Astăzi am avut un interviu LIVE cu psihologa Aurelia Balan, care ne-a răspuns la multe dintre întrebările pe care ne macină de câteva săptămâni, pe noi, cei în autoizolare. Specialista în psihologie a venit cu recomandări care să ne ajute să ne adaptăm situației create și să trecem prin ea cu fruntea sus ridicată.

Cum a găsit-o situația de pandemie

„Nu pot să zic că m-a găsit foarte surprinsă. Mă așteptam că mai devreme sau mai târziu va veni situația și la noi și din păcate nu în cea mai ușoară formă. Avem noi specialiștii statisticile noastre pe care ne bazăm în diferite situații. Mă ocup cu ceea ce mă ocupam până acum doar că resimt mai intens acest lucru, pentru că telefoanele sună continuu, pentru că oamenii sunt disperați, panicați, pentru că au multe întrebări, răspunsuri la care nu sunt nici la nivel mondial și nici în R.Moldova. Dar nesiguranța îi atacă pe foarte mulți și caută cumva să găsească răspunsuri la frământările pe care le au”, povestește specialista în psihologie.

Cum ne organizăm și depășim stările de frică, anxietate și chiar panică

„Facem ceea ce ne învață însoțitorul de bord atunci când primim instrucțiunile: ne punem nouă masca de oxigen mai întâi nouă. Nu o punem vecinului, nu o punem copilului, nu ne ridicăm de pe scaun și o punem altcuiva ci ne-o punem nouă.

Primii oameni pe care trebuie să-i salvăm suntem noi, pentru că autosalvându-te tu poți ajuta și pe alcineva, iar atunci când ești îngenunchiat, nu mai poți fi util nici pentru alții. Iată de ce totul începe de la sine. În această perioadă este tocmai timpul potrivit să facem apel la resursele noastre pe care le avem înmagazinate și să găsim prin puterea de autoadaptare, acele mecanisme care să ne ajute să funcționăm.

Nu există un răspuns universal care ar putea ajuta toată lumea însă sunt câteva repere fundamentale de care trebuie să ținem cont. Primul este învățarea. E mega eficient în această perioadă să mai învățăm ceva. Acest ceva poate fi orice. Sunt suficiente grupuri, lecții gratuite, astfel încât noi să putem profita de cunoștințele altora, de bunătatea pe care ne-o oferă. Atunci când învățam ceva, nouă ne crește încrederea în sine. Eliberăm mai multe endorfine și suntem mult mai fericiți, mai bucuroși și putem fi mult mai utili. Iată de ce învățarea este o pârghie de luat în calcul în această perioadă”, explică Aurelia Balan.

Cum explicăm copiilor situația în care ne aflăm, faptul că nu pot ieși afară etc.

„E important să înțelegem că și copiii se confruntă cu aceleași stări cu care ne confruntăm noi, doar că dimensiunea este un pic diferită decât a adulților. Copiilor le explicăm mai întâi prin a ne explica nouă în primul rând. Prin a înțelege noi, prin a ne asuma situația în care am ajuns și prin a nu naște tot neamul de panică și de isterie astfel încât să nu speriem mai tare copiii.

Educația copiilor pornește de la noi. Copiii mai mari trăiesc această perioadă prin prisma fricii de a nu muri. Aici iarăși pornește de la adult. Pentru adultul este cel care trebuie să racordeze pe înțelesul copilului ce întâmplă acum la nivel mondial. Prin niște desene, filmulețe să explice copiilor mai mici despre ce este vorba: Iată, „vedeta anului”, coronavirusul. El a călătorit prin mai multe țări și a ajuns la noi. Ce aduce el? Aduce rinoree, febră, astfel încât el să conștientizeze despre ce e vorba și să înțeleagă că nu poate ieși afară și riscă să se îmbolnăvească. Dar nu să-l sperie cu moartea”, ne îndeamnă psihologa.

Despre cum să păstrăm relațiile de cuplu fără a ajunge la despărțire, cum să reziste persoanele singure în auto-izolare și multe alter informații utile, aflați urmărind video de mai sus.