Fabricile din industria ușoară din Moldova au fost afectate grav de pandemie. O spune președintele Asociației Patronale din Industria Ușoară, Silviu Lazu, care adaugă că  75% din numărul total de întreprinderi au continuat să activeze cu un număr incomplet de angajați, parțial fiind implicate și în producerea măștilor și echipamentelor medicale de protecție. 

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins, astăzi, o vizită de lucru la Asociația Patronală din Industria Ușoară. Agenda discuției a cuprins mai multe subiecte, cele mai importante referindu-se la impactul pandemiei COVID-19 asupra industriei ușoare din Republica Moldova, obstacolele cu care se confruntă companiile în această perioadă, reprofilarea activității unor companii urmare a crizei, dezvoltarea comerțului electronic, precum și măsurile comune pentru susținerea industriei ușoare din țară.

Președintel APIUS, Silvia Lazu, a mai adăugat că 25% din numărul de întreprinderi au sistat totalmente activitatea, dintre care 5% au intrat în șomaj tehnic, iar 52% au acordat, la cererea angajaților, concedii planificate sau din cont propriu.

Ministrul Sergiu Railean a declarat că în această perioadă este importantă susținerea acordată companiilor din această industrie. Oficialul a remarcat aici programele de suport, în special, în dezvoltarea și promovarea comerțului online, astfel încât antreprenorii să aibă posibilitatea să-și promoveze și să-și vândă produsele în mediul online.

În context, reprezentanții APIUS au menționat că pe termen mediu și lung își propun să dezvolte magazinele online pentru a accede pe piețele internaționale, să digitalizeze procesele la toate etapele de producere a unui articol fashion – de la mașini performante, la automatizarea și virtualizarea confecționării tiparelor.

Potrivit APIUS, la moment în Republica Moldova sunt înregistrate 457 fabrici active în domeniul industriei ușoare.

Sursa

Distribuie articolul: