor noastre, chiar și străinii să afle cât de bogată este flora țării noastre, cât de frumoase sunt câmpurile. Toate lucrările noastre devin un simbol adevărat al Moldovei. O țară mereu înflorită și colorată”

„Imediat ce au apărut primele lucrări am început să participăm la diferite expoziții și festivaluri, precum Ia Mania, Mai Dulce ,La Hodina, Bostaniada.. Am avut onoarea să prezentăm lucrările noastre la diferite vinării – Cricova, Chateu Vartelly, Mileștii Mici, Poiana. Deseori participăm la Yard Sale. Bijuteriile noastre au ajuns în Europa, Marea Britanie, în Canada, SUA, chiar și în Australia. La fiecare sărbătoare suntem în Piața Marii Adunări Naționale”, dezvăluie surorile.

„Suntem recunoscătoare pentru fidelitatea cumpărătorilor noștri. În sfârșit, am realizat că această pasiune s-a transformat într-o adevărată meserie. Astăzi avem o afacere mică, un stand într-un centru comercial din capitală. Fiecare zi pentru noi nu este o simplă zi lucrătoare, ci una nouă, plină de realizări și inspirație”, încheie Ana și Alina.


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA