Când rămân luni, zile numărate până la naștere, orice graviduță se întreabă cum se poate pregăti pentru alăptare, astfel încât chiar prima zi de alăptare să decurgă bine. Ei bine, femeile trebuie să cunoască faptul că sânii sunt deja pregătiți să alăpteze copilul. Așa se întâmplă că în zilele noastre, înainte de a fi însărcinate sau chiar în timpul sarcinii, fetele văd de cele mai multe ori copilași în filme sau reclame, în parcuri la plimbare, cu suzeta în gură. Puține văd o mamă alăptând în realitate, de aceea puține își pot închipui despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în acest proces.

La asta se adaugă câteva prietene care au născut și care din diferite motive nu au alăptat la sân. Gravidele deseori aud istorii de groază despre mameloanele crăpate, sânii care atârnă urât după alăptare. Și atunci, viitoarele mămici au impresia că e un proces extrem de complicat, unele renunțând în detrimentul copilului la alăptarea la sân. De aceea, primul lucru pe care trebuie să îl facă viitoarea mamă este să meargă în ospeție la mămicile care alăptează, ca să cunoască și ea procesul. Ar fi bine să meargă la seminarele de specialitate, să citească literatura corespunzătoare, de exemplu cărțile „Sărutați-mă” și „Cadou pentru toată viața”, scrise de Carlos Gonzales, pediatru spaniol.
Sânii sunt demult pregătiți pentru alăptare. La toate gravidele, începând cu săptămâna a 20-ea, se formează colostru – un lapte special, prima hrană a nou-născutului. În ziua în care vă întâlniți bebelușul să vă puneți o regulă. Trebuie să hrăniți copilul devreme, des și corect. Prima alăptare trebuie să se producă la o oră de la naștere. La început, nicio femeie nu are lapte în sâni, dar are colostru, atât cât să îl asigure pe nou-născut cu cele necesare. Este important ca primul contact cu sânul să aibă loc chiar în sala de nașteri, dar numai dacă bebelușul își revine după naștere și vrea asta. Nu trebuie să îi fie băgat sânul cu sila. Aveți o oră la dispoziție pentru ca bebelușul să prezinte interes față de sân, va începe să deschidă gurița, va scoate limba. Puteți pune bebelușul lângă sân ca să plimbați mamelonul pe buzele lui, să strecurați câteva picături de colostru în guriță. Dar să nu îl hrăniți împotriva voinței lui. De regulă, în cazul unor nașteri fără complicații, toți bebelușii își prezintă interesul față de sân în prima oră de când a apărut pe lume.
Mai multe despre alăptare, aflați de la echipa „Mămica Alăptează”. Accesați link-ul: mamicaalapteaza.md

Distribuie articolul: