În timp ce unii abia se gândesc ce vor face în viață, la vârsta de 22 de ani Ana Cațer Țurcanu știa că vrea să muncească în agricultură. Din dragoste pentru pământ, țară și tot ce înseamnă bio, tânăra a pășit cu mult entuziasm, dorință și încredere în această sferă, cu speranța că va reuși să aducă pe piață produse naturale, crescute cu grijă și atenție.

„M-am lansat în agricultură la 22 ani, chiar după finisarea studiilor, între timp am făcut masteratul. La moment sunt studentă la școala doctorală în cadrul Universității Agrare din Moldova. Ideea de a porni o afacere a apărut în urma vizitelor peste hotare, este ideea soțului, el a depus cel mai mult efort în acest proiect! A fost nevoie de investiții destul de mari, am apelat și la un credit”, spune tânăra.

Pas cu pas, a pus în aplicare un plan bine definit și toate cunoștințele acumulate pentru a-și crea o afacere de suflet în primul rând. Tot ce înseamnă pământ pentru Ana este echivalentul a multă muncă, inspirație, provocări dar și o doză enormă de fericire atunci când se bucură de rezultate.

„Suntem axați pe creșterea legumelor (roșii, castraveți, ardei, vânătă). Eu fiind inclusă și în creșterea cerealelor. Vindem pe piața locală și market! Anul acesta încă nu ne-am confruntat cu probleme în realizare, în schimb anul trecut am fost nevoiți să scoatem tot din sere din motiv că preț nu era și nici nu era unde realiza producția”, a spus Ana.

Recunoaște că nu este ușor, pe lângă multă ambiție și răbdare e nevoie de investiții și finanțe care reprezintă o problemă pentru mulți agricultori.

„Anul acesta am primit subvențiile, în rest cu propriile puteri! E foarte greu, noi suntem cu sistem de încălzire și asta ne costă foarte mult dar lucrăm să facem producție calitativă pentru a putea avea și preț pentru a acoperi cheltuielile. Anul trecut a fost unul dificil, piețele și magazinele noastre sunt pline ce produse din afara țării și noi producătorii autohtoni nu putem să ne includem (mai ales în marketuri)”, povestește tânăra.

 

Încearcă să încurajeze lumea spre un mod de viață sănătos, iată de ce produsele pe care le crește sunt bio.

„Acest domeniu necesită foarte multă răbdare, muncă și nopți nedormite! Aici trebuie să te înveți să pierzi fără remușcări și să te ridici din nou fără a privi în spate, dar ne dorim să creăm un viitor la noi acasă. Ne confruntăm cu mai multe probleme printre care faptul că nu simțim susținerea celor de mai sus. Nu ne putem promova marfa. Din cauza cheltuielelor foarte mari și prețurile producției, oamenii de multe ori evita procurarea lor. Noi totuși sperăm că pe viitor vom fi auziți și văzuți, iar statul ne va oferi posibilitatea să ramem la noi acasă că să putem dezvolta această minunată ramură”, adaugă Ana Cațer.

În timp ce pentru unii, prelucrarea pământului înseamnă mai mult o sursă de venit, Ana povestește că pentru ea reprezintă un refugiu de realitate. Nu se teme de provocări și lucrează cot la cot alături de soț și alți muncitori. Dimineața cu batista în cap și mâinile suflecate până la coate, muncește la propriu, iar după încalță tocurile, își ia haina preferată și pleacă la universitate. Același om, cu o energie pozitivă ce se bucură de recunoștința naturii pentru grija ce i-o poartă.

„De foarte multe ori primesc această întrebare. Cum e să fii femeie agricultoare? E greu,dar nu și imposibil! Fiind o persoană care mereu caută să învețe ceva nou, anume acest domeniu îmi oferă posibilitatea de a explora și a fi în continuă dezvoltare. Este o sferă care te ține foarte mult timp departe de familie, dar având o echipă bună în spate, la sfârșitul anului agricol cînd ești încununat cu roade bogate uiți toate nopțile nedormite și tot greul rămîne în urmă. Reușesc să mă afirm și să fiu mereu prezentă fiindcă am un soț foarte înțelegător care mă susține și încurajează în tot ce fac”, a mai spus tânăra.

Distribuie articolul: