Orașul Nisporeni se află într-o zonă pitorească din Codrii Moldovei în partea de vest a republicii, la 70 km depărtare de Chișinău și 12 km de la frontiera cu România. Prin tradiţie, oamenii din partea locului leagă denumirea localității de solurile nisipoase de aici: nisip – Nisiporeni – Nisporeni.
Datorită faptului că această regiune are un potențial eolian enorm, pe parcursul timpului nisporenenii au construit zeci de mori de vînt pe dealurile din împrejurimi. Numărul mare și dimensiunea impunătoare a morilor de vânt, au făcut ca ele să devină un simbol al localității. La începutul secolului XX, pe dealurile din Nisporeni, erau peste 20 de mori de vînt funcționale.

Simbolul orașului Nisporeni

Prima atestare documentară a localității Nisporeni este reflectată în cartea de hotar semnată de domnitorul Moldovei Gaspar Vodă la 4 ianuarie 1618. Conform datelor unei numărări din secolului al XVIII-lea în Nisporeni erau 73 de case și bordeie. Ocupația de bază a localnicilor era agricultura și vităritul. O ramura aparte era cultivarea viței de vie și pomicultura. Tradițional se cultiva grâu, porumb și cartofi. Ramura zootehnică era reprezentată prin creșterea vitelor mari cornute, cailor, oilor, caprelor și porcinelor. Industria și economia satului era slab dezvoltată și legată doar de prelucrarea produselor agricole.

stradă din orașul Nisporeni

locul unde orașul Nisporeni se întâlnește cu natura

Centrul orașului Nisporeni

Străzi din Nisporeni

Zonă de odihnă din Nisporeni

Zonă centrală din Nisporeni

Două străzi din Nisporeni

Orașul Nisporeni văzut de sus

Cum arată orașul Nisporeni de sus

În noiembrie 1819, în satul țarist pe atunci, este sfințită noua biserică a localității, cu hramul Sf. Voievozi. La nivelul anului 1868 în Nisporeni erau 4 uscătorii de fructe, 20 mori de vânt, 3 mori cu cai, 340 de crame și teascuri, un atelier de produs butoaie. Potențialul înalt eolian și existența morilor de vânt din secolul al XIX-lea au stat la baza elaborării stemei și drapelului orașului în 2005. Către anul 1875 populația Nisporenilor era de 3.532 oameni, inclusiv 1.840 bărbați.

Imagini: Vitalii Sologornic.