Pe 3 noiembrie 2019 va avea loc primul mare Summit al Diasporei Românilor și Basarabenilor, stabiliți în Germania. Evenimentul se va desfășura în orașul Bad Neuenahr, nu departe de Bonn, cu genericul „Povestea ta este povestea noastră”. La acest prim eveniment sunt așteptate peste o sută de femei de pe ambele maluri ale Prutului stabilite în Germania, femei care fie deja și-au făcut aici o carieră profesională, ori s-au lansat în afaceri, fie femei care sunt în proces de integrare și au nevoie de ajutor.

Scopul organizatorilor este de a le scoate din anonimat și de a le promova pe unele și de a le face mai ușoară calea integrării celorlalte. Dar cel mai important este de a oferi femeilor posibilitatea de a se cunoaște între ele, de a face schimb de experiență, de a lega prietenii, de a-și găsi potențiali clienți sau parteneri de afaceri.

Cea care a venit cu ideea organizării acestui eveniment este Viorica Robina, o româncă stabilită de peste 30 de ani în Germania. Activând de peste 20 de ani în calitate de instructor auto, iar ulterior, în calitate de consilier MPU, Viorica Robina a fost mereu în contact atât cu românii, cât și cu basarabenii (ea însăși având rădăcini bucovinene, și rude în Republica Moldova).

„Îmi doresc să organizez acest summit pentru ușura procesul de integrare al românilor și basarabenilor veniți în Germania, care au nevoie de ajutor, punându-i în contact cu cei care deja au reușit să își facă o carieră sau o afacere. În același timp, vreau să scot din anonimat pe cei care s-au lansat deja aici indiferent de domeniu. Mi-am zis să încep cu femeile, mai ales că am participat la atâtea evenimente organizate de nemțoaice, dar și de femei de alte naționalități aici în Germania și ceea ce am văzut acolo, m-a impresionat. Or, eu în practica mea de instructor auto am cunoscut atâtea femei deștepte românce și moldovence, cu studii finisate în țară, cu cariere lăsate acasă, dar care odată ajunse în Germania nu pot depăși condiția de simple femei de serviciu. Nu sunt împotriva acestui tip de job, dar ideea este că ele pot cu mult mai mult, doar că nu știu cui să se adreseze și cu ce să înceapă procesul de „creștere””, menționează românca.

Un alt motiv pentru care a stat la baza inițierii acestui eveniment este motivația de a exclude dezbinarea între români, precum și între români și moldoven, de ambele sexe.

„Îmi doresc enorm să fiu eu cea care face această unire a diasporei de pe ambele maluri ale Prutului. Am deja experiența de a îmbina diferite nații în cadrul școlii auto, oare chiar nu voi reuși să adun diaspora română din Germania? Primul pas pe care l-am făcut în dorința de a crea acest eveniment a fost grupul de pe facebook – „Independenta – o femeie în drum spre succes și împlinire”, iar femeile care se identificau cu acest titlu au început să se adune. Acolo am început să facem schimb de experiențe, să ne aflăm istoriile, să legăm prietenii, să ne ajutăm. Dar, asta nu era suficient… O întâlnire, un eveniment, un summit… este dorința mea cea mare asupra căreea lucrez zi și noapte”, mai spune inițiatoarea grupului.

O echipă de românce și basarabence, aflate la diferite etape de integrare în Germania, dar care s-au identificat cu această dorință de unire a diasporei și de afirmare personală, stau la baza organizării evenimentului. Summitul va avea 8 ore de networking, multe subiecte legate de integrare, lansări de carte, prezentări de modă, expoziție, târg, tombolă, cadouri pentru fiecare femeie etc.