Cutremurul care a zguduit Republica Moldova luni după-amiază face parte din activitatea seismică obișnuită a zonei Vrancea, unde astfel de seisme pot avea loc la fiecare doi ani și pot atinge magnitudini și mai mari, chiar peste 7. Declarațiile au fost făcute pentru AGERPRES de Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 şi intensitatea în epicentru de V. El s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind 100 de staţii introduse în localizare. Acesta s-a resimţit si la Bucureşti, a fost mult mai puternic resimţit în Moldova, la Chişinău. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde cel puţin o dată la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea peste 5. Am avut unul mai mare în 2018, de 5,8, unul de 5,4 în 2022. Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum”, a spus Ionescu.

La fel a menționat că ultima revizuire a magnitudinii cutremurului, stabilită la 5,4, a fost foarte apropiată de estimarea inițială oferită de sistemul de alertă în primele trei secunde, care indica 5,5. De asemenea, a subliniat că, potrivit analizelor specialiștilor, în zona Vrancea se poate produce, o dată pe secol, un cutremur cu o magnitudine de peste 7.

Republica Moldova a fost zguduită pe  16 septembrie, de un cutremur puternic, urmat de o replică.

Distribuie articolul: