Cahul este un important oraș și centru administrativ al raionului omonim în partea de sud-vest a Republicii Moldova, situat la frontiera cu România, la 175 km sud de Chișinău. Localitatea este menționată pentru prima dată în secolul al XVI-lea sub numele de Frumoasa, sub care figurează până în secolul al XIX-lea și, alături de Kahul (numele tătăresc) până la începutul secolului al XX-lea.

Cu peste 30 de mii de locuitori (Recensământul General al Populației din 2014), este al 7-lea oraș ca mărime din țară, (după Chișinău, Bălți, Tiraspol, Tighina, Rîbnița și Ungheni). Este deseori poreclit „Capitala de Sud” a Moldovei.

Nu uitați că puteți descoperi și potențialul turismului gastronomic din Regiunea Dunăreană. În cadrul Programului Transnațional Dunărean a fost lansată prima carte de bucate DANUBEPARKS: „Un râu, zece țări, nenumărate arome”. Îl puteți descărca gratuit de aici. Autorul cărții de bucate – prof. Ivan Gašpić – care este un mare expert în tema conexiunii dintre cultură, identitate și gastronomie a selectat 12 rețete uimitoare care spun povestea identității dunărene modelate și inspirate de râu. În cartea de bucate, puteți găsi 1 rețetă din fiecare dintre cele 10 țări dunărene, inclusiv din Republica Moldova, 2 rețete romane antice.

De asemenea, puteți găsi și câteva informații despre Rețeaua DANUBEPARKS și cele 18 zone protejate ale sale.

Rezervaţia ştiinţifică „Prutul de Jos” este amplasată în lunca râului Prut, partea de vest a satului Slobozia Mare, având o suprafaţă de  1755,4 ha. În componenţa rezervaţiei se include lacul Beleu cu o suprafaţă de 628 ha (1/3 din suprafaţa rezervaţiei). Rezervația a fost creată cu scopul de a proteja flora și fauna lacului Beleu și a luncilor inundabile din împrejurimile lui, precum și pentru a crea condiții favorabile pentru înmulțirea plantelor rare și a celor care sunt pe cale de dispariție. Pentru diversitatea impresionantă a habitatelor și a formelor de viață pe care le găzduiește într-un spațiu relativ restrâns, Rezervația științifică „Prutul de Jos” constituie un adevărat muzeu al biodiversității de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.

În Republica Moldova, patrimoniul natural este reprezentat de Sistemul de arii naturale protejate de stat, care a fost aprobat prin Legea nr. 1538-XIII din 25.02.1988 privind fondul ariilor naturale protejate de stat. În cursul inferior al râului Prut este amplasată Rezervația Naturala „Prutul de Jos”, fondată în anul 1991, pe baza lacului Beleu, ce reprezintă un relict al limanului Dunării. Aria protejată cuprinde mai multe ghioluri, partajate pe sectoare care de fapt formează 2 sisteme de heleșteie ce se aprovizionează din apele Prutului, astfel încât depinde și de nivelul apei acestuia. Zona se află pe raza satului Slobozia Mare, raionul Cahul. Totodată, se poate accesa și din satul Valeni. Heleșteele fac parte din rețeaua de importanță internațională RAMSAR, fiind una din cele mai importante zone pentru migrația păsărilor de apă.
Din 2018, Rezervația științifică „Prutul de Jos” a primit rangul de Rezervație a Biosferei, și face parte din patrimoniul UNESCO. Situată în sudul țării, această rezervație a biosferei cuprinde râul Prut și lacurile inundabile. Două treimi din suprafața zonei este ocupată de lacul Beleu (628 ha).
Lacul Beleu este vizitat în timpul migrației de toamnă și primăvară de un număr considerabil de specii de păsări acvatice și semiacvatice. Dintre cele mai populare se numără pelicanii, egretele, lebedele și cormoranii. Printre funcțiile de bază ale Rezervației științifice „Prutul de jos” sunt funcția educativă și de popularizare a științei și nu în ultimul rând de promovare a turismului ecologic. Anual ea este vizitată de grupuri de turiști străini, elevi, studenți, cercetători științifici, precum și cadre didactice din întreaga țară.

Pentru a petrece timpul liber frumos Î.S. Rezervația naturală ,,PRUTUL DE JOS” vă poate oferi plimbări cu barca pe lacul Beleu și gârlele din preajmă. Aici aerul, păsările, întreaga zonă te încarcă cu o liniște interioară și emoții pozitive. Pentru rezervări puteți suna la nr.de telefon 062122295.

Pagina de Facebook a rezervației este activă și puteți urmări aici.

Muzeul de istorie și etnografie din s. Slobozia Mare – are mai multe săli tematice: lacul Beleu, istoria satului, obiecte meşteşugăreşti, o sală în memoria celor pierduţi în timpul foametei şi în timpul celui de-al 2-lea război mondial, precum şi multe informaţii şi acte despre evoluţia social-economică şi culturală a localităţii. Fondat în anul 1993, muzeul cuprinde 6 săli / Istorie, Etnografie, Casa bunicilor, Sala Memoriei, Casa Mare.

Adresa: s. Slobozia Mare, r. Cahul. Tel: +373 299 60476. Pagina de Facebook a muzeului – poate fi accesată aici.

Satul Văleni din raionul Cahul

Muzeul Pâinii, s. Văleni – este locul unde turiștii sunt serviți cu ceai de melisă – mentă rece și miere de albine, cu cozonac copt și burnăcei (porumbei) pe vatră, având ocazia să participe la jucatul pupezei de soacra mare, în compania Bunicii care bate toba, împreună cu Bunelul, care au un program artistic ce ține de obiceiurile de nuntă. Muzeul a fost creat în anul 2007, prezentând aproximativ 20 de feluri de pâine tradițională din localitate.
În satul Văleni, de mai bine de zece ani, este deschis un muzeu extraordinar. Este un loc în care gazda, Vera Caminschi, vă poate povesti tradițiile legate de colacii folosiți la diverse ritualuri, vă poate arăta mai multe feluri de colaci și prin ce ei se deosebesc.
Principalele „exponate” ale muzeului sunt 12 tipuri de colaci pentru nuntă. În plus, muzeul deține multe obiecte care au fost folosite de strămoși în meșteșuguri sau agricultură. Tot acolo, sunt păstrate fețe de masă brodate manual, covoare de lână, veselă și multe altele. Vera organizează, de asemenea, master class-uri de coacere a pâinii și își întâmpină toți oaspeții cu colaci delicioși și cu ceai din ierburi și miere. În curtea Muzeului Pâinii este deschisă și pensiunea “La Gura Cuptorului”. Aceasta poate găzdui pe o noapte până la șapte vizitatori.
De asemenea, Doamna Vera oferă oaspeților trasee de drumeții pentru a-și diversifica vacanța. Tot ea planifică să construiască un studio separat cu cuptor, unde să poată organiza master class de coacere a pâinii, având o experiență de 20 de ani de copt. Veți avea ce învăța de la carismatica și mereu veselă doamna Vera. Un album foto la temă, vedeți aici, pe platforma cahul.travel.

Adresa: s. Văleni, r. Cahul. Tel: +373 79575622.

 Curtea Tradițională Țărănească “Casa dorului” – este o casă-muzeu amenajată în stilul sec. XIX cu cele 3 încăperi specifice: casa mare, bucătăria, camera de locuit. Aici poți să te așezi la războiul de țesut, să-ți pui furca în brâu și să torci câteva fuse, poți să țeși câteva rânduri la rogojină sau să mesteci cu lingura de lemn în oala clocotindă de pe cotlon. Muzeul este deschis vizitatorilor din anul 2013. Cele mai reprezentative exponate:

  • covoare și costume populare cu o vechime de peste 100 de ani;
  • unelte de muncă ale țăranului – plug, duium, tăvălug din sec. XIX;
  • obiecte din lemn – coveți, piua, veselă de ceramică din sec. XIX;
  • război de țesut funcțional din sec. XIX.

Adresa: s. Văleni, r. Cahul. Tel: +(373) 79017151.

Nu departe de satul Văleni, Cahul – există un pod vechi de lemn peste gârla Manolescu, un afluent al Prutului care alimentează lacul Beleu. Potrivit legendei, calea către acest pod duce la Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare, căruia, i-a plăcut să se relaxeze și să pescuiască pe lacul Beleu.

Ceea ce bine de știut e faptul că Satul Văleni din Moldova și Satul Văleni din județul Dâmbovița, România, s-au înfrățit!

Cei doi primari ai localităților cu același nume – Văleni, despărțite de râul Prut, și-au dat mâna și au semnat actul de înfrățire. Momentul istoric a fost sărbătorit într-un eveniment de excepție organizat la Văleni. Aici Vălenarii din Dâmbovița au cunoscut mai de aproape oamenii, tradițiile și valorile Vălenașilor din Moldova. O zi plină, prieteni noi, posibilități de cooperare și dezvoltare între localități și țări.
Un album foto de la eveniment, vedeți aici.
Muzeul ospitalier Acasa la Vatră din satul Văleni, raionul Cahul. 
La muzeu poți avea parte de masterclass-uri, ateliere de lucru, istoria tradițiilor populare și cultura omului tradițional rural. Dar câtă ospitalitate cu masa plină și gustoasă, pâine și plăcinte calde, sarmale, vin de casă, cântece populare pe live îngânate de cele două mândruțe tinere, care încă își urmează neamul.
Dna Angela și dl Veaceslav Sîrbu sunt inima acestui muzeu, deosebit de toate cele pe care le cunoaștem, pentru că este la casa omului, în ograda gospodinei ce mereu așteaptă să pună la masă drumețul obosit, să povestească alături de bunica, și să te facă să simți cu un secol în trecut viața și portul neamului moldovenesc.
Un album foto de la muzeu poate fi văzut aici.
În satul Văleni, raionul Cahul, a fost lansat un arbore solar, primul de acest fel într-o comunitate rurală din Republica Moldova și chiar din întreg estul Europei.

Inițiativa a fost implementată în cadrul unui proiect-pilot, astfel la Văleni fiind create premisele pentru primul SMART village al Moldovei. Scopul proiectului „Soluții SMART pentru comunități SMART” este de a impulsiona dezvoltarea locală și de a crea un punct de interes atât pentru localnicii din Văleni, dar și pentru a atrage turiștii din Lunca Prutului, oferindu-le acces la Internet gratuit și încărcarea dispozitivelor din surse de energie regenerabilă. Inițiativa urmărește, de asemenea, de a alătura satul Văleni la eforturile generale de dezvoltare digitală ale zonei interconectate Cahul – Galați – Brăila, fiind la jumătatea distanței și acționând ca un pod pentru cele două capitale – Chișinău și București.

În localitate găsiți o agropensiunea „Eco-Village Văleni” care reprezintă o afacere înființată la începutul anului 2014 în zona de sud a Republicii Moldova, în satul Văleni. Scopul acesteia este să promoveze potențialul turistic al satului Văleni și ecosistemul Lacului Beleu.

 

Agropensiunea este parte a Rezervației „Lunca Prutului de Jos”, înscrisă în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei.

Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”, din comuna Văleni
Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”, din comuna Văleni a fost construită intre anii 1904-1924, de către boierul Constantin Colibaseanu, întrucât biserica existentă la acea vreme în localitate, devenise neîncăpătoare și era în stare avansată de degradare. Anual, la data de 21 mai, este hramul bisericii și în care mii de pelerini din zonele limitrofe și din toata țara vin la slujba organizată de preoți.
Biserica „Sf. Împărați Constantin si Elena” construită la începutul secolului XX (în anul 1924 a fost finalizată), este considerată a fi pe locul 3 în țara între bisericile din mediul rural, din punct de vedere al mărimii, dar și a stilului arhitectural civic între lăcașurile de cult.
Despre formarea comunei Văleni, vatra vechiului sat Văleni era în valea Vezii. Râul Vedea avea un alt curs, o altă albie față de cea actuală, care se vede încă și era cunoscută drept Vedea bătrână ce a servit ca hotar despărțitor între județul Olt și județul Teleorman.
Satele componente ale comunei Văleni sunt poziționate de-a lungul arterei de circulație. Începând cu anul 1996 s-a trecut la întocmirea unui mare plan de urbanism general. Au fost autorizate noi extinderi de intravilan fiind făcute tot de-a lungul drumurilor județene.
În anul 2007 s-a realizat asfaltarea drumului ce leagă satul Văleni de satul Pieptești, Popești rămânând să se continue în 2008 ajungând în satul Mandra respectiv satul Tirișneag. În ceea ce privește habitatul puterii economice reduse a familiilor sătenilor de la începutul sec. XX, construcțiile caselor în care locuiau vălenarii erau modeste.
Cine a înființat comuna nu se știe cu precizie, dar unii susțin că ar fi fost înființată de unul din căpitanii lui Mihai Viteazul, în jurul anului 1600. În zapisele de cumpărătoare ale moșiei se vorbește despre satul Văleni cu începere din anul 1641.

O dovadă relativă din cartea lui Brâncoveanu către Șerban Cantacuzino Vel Paharnic, la așezarea moșiei Văleni, unde se zice: „Piatra d’întuiu a Vălenilor s’apus lângă apa Vezii”. Numele de Văleni se trage de la Valea Vezii și se aseamănă cu situația topografică a localității și înseamnă sat în valea Vezii, râu principal lângă care este așezat.

Numele satului Popești vine de la postelnicul Gheorghe Popescu al proprietarului de pe vremuri Dima Ciochină. Numele satului Mandra vine de la o așezare temporară a unor stâne de oi sau după alții numele Mandra se originează cu cuvântul „Mândra” care are într-adevăr o semnificație curentă în limba română Notă personală- după instaurarea regimului comunist, vocala â din a, a fost folosita decât în cuvintele ce reprezentau derivat al termenului „român” şi aşa Mândra a devenit Mandra
Iar numele satului Tirișneag vine de la denumirea unui eleșteu sau după alții de la numele unui cioban Neagu Târâș care își avea turma pe malul acestui eleșteu.
Dar și mai frumos este că cei din satul Văleni au „Cărarea lui Petru Rareș”. Potrivit legendei din sat, pe acea cărare mergea Rareș la pescuit, înainte să se facă domnitorul Moldovei. Mai mult, vălenașii știu să vă arate și „Salcia lui Petru Rareș”, sub care tradiția locului spune că Rareș adesea obișnuia să se odinească.
Satul Giugiulești
Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), care reprezintă cel de-al „şaptelea Coridor Maritim Internaţional, care asigură legătura între Europa şi Asia. PILG beneficiază de o poziție strategică datorită amplasării la hotarele Moldovei cu România și Ucraina. PILG este unicul punct fluvio-maritim direct de distribuţie şi transbordare în/din Republica Moldova și un centru regional de logistică la frontiera Uniunii Europene cu acces la căile de comunicaţie terestră, feroviară, fluvială şi maritimă, şi o zonă excelentă pentru dezvoltarea afacerii, datorită poziţionării sale strategice, infrastructurii de transport trinodale, mediului de preţ rentabil, precum şi regimului fiscal şi vamal unic.
Portul adiacent localității este unicul în Republica Moldova care este accesibil pentru navele maritime. Datorită faptului că este un loc unic în țara noastră aici te poți bucura din plin de priveliștea uimitoare, admirând cum se revarsă Prutul în Dunăre.
Campania NEAM Pornit a fost în vizită în localitate și vin cu o duzină de recomandări. Conform lor, puteți să începeți călătoria la Muzeul de Cultură și Civilizație „La Gura Prutului” care este cartea de vizită a satului Giurgiulesti, trecându-i pragul, descoperi-ți istoria adevărată a locului. Clădirea instituției muzeale a fost construită în anul 1936, fiind inițial destinată a fi școală, iar din 1970 aceasta devine „Stațiunea Tinerilor Naturaliști” condusă de către Vasile Hioară, biolog de profesie.
În această clădire este muzeul localității fiind găzduită de șase săli expoziționale printre care: „Casa Mare”; „Istorie și Arheologie”; „Cultură și Etnografie”; „Hioară – omul natură”; „Sala de conferințe” și „Sala Meșteșugăritului”, care sunt dotate cu sute de exponate ce șine de portul național, tradițiile, fauna și flora satului natal.
Aici veți descoperi ceva inedit pentru un muzeu dintr-o localitate rurală, o colecție bogată de animale și păsări împăiate, majoritatea viețuitoarelor sunt din Lunca Prutului de Jos și din Delta Dunării, cea ce-l face diferit de alte muzee din țară. Astfel, puteți descoperi mai multe specii de animale precum: lebede, pinguini, porci sălbatici sau chiar rechini. Următorul popas este parcul ,,Poarta Neamului”, aici puteți face o tură cu leagănul satului la un carusel rotit manual ca pe vremuri, de asemenea este instalată și o umbrelă mare. Aici este locul unde au loc toate evenimentele localității întrucât aici este amenajată o scenă dar și o zonă pentru meșteșugari. Iar în imediata apropiere vizitați Casa de Cultura ce are o capacitate de 600 de locuri, activând 7 colective artistice.
Un motiv în plus pentru a vizita extremitatea sudică a țării este Portul Internațional Liber Giurgiulești. Pentru că e o zonă strategică, accesul liber pe teritoriul acestuia este interzis, însă acesta poate fi admirat de pe o belvedere. Cu siguranță navele și fluviul de mărimi imense vă vor impresiona cu adevărat, plus la aceasta din acest punct se vede porturile din Giurgiulești R. Moldova, cel din orașul Reni, Ucraina dar și o priveliște impresionantă spre România, unde spre îndepărtare se vede munții Dobrogea dar și ,,Insula cailor”. Aici este locul unde Prutul își revarsă apele în râul Dunărea.
Într-o altă extremitate a localității poate fi vizitat un stejar pedunculat care este inclus în lista ariilor protejate denumit: ,,Stejarul lui Moș Andrei” care vârsta peste 200 de ani. Pe teritoriul localității s-au descoperit diferite obiecte arheologice inclusiv a fost descoperită o cetate medievală de pământ şi lemn și se presupune că ar fi putut face parte din complexul de construcții fortificate ridicate de Ștefan cel Mare pentru a preveni invazia armatelor otomane de la sfârșitul secolului al XV-lea.
Satul Brânza
Brânza este un sat şi comună din raionul Cahul. Localitatea se învecinează cu comuna Colibași la nord și comuna Văleni la sud. La vest este scăldată de apele rîului Prut.
Conform unei legende, în lunca Prutului s-au așezat oieri cu familiile lor. Oierii au format o stână și o brânzărie. Datorită calității bune, brânza era cumpărată de localnicii din regiune. De aici ar fi provenit denumirea satului. Din satul Brânza este originar academicianul Ion Bostan, consacrat profesor universitar, inginer și cercetător redutabil. La inițiativa savantului, la liceul din localitate a fost construit în 2019 un Planetariu. Dotările ultramoderne ale Planetariului stau la baza Punctului de Sprijin, integrat cu infrastructura terestră de comandă şi monitorizare a zborului microsatelitului „Republica Moldova”, elaborat în cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale (CNTS) al UTM.
O prezentare video a satului poate fi văzut aici.
Dar ce putem vedea în orașul Cahul?

Muzeul Ținutului Cahul

Muzeul Ținutului Cahul a fost fondat la 30 iulie 1958, dar și-a început activitatea la 1 august 1958. Este cel mai amplu și important muzeu din sudul Republicii Moldova. În fondurile muzeului sunt aproximativ 40000 de obiecte cu privire la istoria ținutului, care sunt repartizate pe 3 compartimente – istorie, științe ale naturii, etnografie. Un interes aparte suscită Complexul Etnografic, deschis în 1979, constituit dintr-o căsuță țărănească, o șură și o fierărie de la finele secolului al XIX-lea – începutul secolului XX. Această gospodărie este un muzeu în aer liber care reconstituie sub aspect etnografic tipul de locuință specific zonei și valorifică aspecte ale vieții satelor din sudul Moldovei.

Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”

Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită în anul 1850 din inițiativa gubernatorului militar al Basarabiei, Pavel Fiodorov. De la întemeiere și până în prezent clădirea bisericii constituie centrul compozițional al orașului Cahul. În epoca sovietică, perioada unei agresive propagande ateiste,  în condițiile dificile, Catedrala a avut soarta multor biserici din republică, urmând să fie închisă, și supusă unei lente degradări. Din 1962 până în 1989 biserica nu a funcționat. În pofida acestor timpuri vitrege, clădirea catedralei a fost salvată, mulțumită poziției civice luată de administrația Muzeului Ținutului Cahul, intervenind cu multiple demersuri către organele superioare de atunci, pentru protejarea acestui edificiu ca monument arhitectural din sec. al XIX-lea. Din  1970 până în anul 1977 (anul unui puternic cutremur din luna martie care a adus mari prejudicii catedralei) în clădirea bisericii a funcționat o filială a muzeului – Galeria de Arte. În 1989 când Catedrala și-a reluat activitatea serviciului divin, biserica a fost reparată. Trei icoane mari, salvate de către directorul muzeului, au fost întoarse bisericii.

Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hașdeu”

Teatrul a fondat în anul 1987 și este unicul teatru din sudul Moldovei. Astăzi, teatrul a devenit cunoscut la nivel internaţional, datorită participării la diferite festivaluri teatrale, de unde s-a învrednicit de multe premii. „Teatrul din Cahul… contribuie la șlefuirea limbii vorbite, formează gustul pentru artă unor categorii de public genuin. Dar, mai ales, susține ideea de naționalitate și aceea de cultură națională – lucrare ce merită cea mai înaltă prețuire” spune Valentin Silvestru.

Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul 

Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul este un simbol al oraşului, construită în anii ’50, aceasta reprezintă un adevărat monument arhitectural, păstrând elementele definitorii ale acelor timpuri. Amplasarea Universităţii în centrul oraşului, Piaţa Independenţei, Abaca cu trei hulubi, Havuzurile, toate în complex au devenit un loc deosebit pentru orăşeni, cât şi pentru oaspeţii oraşului, care nu pierd nici o ocazie să imortalizeze această privelişte.

Pagina de Facebook a primăriei municipiului Cahul este activă. Amatorii de frumos și călătorii sunt invitați să urmărească ce se întâmplă la sudul țării, adică în raionul Cahul.

În municipiul Cahul găsiți și un Centru de Informare Turistică care are ca scop informarea turiștilor ce locații pot vizita în raion. În ultima perioadă, s-au dezvoltat pensiunile, hotelele, respectiv aveți unde vă caza și mânca.

Pictura murală de peste 1000 de metri pătrați

La Cahul este o pictură murală de peste 1000 metri pătrați. Dorul de casă i-a determinat pe cahulenii plecați peste hotare să participe la crearea celei mai mai picturi murale din regiune. Pe un perete de peste 1000 de metri pătrați au fost reprezentate mai multe elemente tematice care te duc cu gândul la casă, la bunicii din sat, la Cahul.