Despre poporul japonez s-a vorbit întotdeauna cu respect și admirație, pentru faptul că are poate cel mai înalt grad de civilizație din lume. Tocmai din acest motiv, atunci când se află că în țara soarelui răsare se petrec lucruri nefirești pentru noi ceilalți, mirarea este mare de tot. De exemplu, iată câteva reguli ciudate pe care trebuie să le respecte femeile din Japonia la serviciu. 

Am trece-o în categoria curiozităților amuzante dacă nu ar fi un lucru cât se poate de serios:

Codul vestimentar al femeilor japoneze, la locul de muncă, le interzice acestora purtarea ochelarilor de vedere!

Deși pare incredibilă o astfel de discriminare, ea este cât se poate de reală. Explicațiile angajatorilor, respectiv ale marilor companii, sunt care de care mai… penibile. De exemplu, patronul unui restaurant a interzis angajatelor sale să poarte ochelari în timpul programului pe motiv că, pe de o parte, este o lipsă de respect față de client, iar pe de altă parte, ochelarii nu se „potrivesc” ținutei tradiționale, kimonoul.

În alt caz, cel al retailerilor, argumentul este acela că purtarea de ochelari dă cumva o senzație de… răceală din partea vânzătoarei care, adăugăm noi, trebuie să fie numai lapte, miere și zâmbete. Comercianții de produse cosmetice au altă „placă”. Aceștia susțin cu tărie că unei vânzătoare care poartă ochelari nu i se va vedea bine machiajul, ceea ce poate influența negativ vânzările. Și, nu în ultimul rând, în alte domenii ca de exemplu în aviație, purtarea ochelarilor este considerată periculoasă, invocându-se motivele de securitate. Greu de înțeles cum o persoană mioapă se va afla mult mai în siguranță fără ochelari.

Femeile japoneze discriminate prin interzicerea acestui drept, au lansat pe rețelele de socializare o mișcare sub haștagul „ochelarii sunt interziși”, după ce un post de televiziune nipon a relatat despre această formă de abuz.

La începutul anului femeile japoneze s-au confruntat cu altă regulă a companiilor în ceea ce le privește, regulă pe care au denunțat-o: obligativitatea de a purta pantofi cu toc în timpul programului de lucru. Atunci, mai mult de 21.000 de oameni au semnat o petiție online lansată de o actriță, prin care le-au cerut companiilor să nu își mai oblige angajatele să poarte tocuri. Mișcarea a devenit cunoscută ca #KuToo. În replică, un ministru japonez a afirmat că așteptările privind codul vestimentar la locul de muncă sunt „necesare și adecvate”.

Distribuie articolul: