Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o patologie foarte răspândită și la 94% din femei este însoţită de infertiliate. Sindromul ovarelor polichistice este unul din cele mai frecvente dezechilibre hormonale, afectând între 5 și 10 % din femeile de vârstă reproductivă și se dezvoltă în perioada primului ciclu menstrual sau imediat după acesta.

Partea dificilă a acestei afecțiuni este că nu există „leac”, nu poate fi vindecată o dată pentru totdeauna, însă poate fi ținută sub control prin tratament. „Se crede că SOP este cauzată de dezechilibre hormonale – nivel crescut de androgeni, hormonii masculini, inclusiv testosteronul,  de rezistență la insulină sau pur și simplu de genetică”, mai spune medicul. Așadar, dacă mama ta s-a confruntat cu această afecțiune, există mari șanse să o moștenești”, explică pentru Women’s Health specialistul în obstetrică și ginecologie, Sachchidananda Maiti.

Există două tipuri de sindrom al ovarelor polichistice:

Primul tip se găsește la femeile cu greutatea normală a corpului și nivelul fiziologic de insulină în sânge. Acest sindrom are o evoluţie mai complicată și foarte greu se supune metodelor terapeutice atât conservative, cât și a celor operatorii.

Al doilea sindrom este caracteristic femeilor cu greutatea corpului excesivă, cu nivelul ridicat de insulină în ser. Acest sindrom are un istoric mai puțin greu și mai bine se supune metodelor de corecție conservativă.

E important să vorbim mai mult despre această afecțiune, pentru că adesea femeile suferă în tăcere, uneori fără un diagnostic clar și un tratament adecvat. Dacă SOP face parte din viață ta, e bine să știi că nu ești singură. Chiar și celebritățile se confruntă cu ea, și chiar au vorbit deschis despre asta. Este important să mergi la medic atunci când simți că ceva este în neregulă – de exemplu, dacă ești mai emotivă decât de obicei, dacă te simți mereu obosită, dacă ai dureri în zona ovarelor, menstruație neregulată, fluctuații ale greutății etc. E posibil să fie nevoie să consulți mai mulți medici pentru a găsi planul de tratament potrivit pentru ține. Nu renunța!

Victoria Beckham a fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice pe vremea când încerca să rămână însărcinată cu al patrulea copil, Harper. „Chiar simțeam… presiunea. De fiecare dată când ieșeam undeva, oamenii mă întrebau dacă sunt însărcinată. Încercăm să ocolesc întrebarea sau să dau un răspuns vag, dar până la urmă am ajuns la sinceritatea brutală. Am continuat să zâmbesc și am răspuns: <<Știi, de fapt mă confrunt cu infertilitate, din cauza ovarelor polichistice, așa că eu și soțul meu am trecut prin câteva tratamente de fertilitate. Nu sunt însărcinată încă, dar se va întâmplă curând>>”, a povestit vedetă pentru Now Magazine.

Sasha Pieterse, actrița din Pretty Little Things a vorbit cu People despre lupta ei cu SOP după nașterea fiului ei. „M-am simțit binecuvântată  am putut rămâne însărcinată, pentru  sufăr de sindromul ovarelor polichistice și am avut emoții  nu voi putea avea copii. Multe femei au probleme de fertilitate din cauza asta, a declarat ea.

Actrița Lea Michele a fost foarte deschisă în privința diagnosticului ei de SOP. „Am fost la un doctor foarte bun, o femeie. Imediat ce s-a uitat la mine, mi-a spus: <<Mi-e clar că ai ovare polichistice>>. Mi-a explicat totul foarte bine”, a dezvăluit ea pentru Health.com. „Eu am reușit să țin sub control SOP prin schimbarea dietei. Dar sunt un caz norocos. Unele femei au forme mai serioase ale acestei afecțiuni și simptome supărătoare. La mine nu e atât de intens”, a mai spus actrița. În 2020 Michele a devenit mamă.

Surse: terramed.md/andreearaicu.ro

Distribuie articolul: