Despre faptul că sunt șantajați sau amenințați de către semenii săi, vorbește fiecare al doilea copil. În 40%  dintre cazuri, minorii nu cunosc cine ar fi putut prelua și publica pozele lor intime, dar stilul materialelor și modul de a acționa indică faptul că autorul poate fi, cu o probabilitate mare, un adolescent.

Consilierii singuronline.md și Echipa de Asistență a Copilului (EAC) s-a confruntat în 2019 cu o sumedenie de cazuri de abuz sexual online între adolescenți. Numărul acestor solicitări crește treptat, dar răspunsul specialiștilor este în detrimentul copiilor.

Profesorii nu știu cum să gestioneze cazurile de abuz

Fiecare al cincilea pedagog din comunitatea Intersecție, creată în cadrul Programului Copii, a recunoscut că s-a confruntat în activitatea sa cu situații de șantaj sexual online cu implicarea mai multor adolescenți. În majoritatea cazurilor, fotografiile în care copiii apar în ipostaze intime, în lenjerie sau costum de baie, au devenit instrument de umilire și hărțuire a colegilor. Iar colegii de clasă, adesea, sunt martori activi ai abuzurilor.

Elena Botezatu, Directoare Program Copii, La Strada Moldova a declarat: „Profesorii recunosc că, adesea, nu știu cum să gestioneze aceste abuzuri. Motivele sunt foarte diverse: nu știu cum să recunoască un caz de abuz sexual online, nu dispun de pregătirea cuvenită sau, și mai grav, unii colegi de-ai lor nu percep aceste situații ca pe un abuz. La rândul lor, psihologii școlari pasează adesea responsabilitatea pe reprezentanții poliției invitându-i să facă „acțiuni de profilaxie” în clasa vizată. Iar impactul acestor acțiuni este de prea multe ori mai dureros decât însuși abuzul”.

Ușa de încredere

În timp, platforma siguronline.md a devenit o ușă de încredere, la care copiii aleg să bată atunci când sunt șantajați sau abuzați în mediul virtual. Aproape jumătate dintre cazurile de abuz săvârșite pe Internet, preluate de EAC în 2019, au fost sesizate prin intermediul acestei platforme. Din păcate, copiii ezită să vorbească cu părinții sau adulții responsabili de educația lor din cauza relației tensionate pe care o au cu acești adulți.

„Fiecare caz de abuz sexual online între semeni necesită o abordare complexă și foarte precaută. Strategiile de intervenție presupun nu doar interacțiunea directă cu copilul care a suferit un abuz, dar și lucrul cu copilul care a abuzat, cu grupul de elevi care blamează victima. Este domeniul de competență al Programului Copii al La Strada Moldova. Imediat cum este înregistrată sesizarea pe siguronline.md, se implică psihologii din Echipa de Asistență
a Copilului” a menționat Directoarea Program Copii, La Strada Moldova.

Pentru fiecare beneficiar minor, se dezvoltă o strategie de diminuare a riscurilor. Copilul este consiliat în permanență, pot fi recomandate și măsuri de ordin tehnic pentru a bloca sau șterge conținuturile dăunătoare din mediul online. Avocatul identifică posibilele elemente ale unor infracțiuni, care ar servi drept temei pentru implicarea organelor de poliție. În paralel, specialiștii siguronline.md organizează acțiuni de sensibilizare în instituția de învățământ în care învață copilul, pentru cadrele didactice, părinți și elevi.