Salima Mazari este una dintre cele trei femei care ocupă funcția de guvernator de district în Afganistan – o funcție care, în climatul politic complicat din această țară, necesită nu doar instinct politic, ci și determinarea de a intra în luptă atunci când este nevoie. Mazari atrage atenția nu doar prin faptul că este femeie și se află într-un post de conducere politică în Afganistan, ci și prin determinarea ei de a se alătura luptelor împotriva insurgenților talibani.

„Uneori sunt în biroul meu în Charkint (n. red. – capitala provinciei Balkh, condusă de Mazari), iar alteori trebuie să pun mână pe o pușcă și să merg la luptă”, a specificat Mazari.

Munca ei nu se reduce doar la gestionarea și administrarea provinciei, dar include și organizarea de operațiuni militare – „Dacă nu luptăm acum împotriva ideologiilor extremiste și împotriva grupurilor care vor să ne forțeze să le acceptăm, ne vom pierde șansa să-i înfrângem. Ei vor câștiga. Vor remodela societatea pe baza ideologiei lor”.

Mazari se întâlnește frecvent cu comandanți militari ai forțelor de securitate afgane pentru a evalua situația și pentru a găsi soluții pentru protejarea celor 30.000 de oameni pe care îi reprezintă.

Cum a ajuns Salima Mazari să conducă o regiune din Afganistan

Salima Mazari s-a născut în Iran, în 1980, după ce familia ei a s-a refugiat în această țară din cauza invaziei sovietice a Afganistanului. După ce a absolvit facultatea la Teheran, ea s-a aflat în diverse funcții la universitate și la Organizația Internațională pentru Migrație, înainte de a decide să se întoarcă în țara sa de origine.

„Cel mai dureros lucru pentru un refugiat este lipsa sentimentului de apartenență la țară. Nicăieri nu este țara ta”.

În 2018, Mazari a aflat că poziția de guvernator de district în Charkint este vacantă, aceasta fiind chiar locul de origine al părinților ei. Încurajată de colegi și rude, ea a aplicat pentru a obține postul.

Cu experiența și calificările sale, Mazari s-a numărat printre favoriții să obțină postul – „Inițial, m-am temut că, fiind femeie, aș putea fi discriminată. În ziua în care am fost numită, însă, am fost uimită de sprijinul copleșitor”.

Puține femei din Afganistan ies din case fără hijab, burqa sau fără un însoțitor masculin, fapt ce face ca asumarea poziției de guvernator de district să fie cu atât mai impresionantă pentru Mazari.

Un tip diferit de guvernare

Pe baza informațiilor furnizate de autoritățile afgane, Charkint a avut în trecut o populație de peste 200.000 de oameni, însă războiul și dificultățile care au rezultat au dus la plecarea unui număr imens de oameni.

Mazari spune că regiunea este tratată ca un district de mână a doua, ceea ce face munca ei să fie și mai dificilă, mai ales în lupta cu corupția care este endemică în birocrația afgană.

Acum doi ani, Mazari a creat o comisie de securitate care recrutează afgani pentru milițiile locale care apără districtul de talibani – „Îi invit pe oameni din toate părțile regiunii în biroul meu și le cer opinia pentru îmbunătățirea situației în Charkint. Astfel, locuitorii au devenit mai implicați și mai încrezători în autorități”, spune ea.

Tipul său de leadership a fost esențial în lupta împotriva talibanilor – Charkint este singurul district condus de o femeie care nu a fost până acum ocupat de talibani. În același timp, Mazari este conștientă că insurgenții au inițiativa.

De altfel, reputația ei i-a pus viața în pericol în nenumărate rânduri – a supraviețuit după numeroase tentative de asasinat și ambuscade.

Sursa: digi24.ro

Distribuie articolul: