Începând cu 1 decembrie 2018, la nașterea copilului, familiile vor fi asigurate cu seturi de bunuri de primă necesitate pentru fiecare nou-născut.

În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, în ședință de Guvern, Regulamentul privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor.

Setul de bunuri necesare nou-născutului va include: body, pantaloni, maletă, căciulă, ciorapi,  păturică și un set de lenjerie de pat pentru copii, toate în culori neutre, potrivite pentru fete și băieți.

De asemenea, setul va cuprinde și un pachet cu scutece, șampon-spumă, cremă sub scutec, ulei, șervețele umede de unică folosință, jucărie de pluș și o cutie, din material dur, rezistent, confortabil și posibil de utilizat pentru somn.

Toate articolele din setul de bunuri vor fi de producție autohtonă, cu excepția pachetului de scutece.

Beneficiarii vor fi cetățenii Republicii Moldova, dar și străinii, care locuiesc în Moldova și întrunesc condițiile specificate în Legea privind integrarea străinilor din 27 decembrie 2011.

Documentul stabilește că, furnizorii articolelor respective pot fi doar producătorii autohtoni, activitatea cărora ține de producerea mărfurilor, inclusiv pentru copii și  utilizează în procesul de producție materie primă nepericuloasă sănătății copilului și prietenoasă mediului.

Setul de bunuri va fi oferit gratuit familiilor după naștere, prin intermediul instituțiilor medico-sanitare publice și private, odată cu completarea unui formular, la care se vor anexa copia actului de identitate a beneficiarului și a certificatului medical constatator al nașterii.

Menționăm că, pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova s-au născut peste 30 mii de copii, astfel încât proiectul reprezintă o acțiune proactivă a Guvernului Republicii Moldova, de susținere a familiilor la nașterea copiilor, sub denumirea „O nouă viață”, care va fi  implementat pe întreg teritoriul țării.

Sursa foto: Google.com