Președinta Maia Sandu declară că Președinția nu va cumpăra nici mobilă și nici covoare, așa cum se indica în planul de achiziție al instituției prezidențiale. Mai mult, e convinsă că de-a lungul anului, cheltuielile se vor micșora, informează AGORA.

„Președinția nu va cumpăra nici mobilă și nici covoare. Planul de achiziții va fi modificat. Am aflat și eu despre din presă. Ați văzut că planul de achiziție este cu două milioane mai mic decât anul trecut și sunt sigură că de-a lungul anului, cheltuielile se vor micșora, pentru că suntem în perioadă de criză”, a spus Maia Sandu.

Precizăm că potrivit planului de achiziție care a fost publicat pe pagina Președinției reiese că în primele șase luni ale anului curent, ar urma să fie cheltuiți 800.000 de lei pentru bilete avia, mobilă nouă în sumă de 200.000 de lei și aproape 300.000 de lei pentru flori. Sunt doar o parte din cheltuielile planificate de Președinția Republicii Moldova pentru prima jumătate a anului 2021. Potrivit unui document semnat de Secretarul general, Andrei Spînu, pentru întreținerea havuzului din bugetul de stat vor fi alocate 140.000 de lei. În total, în primele șase luni ale acestui an, instituția prezidențială planifică să cheltuie în jur de 18 milioane de lei.

Potrivit ZdG, în 2017, primul an de mandat al lui Igor Dodon la șefia statului, cheltuielile făcute de Președinție i-a costat pe cetățeni aproape 16 milioane de lei, iar un an mai târziu acestea au crescut până la 19 milioane de lei. În 2019, comparativ cu 2018, bugetul Președinției a crescut cu 10 milioane de lei, întrucât clădirea de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și vila de la Condrița au trecut la balanța Președinției. Un an mai târziu, bugetul a mai crescut cu 5 milioane de lei, atingând cifra de 35 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a motivat majorarea în buget prin întreținerea noii clădiri, a Președinției renovată pe banii poporului turc.

AGORA precizează că vizitele în străinătate ale fostului președinte, Igor Dodon și ale angajaților Președinției, efectuate în ultimii trei ani, au costat statul peste cinci milioane de lei.

Un studiu al Centrului de Politici și Reforme, făcut public în primăvara lui 2019, arăta că în primii doi ani de mandat șeful statului a mers de cele mai multe ori în Federația Rusă.

În anul 2019, pentru cazarea și diurna angajaților Președinției s-au cheltuit 1,5 milioane de lei.

În cadrul primului său dialog cu presa după învestirea în funcția de președinte, Maia Sandu a declarat că în toate instituțile publice se pot face economii, iar la instiuția Președinției vor fi reduse cheltuielile.

Citește și: „Am sărbătorit ziua mea de naștere la „capătul lumii””. Igor Dodon, alături de familie pe insulele Sahalin și Kurile (Foto)