Evenimentul inedit pentru cinematografia moldovenească s-a desfășurat în capitala Greciei în perioada 10-16 mai 2018. În orașul Atena a avut loc ediția I a Festivalului dedicat cinematografiei moldovenești cu titlul „În memoriam Emil Loteanu, retrospectiva filmelor marelui regizor”.

Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” și compania cinematografică New Star Art, sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia și, cu concursul Centrului Național al Cinematografiei, studioul Moldova-Film, și Moldcinema. 


La eveniment au fost prezenți, Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia, Anatol Vangheli și echipa corpului diplomatic, reprezentanții instituțiilor Centrului Național al Cinematografiei., Director Valeriu Jereghi și Directorul Executiv al Studioului Moldova-Film, dnul Vasile Graur, atașatul cultural al Ambasadei României în Grecia, dna Anca Chisăliță, jurnaliști, oameni de artă, reprezentanți a comunităților diasporale și cinefili băștinași.

Timp de o săptămână la cinematograful istoric „Alkyonis” din centrul Atenei, a bătut inima Moldovei mai impulsiv ca oricând dat fiind faptul că ecoul evenimentului a avut un impact puternic atât asupra publicului vorbitor de română, rusă cât și a publicului străin. Săptămâna cinematografiei autohtone a început cu derularea filmelor regizorului Valeriu Jereghi „Arrivederci” și „Milika”.

În cadrul evenimentului „In memoriam Emil Loteanu, retrospectiva filmelor marelui regizor” au fost proiectate cele mai renumite filme regizate de Emil Loteanu, 5 artistice și 2 filme documentare cu subtitrare în limbă greacă; „Lăutarii”, „O șatră urcă la cer”, „Gingașa și tandra mea fiară” „Poienile roșii”, „Această clipă”, „Eugen Doga” și „Clipa lui Emil Loteanu”, regizor Octavian Grigoriu.


Evenimentul a găzduit și o expoziție cu fotogramele portret a celor care au făurit în filmele regizorului, o frumoasă expoziție de carte cu poezie a scriitorului Emil Loteanu și o colecție de dvd-uri cu filmele „Lăutarii”, și „O șatră urcă la cer”.

 

Distribuie articolul: