Astazi ne teleportăm în gradina copilariei marelui poet Grigore Vieru. Am ajuns în satul Pererîta, raionul Briceni la Casa Memoriala „Grigore Vieru”, vizitând acest loc avem oportunitatea extraordinară de a vedea cuibul care i-a dat aripi, și ar fi probabil cel mai frumos mod de a aduce un omagiu poetului. În Republica Moldova sunt localități care au deschis un muzeu în memoria personalității marcante din localitate. Un exemplu elocvent este Casa Memoriala Grigore Vieru din satul Pererîta din raionul Briceni. Să vedem despre ce e vorba și cum arată Casa Memoriala Grigore Vieru din satul de baștină.
Grigore Vieru s-a născut în data de 14 februarie 1935, în satul Pererîta, județul Hotin, Regatul României,  astăzi raionul Briceni, Republica Moldova, în familia lui Pavel și Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează școala medie din orașul Lipcani, pe care o termină în 1953.
Casa Muzeu „Grigore Vieru” a fost restaurată după proiectul arhitectului Eugen Bâzgu, iar aspectul interior al muzeului a fost conceput de specialiștii de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Astăzi camerele casei sunt aranjate cu lucruri care au aparținut familiei poetului, dar și alte exponate autentice din anii 1930-1940. În interiorul casei s-a păstrat zugrăveala pereților și a tavanului făcută încă de mama marelui poet.
Casa Muzeu „Grigore Vieru” mai conține o anexă cu expoziția creației poetului: volume de poezii, manuscrise, fotografii, volume de traduceri și critică literară.
Doamna muzeograf povestește despre copilaria poetului, încât mi-l imaginăm micuţ cum alerga pe cărările ogrăzii, cum îndura foamea şi cum asculta poveţile mamei sale în serile lungi de iarnă pe cuptorul casei părinteşti.
Cine este Grigore Vieru?
Grigore Vieru s-a născut pe data de 14 februarie 1935, în localitatea Pererîta, România. A decedat pe data de 18 ianuarie 2009, în Chișinău și a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Se naște în familia lui Pavel și Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează școala medie din orașul Lipcani, pe care o termină în 1953.

În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Se angajează ca redactor la redacția numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, și ziarul „Tînărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe” .

 

La 8 iunie 1960 se căsătorește cu Raisa Nacu, profesoară de limba română și latină, și se angajează ca redactor la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicație a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960–1963 a fost redactor la editura „Cartea Moldovenească”. A fost un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din satul Cociulia, raionul Cantemir. Tot aici scrie celebra carte pentru preșcolari „Albinuța”.

A scris versuri pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv pentru interpreți din țară.