Familia Silviei Știrbeț, după câțiva ani trăiți în România, s-a întors acasă și a dat start unei afaceri. Astfel, în unul din satele gazdă ale Rezervaţiei Biosferei „Prutul de Jos”, se află și Eco-Village Văleni, complexul tursitic fondat de familia Știrbeț. Cum le-a reușit să-și lanseze afacerea și să demonstreze că poți avea un trai decent acasă, vezi în cele ce urmează.

Eco-Village Văleni este un complex turistic care cuprinde o agro-pensiune, câteva căsuțe rustice, aflate încă în construcție, un restaurant și o curte tradițională țărănească. Silvia Știrbeț, a cărei familie a fondat această afacere, ne face turul complexului, aflat în plin proces de dezvoltare și extindere.

„Avem aceste patru căsuțe, două învelite cu stuf, două învelite cu oală. Vrem să le amenajăm pentru a demonstra mai multe meșteșuguri tradiționale: casa eco a dulgherului, a pescarului, fiindcă legenda spune că primii vălenași sunt pescarii. Și următoarea casă va fi cea a ciobanului, sau a mocanului, cum se mai spune la noi. În spatele casei vrem să amenajăm o mini fermă cu oițe, miei, măgăruși, păsări, ca să familiarizăm copiii veniți din oraș cu tot ce înseamnă curte țărănească tradițională”, spune Silvia.

„Și ultima casă, care va fi cea mai maiestuoasă, cu o moară în față, va fi casa morarului”, mai adaugă ea.

Economia locală este conectată de pescuit, creșterea animalelor și culturilor agricole. Pentru a agonisi pentru un trai decent, mulți locuitori din cei peste 3000 cât îi are satul oficial pleacă în străinătate, iar cei mai mulți în România, aflată la aprox. 20 de kilometri.

„Noi am locuit o perioadă în România, Galați și colindând țara vecină, văzând ce au făcut țăranii din satele românești cu casele lor, transformându-le în pensiuni și valorificând potențialul natural care îl au, am zis de ce nu putem noi face același lucru. Având aceste locuri frumoase, având rezervația lacul Beleu în apropiere, toate bazinele râului Prut, având oamenii aceștia primitori în Lunca Prutului, oameni calzi, oameni harnici, gata să-și deschidă casele pentru vizitatori, având patrimoniu cultural estimabil”, spune Silvia, membră a echipei Eco-Village.

Familia sa este cea care a inițiat proiectul de eco-turism, pentru ca ulterior să creeze câteva locuri de muncă.

Cu normă deplină și peste program, este implicată toată familia: „Nicu și Mihaela sunt administratorii, cei cu ideile, cei cu proiectele, noi suntem în spatele frontului. Eu sunt cu partea de restaurant, masă, cazare. Soțul meu, fiind tehnolog de vinuri, face un vin foarte gustos și așa ne completăm unul pe altul.”

A decis să își extindă casa părintească și au cumpărat și casa vecinilor. Asta se întâmpla în anul 2008.  Așa au valorificat mai toți banii agonisiți, s-au creditat de la organizații de creditare. Apoi, au câștigat și câteva concursuri de finanțare lansate de partenerii de dezvoltare.

Astfel, casa vecinilor s-a transformat în cază-muzeu – „Casa Dorului” – amenajată în stil tradițional, cu cele trei camere ale țăranului: tinda, casa mare și casa de locuit. Au adunat acolo toată zestrea mătușilor, bunicilor, străbunicilor, a gospodinelor din sat care au dorit să doneze lucruri.

Au mai fost amenajate două foișoare rustice, primul la intrarea pe traseul turistic Drumul lui Petru Rareș, lângă  fântână și al doilea foișor la podul de lemn, se mai spune și la salcia lui Petru Rareș.

Toate acestea vor încânta privirile celor 5000 vizitatori, turişti naţionali şi internaţionali, care se perindă anual în Lunca Prutului.„Văleni – sat de vacanță” este brandul spre care tinde comunitatea, aceasta fiind motorul său de dezvoltare economică locală și avantajul său competitiv.