Stand-up-ul presupune o comedie într-o manieră informală. Se practică în cluburi, colegii, săli de teatru, locații alternative – aproape oriunde există un public doritor și deschis la comedie. 

Și dacă alte țări au asta-n sânge, pentru Republica Moldova este un domeniu încă neînțeles de mulți. Am vrut să aflu cum sunt privite femeile ce fac stand-up în țara noastră, iată ce mi-au spus:

Nicoleta Caraman: „Femeile care fac stand-up la noi în țară sunt criticate, la fel ca și bărbații, pentru că așa suntem noi ca națiune, nu putem să ne bucurăm de ceva nou sau să susținem. Evident că avem parte și de sprijin, de altfel nu mai exista nimic. Este o mișcare nouă și oamenii încă se adaptează. Multora le place că abordăm teme tabu și ei se regăsesc în tot ceea ce zicem”.

Valeria Podlubneac: „Eu sunt nouă în acest domeniu, dar din căte am putut să înțeleg este extrem de dificil și pe alocuri chiar imposibil)) Diferența de limbă, dar și de mentalitate, nemaivorbind de discrepanța politică te limitează la multe teme. Nu este un secret că femeile chiar și în zilele noastre sunt subestimate. Mai ales la nivelul expunerii părerii controversate, mai ales în Stand Up Moldovenesc, când temele cele mai apreciate sunt cele sexiste și cele legate de stereotipuri. Dar aici apare proiectul fetelor, la care m-au invitat, și am acceptat în aceeași secundă. Eu cred că ele vor schimba părerea de masă. Cu atât mai mult cred că vom reuși să inspirăm mai multe femei să acționeze în pofida tuturor obstacolelor.”

Bivol Irina: „Fac stand-up în Rep. Moldova de aproximativ 2 ani, timp în care am reușit să trec prin diferite situații, atâta de glorie și laudă, cât și de căderi și critică. Am avut posibilitatea să fac stand-up și în România și cu siguranță pot spune că umorul este diferit, al nostru îmi este mult mai apropiat. Într-adevăr femei care fac stand-up în Moldova sunt puține, dar proiectul Maria Famosa le-a adunat pe cele mai bune și personal am primit doar cuvinte de laudă, dar sunt sigura ca sunt și din aia care sunt sceptici în ce privește umorul feminin.”

Ionașcu Mihaela: „Să faci stand up în Moldova e interesant, la nivel de experiență. Uneori e stresant pentru că nu știi cum o să reacționeze publicul. Dar se pare că dacă abordezi teme actuale, nu-i atât de grav. Totul depinde de atitudine și material. Chiar dacă pare ușor să scrii glume, uneori te poți bloca, poate apărea o pană de idei. Societatea nu se uită rău la femeile care fac stand up. Chiar le pare interesant. Cu toate că avem puține femei care fac stand up până când, să sperăm ca această chestie să se dezvolte. Până la urmă toți au ceva de spus, indiferent de gen”.

Fetele organizează și unicul show de stand-up feminin din Moldova: „Marș la Bucătărie”.

Distribuie articolul: