Pentru prima oară în istoria Slovaciei a fost aleasă o femeie pentru postura de președinte a țării. În a doua rundă a alegerilor care a avut loc sâmbătă, Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de ani a fost aleasă în calitate de președinte. 

Actualul președinte al Slovaciei, Andrej Kiska, a felicitat-o pe Zuzana Caputova pentru victoria pe care a obținut-o în alegeri:

„ Avem nevoie de un președinte ca doamna Caputova. Avem nevoie de un președinte care să spună că va lupta împotriva răului, care spune că, în primul rând, dreptatea este ceea de ce are nevoie statul nostru”, a spus acesta.

Zuzana Caputova – avocat din orașul Pezinok (Slovacia de Vest), care s-a ocupat în principal de protecția drepturilor femeilor și copiilor. Este una dintre fondatorii și vicepreședinții Partidului Social Liberal „Slovacia Progresivă”. În trecut, Caputova a lucrat ca șef adjunct al administrației orașului Pezinok. În 2016, ea a primit premiul Goldman Environmental Prize.

Zuzana Caputova a divorțat și are două fiice – 15 și 18 ani. Acum, Zuzana este într-o relație cu fotograful și muzicianul Peter Konecny.

 

Sursa