Atât sistemul imunitar, cât și glanda tiroidă depind de acest mineral, iată de ce este foarte important să nu ducem carență de fier. Acesta este absolut necesar oricui, indiferent de vârstă, atât în sarcină, cât și în copilărie, ajutând la dezvoltarea creierului și prevenirea anemiei. Iată câteva alimente pe care să le includeți în dieta zilnică pentru a preveni carența de fier.

Potrivit csid.ro, doza zilnică recomandată de fier variază în funcţie de vârstă: 10 mg la copiii între 1-14 ani, 15 mg la adolescenţi, 8 mg la bărbaţi şi 18 mg la femei cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani şi 8 mg pe zi la femei şi bărbaţi peste 51 de ani. În cazul gravidelor, necesarul de fier este mai crescut, putând ajunge până la 27 mg pe zi.

Însă, pentru că este insuficient aportul de fier preluat numai din alimentaţie, de multe ori sunt recomandate suplimentele cu fier care, atenţie, trebuie administrate numai la indicaţia medicului. Suplimentele cu fier luate după ureche, în cantităţi mari, pot deveni toxice pentru organism şi pot duce la apariţia stărilor de greaţă, scădere bruscă în greutate şi respiraţie îngreunată.

De regulă, toxicitatea cronică de fier apare la bolnavii nevoiţi să facă regulat transfuzii de sânge şi la cei care suferă de o tulburare genetică numită hemocromatoză – care creşte riscul de ciroză hepatică, diabet zaharat, boli endocrine şi insuficienţă cardiacă.

Cum se manifestă carenţa de fier

Deficitul de fier poate duce la apariţia unor simptome precum oboseală, slăbiciune musculară, căderea părului, dureri de cap, depresie, ameţeli, lipsa poftei de mâncare şi paloarea feţei.

Dacă resimţiţi astfel de simptome, este indicat să mergeţi la medic pentru că puteţi suferi de anemie. Femeile care au menstruaţie abundentă, gravidele şi cele care alăptează, donatorii de sânge, sportivii de pe

Fierul – în ce alimente îl găsești

Legenda spune că spanacul ar fi cea mai mai bună sursă de fier,  dar există numeroase alte alimente bogate în acest mineral. Important de precizat este faptul că există două tipuri de fier: hem şi non hem.

Fierul hem este cel mai uşor de absorbit în organism şi poate fi găsit în alimente precum carnea de vită, organe, scoici, creveţi şi carne albă. În schimb, fierul non hem este ceva mai greu de asimilat şi se găseşte în principal în plante precum fasole verde, ciuperci, linte, mazăre, cimbru şi germeni de cereale.

Alte surse importante de fier sunt: seminţele de chimion, de dovleac, de susan, brânza tofu, soia, măslinele, nucile şi gălbenuşul de ou. Reţineţi însă că prepararea termică a acestor alimente duce la scăderea conţinutului de fier, deci este important să le consumăm în stare cât mai naturală.

Creşte absorbţia fierului cu vitamina C

Pentru a îmbunătăţi absorbţia fierului, se recomandă consumul unor alimente bogate în vitamina C, precum kiwi, pepene galben, căpşuni, conopidă, ardei gras şi broccoli.

De asemenea, după masă nu este indicat consumul de ceai, cafea, vin sau ciocolată, deoarece acestea conţin tanini şi pot inhiba absorbţia de fier. Şi unele medicamente pot reduce capacitatea de absorbţie a fierului, printre cele mai recunoscute fiind antiacidele, aspirina şi unele antibiotice.

Sursa: csid.ro