O să fiți surprinși să aflați că aceste femei talentate s-au născut la Chișinău. 

Maria Cebotari 

Soprana Maria Cebotari este originară din Chişinău. Artista se naşte în 1910 într-o familie modestă de basarabeni. Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană, după care urmează Conservatorul „Unirea” din Chișinău. După finalizarea studiilor la conservatorul din orașul natal, este angajată la Teatrul de Artă din Moscova.

Soprana a  fost solistă a operelor din Berlin, Dresda şi Viena, Maria Cebotari debutează în 1935 în opera „La Boheme” de Giacomo Puccini. Artista a cântat în numeroase turnee artistice la Praga, Paris, Roma, Milano, Anvers, Copenhaga, Florenţa, Londra, Salzburg, Riga, Bucureşti.

Svetlana Toma

Svetlana Toma, născută la Chişinău în 1947, este o actriță din Republica Moldova stabilită în Federaţia Rusă. Artista este cunoscută pentru interpretarea rolului Radei din filmul Șatra (1975), pe care cu siguranță l-ai văzut măcar o dată.

Svetlana Toma a făcut și carieră de fotomodel pentru o agenție italiană, prezentând colecții de lenjerie intimă. Actrița fost distinsă cu titlul de „Cea mai bună actriță a cinematografiei moldovenești din secolul XX”. Svetlana Toma este prima actriță care a apărut dezgolită într-un film turnat în fosta URSS și primul sex simbol din Moldova.

Nita Raya 

Actriţa, dansatoarea şi cântăreaţa franceză Nita Raya este născută la Chişinău în 1915. În 1926 familia actriţei se mută la Paris. În Franţa actriţa este cunoscută pentru filmele „Ignance” (1937), „Le Rois du Sport” (1937) şi „Le roi des gangsters.”

Sarah Gorby

Interpreta franceză Sarah Gorby este originară din Chişinău. Cântăreaţa se naşte în 1900 în capitala Basarabiei. La 17 ani pleacă la Iaşi, unde studiază muzica. După ce finalizează studiile la Consevatorul din Iaşi se mută la Roma, iar mai apoi la Paris. Până la începutul celui de al II- a Război Mondial revine deseori la Iaşi şi Chişinău.

În anii ’30 ai secolului trecut este foarte populară în America Latină şi SUA datorită cântecelor evreieşti, ruseşti, Ţigăneşti şi româneşti pe care le interpretează.

Elmira Scripcenco

Elmira Scripcenco – campioană European la șah (2001), campioană multiplă a Moldovei și Franței, maestră internațională. Născută la Chișinău la 17 februarie 1976.

Bibliografie: Wikipedia

Distribuie articolul: