Republica Moldova, datorită susținerii Uniunii Europene, continuă să își întâmpine oaspeţii în zonele rurale care sunt în plină dezvoltare. Înconjurată de apele Nistrului, Molovata Nouă este localitatea care găzduiește pensiunea „Vila Dorului”. 

„Este o pensiune dotată cu restaurant, zonă de agrement, azinul exterior, bazinul interior, avem trei saune: rusească, finlandeză, turcească; teren de joacă, cameră de joacă pentru copii, parcare pentru bărci, tenis de masă, tenis de cîmp, fotbal de masă”, spune Victoria Mușinschii.

Pensiunea are o capacitate de cazare pentru 35 de persoane, iar Victoria Moșinschii a depus eforturi mari pentru a întâmpina primii vizitatori în acest an. I-a reușit datorită mai multor proiecte și programe ODIMM.

„Această pensiune a stat în paragină vreo șapte, opt ani și deoarece e în localitatea mea de baștină îmi părea rău tot timpul. La primul proiect „Femei în afaceri” renovăm bazinul, am cumpărat utilajul pentru secția gospodărească, acum facem design-ul exterior de landșaft și digitalizare, web site-ul întreprinderii funcționează. Cel de-al doilea proiect a fost la „PARE 1+1”, la fel de la ODIIM, de unde avem posibilitatea să procurăm tot utilajul din restaurant, absolut sută la sută îl reînnoim, terenul de joacă pentru copii foarte mare, performant și bine dotat”

„Pot să spun, să fiu mândră cu asta că avem sută la sută clienți mulțumiți, absolut toți la plecare ne spun că s-au simțit ca acasă. Asta ne bucură foarte, foarte mult” – Victoria Mușinschii

Calitatea educației și dezvoltarea copiilor este o prioritate pentru grădinița din comuna Cocieri. Instituția preșcolară a avut mult de suferit în urma conflictului transnistrean din 1992, iar administrația publică locală, cu susținerea partenerilor europeni, au reușit să renoveze clădirea și să asigure condiții favorabile atât pentru copii cât și pentru personal.

„Instituția era foarte avariată. Erau încălzite numai sălile de grupe, coridoarele nu erau încălzite, respectiv restul sălilor adiacente, sala de muzică, cabinetele medicale, de sport la fel nu erau încălzite. Primul proiect de care a beneficiat instituția noastră a fost proiectul de construcție a cazangeriei pe biomasă în 2013”, spune Tatiana Nirca, director grădinița, com. Cocieri

„După implementarea proiectului dat a apărut posibilitatea de deschidere încă a trei grupe de copii. S-au deschis ușile pentru mai multe posibilități, în primul rând, pentru activitatea în condiții mai bune, dacă sunt condiții mai bune de activitatea vorbim și despre o educație de calitate. Lucrul acesta a făcut să vină mai mulți copii la instituție”

Grădinița este frecventată de 190 de copii, numărul acestora însă a scăzut în perioada de pandemie.

„Pe parcursul anilor 2014-2015 și până în anul 2020 am implementat peste șase proiecte. Instituția a beneficiat de aproximativ 400 de mii de euro pentru dezvoltare. La moment activăm cu opt grupe de copii”, spune directoarea grădiniței.

Calitatea vieții femeilor din zonele rurale s-a îmbunătățit în ultimii ani. Datorită sprijinului și granturilor pe care le-a obținut, Marina Tabuncic și-a deschis un atelier de croitorie.

„Activitatea de bază a companiei este confecționarea uniformelor pentru lucru din diferite domenii, precum: construcții, munca la diferite uzine, fabrici, agricultură și alte domenii care necesită echipament de protecție. Scopul principal a fost crearea locurilor de muncă pentru femei și ne-am gândit că este un domeniu care ne-ar permite anume acest lucru”, povestește Marina Tabuncic, antreprenoare.

Fabrica de confecții se află în localitatea natală a Marinei, Ustia și activează din anul 2014.

„Echipamentul l-am echiziționat datorită suportului financiar acordat de Uniunea Europeană. Am participat la un concurs de granturi și am fost finanțați cu 15 mii de dolari sub formă de grant. Din acești bani am procurat tot utilajul necesar pentru a începe confecționarea uniformelor de lucru. Utilajele au fost noi, performante. Dacă nu era suportul Uniunii Europene nu cred că exista compania și acest atelier”.

„Afacerea asta este pentru mine ca un copil care deja împlinește în curând șase ani. Este frumos să conduci o afacere, este greu la început, este riscant dar totodată interesant. Te provoacă mereu lucruri noi, interesante” – Marina Tabuncic

Campania UE pentru Moldova rurală își propune să reflecte rezultatele și schimbările aduse în zonele rurale cu sprijinul Uniunii Europene. Pentru că una dintre direcțiile principale de asistență ale UE vizează creșterea nivelului de trai a cetățenilor din mediul rural, prin dezvoltarea infrastructurii, agriculturii și ocuparea forței de muncă, transformându-le în zone atractive pentru cetățeni.