În luna dragostei vă prezentăm povești inedite de iubire. Una plină de emoții, recunoștință și sentimente pure. Eroii acestei povești s-au căsătorit în 1993, pe când nimeni nu avea siguranța zilei de mâine și au reușit să întemeieze o familie frumoasă. Cea mai mare realizare a lor sunt Cătălina și Marius cărora le-au dedicat timpul și dragostea necondiționată. În acest articol ne povestesc despre cum au reușit să-și mențină armonios relația și cum au reușit să facă față provocărilor.

Maria și Ion Dima formează genul de cuplu despre care se spune de obicei că este model. Cei care îi cunosc îi consideră exemplu de cumsecădenie și bunăvoință. Oameni simpli, copii de gospodari din Ciorăști, Nisporeni, crescuți în vremuri tulburi, cu frică de Dumnezeu și învățați să fie oameni. Ambii și-au dedicat viața ajutând pe alții. Maria este asistentă medicală, iar Ion a activat în Unitatea de pompieri și salvatori, de unde s-a pensionat cu grad de locotenent. Istoria lor începe mult mai devreme decât își amintesc cei doi soți – chiar în ziua în care s-au născut. Mamele lor au născut la aceeași maternitate, în aceeași zi și fiind în același salon glumeau că vor fi cuscre. Peste ani glumele lor au căpătat contur și s-a împlinit profeția.

Începuturi

„Evident că nu a fost dragoste la prima vedere, pentru că îl cunoşteam din clasa întâi. Povestea noastră a început în adolescența timpurie. S-a dezvoltat treptat, cu bilețele pe care eu le respingeam la început, pentru că eram mândră pe atunci. Dar după câțiva ani de insistență m-a cucerit. Eram copii foarte educați, tocmai de aceea relația a fost frumoasă și de durată. Mergeam împreună la dansuri organizate la şcoală, la filme indiene pentru care trebuia să mă ceară de la părinți. Dar cred că m-a cucerit definitiv atunci când m-a însoțit la căminul din Tighina, unde îmi făcusem studiile, pentru a-mi lua lucrurile. Era în perioada când începuse conflictul armat de pe Nistru şi am rămas blocați pentru 2 zile în cămin… Împuşcau din toate părțile, era înspăimântător şi când am reuşit să părăsim oraşul, Ion nu a fost împotrivă să-mi iau şi florile de cameră, cu toate că aveam de mers foarte mult pe jos” povestește Maria.

Interesul

Este fundamental să vorbești cu partenerul. Să povestești despre ce ți se întâmplă, să manifești interes permanent față de cum decurg lucrurile celuilalt. După o zi obositoare de muncă sau orice altă activitate, este important să împărtășești experiențele și trăirile.”

Cei doi recunosc că relația lor a fost bazată pe fidelitate, dragoste și respect.

Pe cât de frumoasă era relația lor adolescentină, pe atât de greu au trecut cei doi ani de aşteptare, cât tânărul a fost înrolat în rândurile armatei sovetice. În tot acest timp tânăra fată a fost protejată de prietenii lui (așa se cuvenea pe atunci). Își amintesc și acum emoțiile pe care le-au trăit atunci când Ion a revenit, în concediu, în satul natal. Emoții despre care își amintesc cu zâmbet ștrengar pe buze.

Siguranță & Încredere

Factor important al unei relații de durată este sentimentul de siguranță și sprijinul pe care ți-l oferă partenerul. În orice situație, indiferent dacă sunteți într-o situație mai tensionată sau nu, știi că vă puteți baza unul pe celălalt, oricând, oriunde, fără să ceri, și ai încredere în capacitatea celuilalt de a te înțelege și rezolva problemele împreună. Încrederea nu se limitează doar aici. Să fii gelos într-o anumită măsură este normal, însă oferindu-i libertate partenerului și posibilitatea de a petrece timp necesar făcând anumite activități plăcute pentru el/ea, fără tine, nu doar dă dovadă de încredere, dar și menține o relație echilibrată. Este necesar să se țină cont de respectarea spațiului personal, oricât de paradoxal nu ar suna, însă distanțarea cu scopul recentrării de sine este benefică și ajută la o conexiune mai bună dintre parteneri.”

„Să fiți în rând cu lumea, că, cu oameni se face totul.”

Pentru noi exemplu şi model de cuplu au fost părinții. Erau foarte înțelepți, muncitori şi ne-au dat multe sfaturi despre cum trebuie să fie un cuplu. De la ei am învățat că o relație se încheagă frumos atunci când sentimentele sunt reciproce şi este dorință de a forma o familie sănătoasă în pofida tuturor provocărilor.”

Grija necondiționată

Viața nu îți oferă doar lucruri bune, iar în momentele grele, când unul din parteneri e bolnav sau trece printr-o perioadă mai dificilă, grija necondiționată pe care o porți celuilalt te definește pe tine în primul rând, dar și întărește relația.”

Certuri & Crize

Certurile sunt inevitabile, însă ce contează este modul în care le gestionezi. Comunicarea este cheia, oricât de tentant ar fi să te închizi și să te depărtezi de partener în momentele de criză, sinceritatea și exprimarea tuturor frustrărilor pe moment ar putea fi dureroasă dar necesară pentru a ajunge mai rapid la un consens. Ignorarea rezolvării oricărui conflict riscă, în timp, să instaleze indiferență și eventual ură între parteneri. Discuțiile sunt necesare, chiar dacă sunt în contradictoriu, atâta timp cât sunt constructive.

Fiecare ceartă este o lecție și deschide o excelentă oportunitate de a te cunoaște atât pe tine, dar și pe partener. Pentru a menține o relație puternică și de durată, este absolut necesar să reflectezi asupra unei versiuni mai bune a propriei persoane, astfel încât modul în care te manifești să reflecte sinele tău real. Totodată, bunul-simț și argumentele bine fondate ar trebui să ia locul jignirilor și violenței verbale care nu își au locul într-o relație sănătoasă. Totodată, menținerea acestor conflicte departe de ochii publicului dă dovadă de respect pentru persoana iubită.”

Evoluție & Viziuni

În pofida diferențelor, un cuplu ar trebui să se stimuleze reciproc pentru a fi mai buni, să evolueze împreună. Concentrarea asupra dorințelor comune și formarea unor planuri și viziuni asupra viitorului sunt fundamentul unei relații de durată.”

Greutățile ne-au consolidat, întărit relația şi ne-au făcut mai înțelepți.

La fel ca și toate familiile, a lor nu a fost ocolită de provocări. „Una din provocările vieții cred că a fost Marius, pentru așteptarea îndelungată. L-am așteptat 17 ani. Deja nu mai eram tineri, aveam și probleme de sănătate. Dar el ne-a ales să-i fim părinți chiar atunci când nu mai credeam că se poate întâmpla. Cu multă răbdare, speranță şi susținere am completat familia noastă.” Și-au fost aproape și s-au consolat în momentele grele. Atunci când le-au decedat părinți și frați. Iar odată cu plecarea soțului peste hotarele țării a început o perioadă de grele încercări. Din motiv că au fost mereu împreună despărțirea a fost greu de suportat atât pentru cei doi soți cât și pentru copiii lor.

Relația cu familia și prietenii partenerului

Menținerea unei relații bune cu familia și prietenii partenerului reprezintă un alt aspect destul de important. Tratează-i cu empatie, bunăvoință și dă dovadă de respect, indiferent că îi placi sau nu. Stabilirea unor limite sănătoase împreună cu partenerul ar putea să prevină conflictele din viitor.”

Pe picior de egalitate

„Într-o relație sănătoasă și de durată, ambii parteneri trebuie să se privească de pe aceeași treaptă, indiferent de câștigurile financiare, pregătirea profesională și intelectuală. Aveți aceleași drepturi ca indivizi și trebuie să le respectați. Iar fiecare își asumă obligațiile stabilite în mod egal și de comun acord.”

„Viitorul copiilor noştri este foarte important și el depinde de ceea ce le oferim noi. Siguranța, încrederea și dragostea din familie contează cel mai mult. Copiii sunt toată bogăția, am investit în ei tot ce am avut, necondiționat.”

Dea lungul anilor cei doi soți au învățat că:

  • cel mai bun şi mai adevărat prieten este partenerul de viață;
  • cel mai bun învățător este părintele;
  • copiii devin cuminți, deştepți şi realizați atunci când sunt iubiți cu adevărat.

Viața de familie nu li s-a dat ușor, dar au știut să se susțină în momentele dificile. „Armonia se învață și apare atunci când este înțelegere. Când ai copii, serviciu și ești împlinit sufletește te poți considera norocos” susțin cei doi soți.

Foto: arhivă personală

Distribuie articolul: