BEFREEFEST este un proiect care discută ideea de libertate prin producții artistice. Acesta propune publicului spectacole de teatru, dans, muzică și filme, cu scopul de a susține creativitatea în toate formele sale, devenind astfel un veritabil Festival Internațional al Artelor Contemporane.

În acest an, gazda festivalului va fi Teatrul Fără Nume (TFN) din Chișinău, în perioada 3 – 9 Noiembrie 2023.

Libertatea din acest festival este definită de multitudinea formelor artistice și degajarea pe care ți-o pot permite artiștii. Totodată credem că este important ca și publicul să trăiască libertatea atât prin regăsirea în ceea ce vor vedea pe scenă, cât și în a dezvolta o minte deschisă spre tot ce este nou și diferit de ceea ce au putut vedea până acum. Așadar festivalul devine un loc al întâlnirii mai multor culturi, stiluri, viziuni, forme artistice, personalități și caractere.

#BEFREEFEST 2023 este, de asemenea, ocazia unor noi oportunități pentru mediul cultural din Chișinău de a interacționa cu producții teatrale și cinematografice internaționale, care explorează ideea de Libertate și Responsabilitate. A fi liber înseamnă, înainte de toate, a fi responsabil față de tine însuți, de viața ta, de propria situație economică și socială. Astfel, ediția a V-a a festivalului se va desfășura sub genericul Prin Noi Înșine.

Întrucât nu confundăm ideea de libertatea cu libertinajul sau haosul, intenționăm să tatonăm ideea de a fi liberi și prin recunoașterea și discutarea unor subiecte dureroase sau incomode, tocmai pentru a putea depăși frustrările și a vedea noi perspective. Un alt lucru important care stă la baza acestui festival este intenția de a contribui la viața culturală a țării, aducând noi tendințe, noi imagini și formule artistice pentru oamenii de artă care se pot inspira sau chiar pot colabora cu participanții și organizatorii festivalului.

În acest an, în programul festivalului se regăsesc producții din Republica Moldova, România, și Austria. Acestea sunt extrem de diverse, abordând tematici și stiluri diferite. De asemenea publicul va putea viziona și două filme autohtone, precum și un spectacol muzical, care este o colaborare între Republica Moldova și România.

Programul integral aici: https://www.facebook.com/BeFreeFest2022/events

Suntem recunoscători organizatorilor Friedrich NaumannFoundation Romania and Moldova dar și partenerilor care au contribuit la realizarea evenimentului din acest an, le mulțumim pentru sprijin și deschidere: Swiss Cooperation in Moldova; Institutele Culturale Naționale ale Uniunii Europene (EUNIC); Austrian Embassy Chișinău; Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; Embassy of the Slovak Republik in Chisinau; Laboratory of Initiatives for Development; OWH Studio.

De asemenea, mulțumim pentru colaborare și partenerilor media: TVR Moldova; Compania Teleradio Moldova; Jurnal FM; JurnalTV.md; Agora.md, Ea.md, diez; Youth.md.

Anunțăm totodată, că în acest an accesul la spectacole are loc prin procurarea unui bilet, acestea sunt deja puse la dispoziția spectatorilor pe rețeaua iTicket www.iTicket.md și la casele Teatrul National „Mihai Eminescu”; Teatrul Fără Nume; Teatrul Republican „Luceafărul”

Distribuie articolul: