„Ferma animalelor” de George Orwel este o nuvelă distopică, publicată în Anglia în 1945. Aceasta reprezintă o satiră politică ce critică nu numai coruperea revoluției pe care conducătorii ei o practică, dar și modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice utopie.

Cartea reflectă evenimentele care au dus la și din perioada numită era lui Stalin (1927–1953) înainte de al Doilea Război Mondial. Orwell, fiind un socialist democrat și membru al Partidului Independent al Clasei Muncitoare timp de mulți ani, l-a criticat pe Iosif Stalin și stalinismul.

Așadar, conceptul de animalism, descris e larg în carte este o oglindire prin alegorie a Uniunii Sovietice, mai ales între anii 1910 și 1940, dar și evoluția modului în care au practicat-o revoluționarii și guvernul din Rusia.

Acest termen a fost inventat de un personaj al cărții și anume mult respectatul porc Seniorul cel bătrân. Porcii Snowball, Napoleon și Squealer adaptează ideile Seniorului cel bătrân sub forma unei așa-zise filozofii, pe care o numesc Animalism.

Cele Șapte Porunci inițiale ale animalismului, care ar trebui să organizeze noua revoluție și să ducă la înflorirea gospodăriei sunt:

  1. Oricine merge pe două picioare este dușman.
  2. Oricine merge pe patru picioare sau are aripi este prieten.
  3. Niciun animal nu trebuie să poarte haine.
  4. Niciun animal nu trebuie să doarmă în pat.
  5. Niciun animal nu trebuie să bea alcool.
  6. Niciun animal nu trebuie să ucidă vreun alt animal.
  7. Toate animalele sunt egale.

Lucrurile iau o turnură porastă însă când Napoleon și Squealer încep să se răsfețe cu vicii și obiceiuri umane profund viciate, din punctul de vedere al animalelor (consumul de alcool, dormitul în pat, schimbul de mărfuri). Squealer primește sarcina de a modifica Cele Șapte Porunci pentru a legitima această umanizare, care reprezintă optimizarea teoriei comuniste de către guvernul sovietic pentru a o face mai degrabă o reformare a capitalismului decât un substitut al acestuia.

Pe final de carte, iapa Clover constată patetic că cele şapte porunci au fost reduse la una: „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”. Iar astfel de ironii confirmă adeziunea lui Orwell la revoluţia autentică.

„Ferma animalelor” în zilele noastre

După cum politicienii noștri de toate zilele se refugiază în realpolitik (politica sau diplomația bazată în în principal pe considerentele circumstanțelor date, mai degrabă decât pe noțiuni ideologice explicite sau premise morale și etice) atunci când au luat decizii, așa și în Ferma animalelor se iau decizii răvășitoare, contrariante și profund lipsite de etică întru satisfacerea intereselor elitelor.

Distribuie articolul: