Patru Ambasadori, Coordonatorul Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite, părinți, susținători și prieteni ai comunității LGBT, au participat azi la ceremonia de deschidere a celei de-a XVII-a ediții a festivalului „Moldova Pride”. Participanții și-au manifestat public sprijinul pentru efortul organizației „GENDERDOC-M”, în lupta pentru apărarea drepturilor persoanelor homosexuale, bisexuae și transexuale din Republica Moldova.

Ceremonia a început cu arborarea festivă a steagului organizației „GENDERDOC-M”, un moment special pentru membrii organizației, pentru care sunt aleși oameni deosebiți, în fiecare an. În acest  an, drapelul a fost arborat de Natalia Ozturk, asistentă a Programului Sănătatea LGBT, una dintre primele angajate ale organizației, care lucrează de 20 de ani la GENDERDOC-M, și Andrei Colioglo, tânărul găgăuz, care a fot supus discursurilor de ură și discriminării din partea societății, după ce și-a făcut publică orientarea sexuală, la începutul acestui an.

Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Excelența Sa Signe Burgstaller, prezentă la eveniment, a declarat că festivalul Pride, precum și ziua Europei oferă ocazia de a susține valorile comune proclamate în Declarația Universală a Drepturilor Omului și cele din Cartea Drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene: „Astăzi ne amintim de faptul că multe persoane trăiesc cu frică din cauza lipsei de toleranță în societățile noastre. Lipsa de toleranță față de persoanele care sunt diferite. Este dreptul fiecărei persoane de a trăi fără teamă de discriminare, ură sau violență. Suntem convinși că valoarea diversității, care include diversitatea preferințelor sexuale, este un lucru esențial în construirea unor societăți inclusive, productive, pașnice și durabile”, a declarat Ambasadoarea.

E.S. Lucy Joyce, Ambasadoare Extraordinară şi Plenipotenţiară a Regatului Marii Britanii în Republica Moldova, a amintit că în acest an este marctă cea de-a 70-a aniversare a Declarației Universale a drepturilor Omului și este un moment oportun să ne reamintim că fiecare dintre noi, inclusiv persoanele LGBT au aceleași drepturi și libertăți, ca și toate celelalte persoane: „Este un moment important să ne amintim că diferențele există pentru a fi apreciate și celebrate. Campania de comunicare, care are loc în această lună, promovează o poziție fermă împotriva opresiunii și discriminării și mi-ar plăcea să mulțumesc organizației GENDERDOC-M și echipei pentru munca depusă în cadrul acestei campanii. Fiți deschiși, fiți mândri, fiți încrezuți. Vrem să știți că Marea Britanie, împreună cu alte țări, vă susțin”, a menționat Excelența sa.

Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, fiind unul dintre susținătorii fideli ai comunității LGBT din Republica Moldova a venit și în acest an la ceremonia de deschidere a festivalului, pentru a-și exprima sprijinul pentru promovarea diversității, incluziunii și a drepturilor omului pentru persoanele LGBT și pentru toți membrii societății. În opinia Excelnței sale, asta va ajuta Moldova să fie mai prosperă: „Promovarea și protejarea drepturilor omului, inclusiv drepturile persoanelor LGBT a fos pentru mult timp și rămâne politica SUA. De prea multe ori am văzut în trecut că frică, prejudecata și ura ne-au împiedicat să ne iubim concetățenii. Fiecare persoană are dreptul de a-și exprima iubirea fără frică sau discriminare. Fiecare persoană are dreptul la egalitate și libertate. Am speranța că prin evenimentele din această săptămână veți fi cu toții mai liberi- fără frică, fără prejudecată și – cel mai important-liberi să iubiți pe cine doriți”, a declarat Ambasadorul.

Arthur den Hartog, noul şef-adjunct al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în România şi Republica Moldova, a declarat în anul curent un număr record de ambasade care își au sediul la Chișinău și București au semnat declarația cu ocazia IDAHO Day, Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei. Potrivit Ambasadorului, în anul precedent au semnat zece ambasade, iar în acest an declarația a fost semnată de 22 de ambasade: „Guvernele acestor 22 de țări au decis de comun acord să lupte împotriva discriminării și pentru promovarea drepturilor omului în Republica Moldova, pentru că valorile, precum sunt toleranța și respectul pentru diversitate sunt fundamentale pentru societățile democratice”, a opinat Arthur den Hartog.

În premieră, la ceremonia de deschidere a festivalului Pride, au fost premiați oameni care luptă pentru drepturile persoanelor LGBT: „Am inaugurat în premieră un premiu, care se numește „Inima empatică a luptătorului pentru drepturile omului” (tradus din rusă). Voi încerca să fac o tradiție anuală, în care vom oferi aceste premii pentru curaj și hărnicie. Vreau să premiez oamenii care au luptat, în toți acești ani, pentru drepturile persoanelor LGBT”, a declarat Alexei Marcicov, consultant în domeniul politicilor informaționale și fondatorul Centrului Genderdoc-M.

Unul dintre premii a fost decernat primului director al Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, Maxim Anmeghicean, care a lucrat la dezvoltarea organizației și care își continuă misiunea de luptător pentru drepturile omului în Marea Britanie.

Cel de-al doilea premiu a fost oferit Angelicăi Frolov: „Eu  sunt impresionat de munca și sârguința acestei angajate. Este un apărător al drepturilor omului foarte curajos, care a crescut de la vuluntar- la Coordinator Lobby și Advocacy a Centrului de Informații GENDERDOC-M”, a declarat Marcicov.

Pride-ul din acest an este unul aniversar. În data de 8 mai curent, Centrul de Informații GENDERDOC-M  (GDM) a împlinit 20 de ani de activitate. În cadrul festivalului din acest an, vor fi organizate mai multe evenimente social-culturale în perioada 16-20 mai. Programul evenimentelor poate fi găsit pe pagina oficială a Centrului de Informații gdm.md sau pe pagina de facebook a organizației. Accesul la toate evenimentele din cadrul Pride-ului este liber.