Orașul Tiraspol a fost fondat în anul 1792 de generalul rus Alexandr Suvorov și a devenit un important centru industrial și cultural în perioada sovietică. După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, regiunea Transnistria a declarat independența față de Republica Moldova, dar acest lucru nu a fost recunoscut de comunitatea internațională.
Tiraspol este capitala și cel mai mare oraș al regiunii separatiste autoproclamate Transnistria din Republica Moldova. Situat pe malul râului Nistru, Tiraspol este centrul politic, economic și cultural al regiunii și servește ca sediu al autorităților autoproclamate transnistrene, populația aproximativ 130.000 oameni.

După războiul ruso-austro-turc din anii 1787–1792 d.Hr., a fost semnat Tratatul de la Iași, conform căruia Imperiul otoman ceda Imperiului țarist regiunea dintre rîurile Bug și Nistru, cunoscută ca regiunea Oceacov.

Pentru întărirea noii frontiere de stat a Imperiului țarist, în 1792, pe malul stîng al râului Nistru, la cererea generalului Aleksandr Suvorov, a fost construită Cetatea Tiraspolului de arhitectul François Sainte de Wollant. În jurul cetății a fost fondat orașul Tiraspol, la porunca împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei. După apariția orașului Tiraspol, mulți locuitori ai satului Sucleia s-au mutat în localitatea urbană, astfel populația orașului, în 1795, era de 2.500 locuitori.

Orașul Tiraspol, inițial, era centrul administrativ al regiunii Oceacov (Oceac), iar din 1806 a fost inclus în gubernia Herson. În 1816, populația orașului număra 5.300 locuitori.

După anexarea Basarabiei, în 1812, Tiraspolul pierde statutul său de important centru militar, iar în anul 1835 Cetatea Tiraspolului a fost desființată, însă orașul continua să crească și să se dezvolte. Colonizarea germanilor pontici a generat o creștere demografică, economică și culturală. În anul 1848 a fost înființată Dieceza de Tiraspol.

În anul 1867 a fost construită calea ferată care lega Tiraspolul și Odesa, iar în 1873 calea ferată spre Chișinău.

Distribuie articolul: