Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, cu rezoluția A / RES / 47/237, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.

 

În această zi, în Republica Moldova, se organizează evenimente dedicate acestei sărbători, atât la nivel național, cât și raional.

În contextul în care migrația din țara noastră, mulți concetățeni au ales să emigreze în alte țări. Având copii, de nevoie, a trebuit să-și lase copilul/copii în grija rudelor apropiate ori a vecinilor. Dar cine poate avea grijă mai bine de un copil dacă nu părinții? Copiii la rândul lor, trăiesc o dramă adevărat pentru că cresc fără părinți și mulți din ei ajung să-și blameze părinții că au plecat în țări stărine și ei cresc departe de grija și dragostea părinților.

Filmul recomandat azi, de Ziua Internațională a Familiei, este „Week-end cu mama”. Prremiera filmului a avut loc în România, pe data de 20 martie 2009.

Este un film dramatic regizat de Stere Gulea și produs de MediaPro Pictures cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Filmul marchează debutul actriței Adela Popescu în lungmetraj.

Filmul prezintă drama unei familii românești, în care mama pleacă în Spania și își lasă fiica, Cristina, în grija unei rude. Luiza revine în țară după 15 ani. Revenită în țară, femeia descoperă adevăruri șocante, de care a fost ținută la distanță: fiica ei a fugit de acasă, este dependentă de droguri și are o fetiță de doi ani pe care a lăsat-o în grija unui orfelinat. Măcinată de vinovăție, Luiza încearcă sa o salveze pe Cristina și să-și răscumpere astfel greșelile din tinerețe, având la dispoziție doar un weekend.

În Spania, Luiza se căsătorise, avea doi copii. Își dorea foarte să o ia pe Cristina cu ea în Spania. Din păcate, Cristina nici măcar  nu-și recunoaște mama și o bruschează. Cu greu îi dă o șansă să vadă ce dorește să-i spună de fapt.

Luiza, la rândul ei, rămâne șocată de faptul că fiica ei e o drogrată. Reproșurile la adresa rudei în grija căreia și-a lăsat fiica, nu întârzie să apară. Cristina îi prezintă mamei sale fiica sa de doar 2 ani și ce a motivat-o să o dea în grija unui orfelinat.

Din păcate, Luiza nuiza nu reușeșe să-și ia fiica în Spania. Aceasta, ia o supradoză de droguri și moare. Luiza este invitată la morgă ca să identifice cadavrul.

Filmul complet poate fi văzut accesând linkul.

Actorii care jaocă în filmul „Week-end cu mama”

Adela Popescu – Cristina. Cris este o tânără de 19 ani care și-a început maturitatea prea devreme cu un copil după ea, pe care ulterior l-a lăsat în grija unui orfelinat datorită faptului că nu avea cum să-și crească fetița. Intrată într-un anturaj dubios, aceasta devine dependentă de heroină, acest lucru aducându-i o serie de probleme interminabile. Abandonată de Luiza la vârsta de 3 ani, aceasta a fost lăsată în grija unchiului, acest lucru determinând-o să fugă de acasă.
Medeea Marinescu – Luiza. În urmă cu 15 ani, Luiza a avut de ales între o viață banală în România și un trai îndestulat în Spania. A ales a doua variantă, abandonându-și fetița de 3 ani și jumătate în grija rudelor.
Răzvan Vasilescu – Edwards. Un englez carismatic și aparent inofensiv, Edwards este capul unei rețele de trafic de carne vie ascunse sub paravanul fundației umanitare “Speranța”. Pe lângă el, Johnny pare un ageamiu: Edwards răpește și vinde copii mici.
Gheorghe Dinică – Bunicul. Tatăl Luizei, un bătrân care trăiește singur în casa lui de la țară. Are o atitudine rezervată față de fiica și nepoata, pe care nu le-a mai văzut de ani de zile.
Andi Vasluianu – Johnny – Traficantul de droguri căruia Glonț îi datorează mulți bani. Crede că misiunea lui este să curețe lumea de „viermi păcătoși”, însă nu realizează că el este primul dintre ei.
Ion Sapdaru – Sandu. Cumnatul Luizei și omul din cauza căruia Cris a părăsit familia adoptivă. Egoist și lipsit de scrupule, vrea să pună mâna pe casa socrului și nu se dă înapoi de la nimic pentru a-și atinge scopul.
Tudor Aaron Istodor – Glonț. Un traficant mărunt cu care Cris își împarte viața mai mult ca să aibă droguri pe gratis decât pentru că îl iubește.
Florin Zamfirescu – Felix. Tatăl natural al lui Cris, un distins profesor universitar cu care Luiza a avut o aventură în tinerețe. Nu s-a interesat niciodată de Cris și nici acum nu pare să îi pese prea mult de ea.