În perioada 27 – 30 martie 2019, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara pregătește cea de-a XIX-a ediție a festivalului Cultural Zilele Basarabiei la Timișoara. Timp de trei zile vă veți putea delecta cu expoziții de artă vizuală, ateliere de imprimat tricouri, pictat de pereți, degustări de vin, teatru gastronomic, discuții despre Basarabia, show de stand-up, concerte și multe surprize. Printre invitați se numără: „Comedy Zebra Show”, food bloggerița Liuba Florica, cântărețul basarabean Mark Stam, Vasile Dohotaru, precum și Alexei Luca – autorul celui mai lung street art din Republica Moldova.

Startul festivalului are loc pe data de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România. Programul începe de la ora 18:00, la Centrul Multifuncțional din Bastionul Maria Theresia, prin vernisarea expoziției lucrărilor de artă ale unor basarabeni, unde invitatul special este Vasile Dohotaru – membrul Uniunilor Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Artistul va realiza un masterclass în tuș și pastel, cu portretele invitaților, iar expoziția va rămâne deschisă până pe 31 martie 2019.

Tot în prima zi a festivalului, va avea loc un atelier de lucru susținut de Radu Gușan și Valentin Vîrlan, în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, unde aceștia vor realiza imprimeuri manuale pe tricouri. De asemenea, Alexei Luca, autorul celui mai lung street art din Republica Moldova, va picta un perete din Timișoara, iar participanții se vor putea alătura.

Un alt eveniment din cadrul festivalului va avea loc pe data de 28 martie – ziua în care vom Descoperi Basarabia prin gastronomie. La ora 18:00, la Centrul Multifuncțional din Bastionul Theresia, va avea loc o degustare de vin. „Vinăria din Vale”, „Mileștii Mici”, „Cricova” și „Vinăria Javgur” vor prezenta și vor propune spre degustare o serie de vinuri selecte. În aceeași zi, se va organiza un teatru gastronomic, în cadrul căruia se vor găti, demonstrativ, bucate tradiționale moldovenești. Urmează să revenim cu detalii referitor la desfășurarea acestuia. Intrarea la acest eveniment este liberă.

Joi, 28 martie, OSB Timișoara organizează, în parteneriat cu cei de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” și de la Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon”, evenimentul „Basarabia prin ochii copiilor” – un eveniment destinat elevilor din clasa a IV-a. Voluntarii din cadrul organizației le vor vorbi copiilor despre Basarabia, despre locurile frumoase de acolo și oamenii buni la suflet, despre mâncarea delicioasă și bomboanele dulci de la „Bucuria”, prezentându-le imagini, filmulețe și servindu-i cu bunătăți din Basarabia.

Cea de-a treia zi, 29 martie, începe la ora 20:00, la Vineri 15, cu „Comedy Zebra Show”. În cadrul evenimentului, va avea loc un spectacol umoristic care va aduce în discuție subiecte controversate, așezate în glume piperate. Prețul biletelor este de 40 de lei, iar acestea se pot achiziționa de la Vineri 15 sau din sediul OSB, de pe adresa Aleea F.C. Ripensia, căminul C16, parter.

Ediția a XIX-a a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, se va încheia cu un concert incendiar organizat de OSB Timișoara și Primăria Timișoarei. Astfel, sâmbătă, 30 martie, în Piața Libertății din Timișoara, Mark Stam va încălzi ringul de dans din fața scenei și sufletele timișorenilor. Intrarea este liberă. În aceeași zi, se va organiza un târg în Piața Libertății, în cadrul căruia meșteșugarii își vor expune lucrările sale, târgul va dura 2 zile.

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara are drept scop promovarea și apărarea intereselor tinerilor români din Basarabia și Bucovina veniți la studii în Timișoara, precum și educarea acestora în spiritul unității culturale. În cei 17 ani de existență, OSB Timișoara a demarat diverse activități cu specific civic și cultural. Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei”, ajuns în acest an la cea de a XIX-a ediție, este unul dintre acele evenimente care a făcut organizația recunoscută la nivel național, ca una dintre cele mai active organizații de acest gen din România.

 

Distribuie articolul: