În ultimele zile, Republica Moldova a importat cantități semnificative de gaze naturale din România, contractând aproximativ 16% din producția zilnică actuală a companiilor românești.

Această creștere a importurilor de metan, comparativ cu lunile anterioare, a generat diverse speculații și presupuneri atât în presa românească, cât și în cea din Chișinău, scrie Mold-street.com.

Specialiștii din România spun că R. Moldova începe să devină „aproape cu totul dependentă de România pentru gaze, dat fiind faptul că noi le operăm, prin Transgaz, și rețeaua internă, asigurăm și spațiu de stocare, le livrăm și gaze și le asigurăm și tranzitul pentru cantități aduse din altă parte”.

„De la anul, odată cu sistarea tranzitului de gaze rusesc prin Ucraina, Moldova nu are ce să facă decât să se orienteze cât mai mult către România”, constată Economedia.

„Explicaţia este una simplă. Cumpărăm gaze din România pentru că sunt mult mai ieftine decât la bursele europene. De exemplu, la TTF din Olanda”, a precizat Vadim Ceban, preşedintele interimar al Moldovagaz.

Potrivit şefului de la Moldovagaz, în ultimele zile, preţul gazelor la hubul gazier TTF (Title Transfer Facility) din Olanda a urcat la peste 40 de euro/MW, adică a depăşit 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar ieri a fost de 42,1 euro/MW, ceea ce este peste 477 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„În acelaşi timp, la Bursa Română de Mărfuri (BRM) preţurile sunt cu circa 20% mai mici, ca urmare a unui surplus de gaze pe piaţa românească”, explică Vadim Ceban.

De menționat că, anterior, autorităţile din România au anunţat că depozitele de gaze sunt pline cu peste 100%, respectiv companiile care extrag metan au nevoie să îl vândă.

Aşa că Moldovagaz profită de situaţia creată şi a cumpărat în ultimele zile cantităţi mai mari de metan, care intră treptat în reţeaua Republicii Moldova şi ajunge la consumatori.

Această situaţie nu poate dura însă mult timp, pentru că la preţul mic vor apărea şi alţi competitori. În plus, vremea se răceşte şi creşte consumul, dar şi cerearea de metan.

De notat că, anterior, expertul Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, a declarat că Moldovagaz a rămas fără conducere şi, în consecinţă, procesul de achiziție a gazelor pentru sezonul de iarnă (ianuarie-aprilie 2025) ar fi blocat pentru că nu are cine lua decizii. Vadim Ceban însă a infirmat aceste informaţii.

Distribuie articolul: