Povestea Mihaelei Cazac începe acum câțiva ani. Deși nu picta decât acasă, la absolvirea liceului a înțeles că dragostea pentru arta plastică i-a ales deja calea în viață. Au urmat anii de studii, apoi a activat în calitate de pedagog, iar acum este mămică în concediul de îngrijire a copilului. Atunci când se lasă seara, iar fetița ei vede vise colorate, mămica își ia culorile și își așterne visele proprii. Pe pânză sau lemn.

„Nicio lucrare nu o vedeam finisată sau ideală”

„Mă numesc Mihaela și am 27 de ani. De profesie sunt pedagog și activez în calitate de conducător de cerc de pictură „Micii Picasso”, la centrul de creație „Miorița” din or. Cahul. La momentul de față sunt în concediu de îngrijire a copilului.

Am absolvit Colegiul Industrial Pedagogic din Cahul, secția arte și, anume Pictura. Demult eram atrasă de artă, îmi plăcea să desenez. Am intrat la colegiu fără careva studii în domeniu, cel puțin față de unii colegi ai mei care absolviseră școala de pictură. În toți cei patru ani am acumulat cunoștințe și m-am dezvoltat în acest domeniu. Nicio lucrare nu o vedeam finisată sau ideală, fapt care îmi dădea un stimul de a nu mă opri și că pot mai bine decât atât.

La început pictam pentru mine, dar mai apoi am început a picta și la comandă, lucru care îmi aducea un mic profit. Nu am avut tare multe comenzi, deoarece mulți preferă să cumpere un tablou imprimat pentru că așa este mai rapid și ieftin. Astfel am înțeles ca la noi în Moldova nu prea se prețuiesc picturile în ulei”, povestește EA.

De la pictură pe pânză, la pictura pe lemn cu rășină epoxidică

„Totul a început când încă eram însărcinată. Într-o seară, navigând pe o rețea de socializare am dat de un articol al unui meșter de peste hotare care executa lucrări din rășina epoxidică. Mie mi-au plăcut foarte mult și chiar am vrut să încerc și eu.

Primul tocător l-am făcut chiar fiind însărcinată(echipată corespunzător cu mască și mănuși) și deși nu mi-a reușit din prima, mi-a plăcut foarte mult procesul, așa că nu m-am oprit. La fiecare tocător realizat aveam câte un mic progres, fapt care mă încuraja să creez și să mă dezvolt mai departe.

Pot realiza aproape toate formele posibile de tocătoare din lemn în tehnica resin-art cu rășina epoxidică. Mă inspir din internet, dar încerc mereu să adaug ceva de la mine. Fiecare tocător realizat este deosebit în felul său și cât nu m-aș strădui să fac două identice nu aș putea, dar cred că anume asta le face mult mai originale”, mărturisește Mihaela.

„Îmi place să creez ceva neobișnuit și mă mândresc că o pot face!”

„Începând cu procurarea lemnului și până la rezultatul final îmi ia undeva o săptămână. Luând în considerație că am copil mic lucrez seara. Materia primă o aleg după calitate, pentru că ea este pe primul plan. Rășina epoxidică este absolut sigură pentru a intra în contact cu alimentele.

Până la momentul de față am realizat circa 70 de lucrări, iar o treime din ele au fost dăruite. Pe lângă acestui hobby mai și pictez în ulei portrete la comandă. Picturile au ajuns și peste hotarele țării noastre, printre care Portugalia, Italia, Germania”, încheie meșterița.

Admiră și alte lucrări realizate de Mihaela Cazac în imaginile de mai jos.

Foto: Arhiva personală