Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, motiv ca întreaga familie și prietenii să se adune în jurul mesei de sărbătoare. Și dacă preferințele tradiționale sunt în vogă, atunci vei putea găsi aici bucatele perfecte pentru acest eveniment religios.

Pentru masa de Paşte, gospodinele pregătesc ouă colorate, friptură de miel, sarmale, salate, cozonaci, pască şi altele, după preferinţe. Desigur, cei care au ţinut Postul Paştelui nu ar trebui să facă excese alimentare, ci să mănânce calculat, pentru a nu-şi pune sănătatea în pericol.

Iată meniul:

Friptură de miel cu usturoi și rozmarin

miel-ierburi1-1Ingredientele pentru friptură de miel cu usturoi şi rozmarin: 1 bucată de pulpă de miel, curăţată de pielițe şi grăsimea în exces, 1 lingură rasă de paprikă dulce, 1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat, 2 linguri de rozmarin mărunţit, 3-4 căţei de usturoi mărişori, 2 linguri de oţet balsamic, 1 lingură bună de sare.

Pentru sos: 100 de ml. de vin roşu, 2 linguri de sos worcester, 1 lingura rasă de zahăr brun, câteva fire de rozmarin verde pentru decor.

Mod de preparare pentru friptura de miel cu usturoi şi rozmarin:

Într-un castron, se amestecă bine sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă. Cu această pastă se unge bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă cu foile de aluminiu şi se lăsa timp de o oră la marinat. Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o cană cu apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. Se ține la cuptor în funcție de cât de repede se coace. Verificați o dată la 30 minute.

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc şi se dă în clocot. După acesasta, sosul se strecoară prin sită într-o cratiță, se adaugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate. După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase. La dorință, pute-ți adăuga garnitura de cartofi cu muştar şi usturoi.

Sarmale cu carne în foi de varză

440x330_9a2e5b8628fbbd4123142330585114Ingrediente: 1 kg carne tocată de porc sau porc si vită, 110 grame orez, 3 frunze de dafin, 2 cepe mari, doua linguri de untură de porc, pastă de tomate – 100 degrame, varză, piper, sare (o lingură).

Mod de preparare:

Carnea de porc se dă prin mașina de tocat. Carnea tocată se amestecă cu orezul, cu ceapa tăiată cubulețe, piperul, sarea, frunzele de dafin tăiate mărunt și 100 ml de apă. E foarte important adaosul de apă în umplutură. După ce amestecul este gata, putem umple sarmalele. Acestea se fierb într-un castron tapetat cu foi de varză și cu puțină apă. Peste ultimul strat de sarmale se pun apa (în așa fel încât să acopere sarmalele), pasta de tomate și doua linguri de untură. După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt lăsate să fiarbă la foc mic, timp de 2 ore. Opțional, după ce au fiert două ore pe aragaz, sarmalele se pot lăsa încă 20 minute la cuptorul preîncalzit la 180 grade. Se servesc calde!

Salată cu ciuperci

Ingrediente: 1 borcan de ciuperci, 3 ouă fierte tari, 200 ml de smântână, 1 cățel de usturoi, 3 linguri de maioneză, zeama de lămâie, pătrunjel verde tocat.

Mod de preparare:

Scurge ciupercile de zeamă și taie-le mărunt. Zdrobește usturoiul și taie ouăle bucăți mici. Amestecă ciupercile, ouăle, usturoiul și maioneza, apoi adaugă smântâna, zeama de lămâie si pătrunjelul verde. Pune sare și piper după gust.

Pască împletită cu brânză

Ingrediente: 1 kg făina de grâu, 6 gălbenușuri pentru aluat, 2 gălbenușuri pentru uns, 300 g zahăr tos, 250 ml lapte, 200 g unt, 50 g drojdie, coajă rasă de la o lămâie, o esență mică de lămâie, o linguriță de sare.

Pentru umplutură: 200 gr de smântână, 500 g brânză sărată de vaci, 3 gălbenușuri, 200 g zahăr tos, coaja rasă de la o lămâie, 100 gr. de stafide.

pasti 026Mod de preparare: Se pregătește un aluat simplu de cozonac, având grija ca uleiul să se amestece treptat. Se frământă cel puțin o oră, pentru ca să iasă coca mai moale. Se lasă cel puțin două ore la crescut, la loc cald.

Pentru umplutură, se dă brânza prin răzătoarea fină, apoi se amestecă bine cu smântâna. Gălbenușurile se freacă mai întai cu zahărul, apoi se amesteca și ele în pasta de smântână cu brânză, adăugându-se coaja de lămâie și stafidele. După ce aluatul a crescut, se face din el o foaie mai groasă (păstrându-se deoparte jumătate din coca). Se pune foaia pe fundul tăvii rotunde unse cu ulei. Din restul de aluat se mai face o foaie lungă și lată de 15 cm, care se pune pe pereții tăvii, lipind bine aluatul de foaia cealalta, ca sa nu curgă umplutura. Se toarnă umplutura, dar să fie mai jos decât marginea aluatului, care se răsfrânge peste brânză. Daca a mai rămas aluat, se mai fac și 2 suluri mai mici, care se așază în cruce peste umplutură. Se bat cele 2 gălbenușuri rămase și se unge cu ele pasca și umplutura, și coca, după care se pune tava în cuptorul preîncălzit, lăsând să se coacă la foc potrivit timp de o oră.

Ouă colorate de Paște

Și pentru că vrem să fim mai sănătoși și căutăm alternative naturale pentru vopsitul ouălor, Ea.md recomandă o solutie eficientă și rapidă pentru a colora ouăle de sărbători:

 

 

Distribuie articolul: