Pe 9 noiembrie a fost dat startul lucrărilor de demontare a elementelor cu risc de prăbușire din clădirea Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici, drept urmare a unui incendiu de proporții. Lucrările se estimează la 450.000 lei și vor dura în jur de 10 zile, scrie AGORA.

Muncitorii vor interveni cu tehnică, lucrările fiind în mare parte mecanizate. Astfel, sunt antrenați șapte muncitori cu trei unități de tehnică grea.

Foto: Screenshot realitatea.md

Pentru gestionarea situației la Filarmonică va continua activitatea Statului Major al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care pe parcursul demontării materialelor va monitoriza activitatea. După ce vor fi înlăturate deșeurile, experții în domeniu vor evalua starea tehnică a edificiului și se vor expune asupra următoarelor etape.

În prima fază vor fi curățate toate elementele care sunt în sala mare a Filarmonicii. Apoi, vor fi înlăturate elementele prăbușite în regiunea scenei. În a treia etapă va fi curățată de deșeurile arderii sala a doua.

Reamintim că Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări pe 24 septembrie. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit.

Atât Ministerul Finanțelor, cât și Guvernul au anunțat deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii.