După un an de pandemie în R. Moldova, am găsit sala Teatrului Național „Mihai Eminescu” cufundată în liniște, sub al treilea val de restricții prin care se interzice prezența spectatorilor în sala de spectacole. Chiar și așa, echipa pregătește noi premiere, o surpriză experimentală pentru vizitatori și un programul artistic pentru anul în care teatrul rotunjește 100 de ani. „Am vrea să le transmitem un gând bun medicilor” și „Ne dorim cât de curând să revenim în fața spectatorilor”, a spus echipa teatrului pentru AGORA.md.

Anul 2020 a fost un an deloc ușor pentru Teatrul Național „Mihai Eminescu”, ne spune directorul instituției Petru Hadârcă.

„Așa cum apasă tăcerea asta din scenă din sală, și pentru teatru ca și pentru societate, în lume, pentru Teatrul Național au căzut foarte multe proiecte, deplasări la festivaluri, atât de la Sibiu, Craiova, Constanța”, punctează directorul.

„Jos pălăria în fața spectatorilor”

Spectacolul „Copii foametei”, jucat pe 11 martie, a fost ultimul înainte de primele măsuri de sistare a activității cu prezența spectatorilor în sală.

„Am anunțat spectatorii atunci că sunt deschise casele de bilete ale teatrului și pot veni să-și recupereze banii pentru biletele procurate. Jos pălăria în fața spectatorilor. Majoritatea au zis că așteaptă redeschiderea ușilor Teatrului Național și cu acele bilete vor veni la spectacolele din nou programate, ceea au și făcut majoritatea”, spune Petru Hadârcă.

Spectacolele online: „Teatrul este emoția pe viu și spectatorul o simte” 

Atunci actorii au crezut că urmează o perioadă scurtă de pauză, timp pe care-l vor petrece cu familia și se vor odihni.„Ei bine, am savurat 1-3 săptămâni, s-a întâmplat ce s-a întâmplat, am avut multe săptămâni când am prezentat spectacole în format online, dar oricum cât n-am încerca, farmecul teatrului este momentul în care vin spectatorii și văd pe viu teatru”, afirmă actorul și director adjunct al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Ghenadie Gîlcă.

Tentativa de a transmite spectacolele pe online însă, nu substituie magia din scenă.

„Teatrul online oricum intră într-o competiție, concurență cu cinematografia, cu tv, care are altă deschidere. Teatrul este emoția pe viu și spectatorul asta o simte. Noi avem spectacolele din arhivă aproape toate filmate și am umplut golul acesta cât a fost posibil, dar nu e aceeași calitate și impact cu spectatorul”, subliniază Petru Hadârcă.

Prima revenire în scenă cu doar jumătate de sală plină

După aproape jumătate de an de la primele restricții, spectacolele au fost reluate, dar în condiții stricte: Acces cu dezinfectanți și măști de protecție, iar numărul de spectatori să acopere doar 50% din capacitatea sălii.

„Pentru noi a fost neobișnuit să vedem spectatorul cu masca pe față și ceea ce am remarcat spre deosebire de spectacolele care aveau loc înainte de pandemie, mai auzeai câte un strănut în sală, mai auzeai câte o tuse. Acum când am jucat cu numai 50%, nu auzeai musca în sală, dar totodată neobișnuit că erau cu masca pe față și la anumite momente unde ne așteptam la anumite reacții într-un spectacol de comedie – lipseau”, spune managerul instituției.

Ușile teatrelor nu a u fost prea mult deschise. La sfârșitul lunii noiembrie au urmat noi restricții, fiind interzisă repetat desfășurarea activităților cu prezența spectatorilor în teatre.

„Suntem conștienți și responsabili de tot ce se întâmplă, de pandemia asta, dar teatru nu este un loc unde lumea poate să fie infectată și am și demonstrat-o. Cât timp s-au jucat spectacole n-am avut niciun caz de la spectatori care să se plângă că s-au infectat de virus”, este convins directorul teatrului.

Pauza și impactul financiar pentru instituție

„Ceea ce ține de încasări – noi avem subvenție de la stat doar parțial – numai 80%, acoperire pentru salariu. Restul, pentru întreținerea edificiului, pentru acoperirea celor 20% din salariu, pentru producția de spectacole noi, trebuie să facem noi din surse extrabugetare care nu sunt altele decât încasările de la spectacole jucate cu spectatori, de la turneele pe care le organizăm, participări la festivaluri”, precizează Petru Hadârcă. Chiar și așa, actorii găsesc forțe și inspirație pentru proiecte noi. „Sunt sistate prezentarea spectacolelor cu publicul. Dar noi rămânem conectați. În mod cert, în scurt timp începem producția unui nou spectacol. Ne vom aduna fiind conectați la toate condițiile pandemice. Vom începe repetițiile la o nouă producție, păstrând distanța dintre noi și încercând să purtăm măști pe cât va fi de posibil”, spune Ghenadie Gâlcă.

Un spectacol experiment pentru 20 de persoane

Mai mult de atât, echipa teatrului pregătește o surpriză – experiment.

„Un proiect inedit, neobișnuit și provocator pentru spectatori. Nu vor avea voie se intre în sală decât 10 perechi, 20 de spectatori, care vor păstra distanța, dar care vor fi implicați cu emoțiile într-un spectacol unde vor fi doar vocile actorilor”, explică Petru Hadârcă.

Regizorul spectacolului, Mihai Fusu, spune că  fiecare cuplu va parcurge un traseu de întâlniri și dialog între ei într-un labirint. Deci spectatorii vor fi ei înșiși actorii acestui spectacol.

„Evident că fiecare își va compune în capul lui spectacolul reieșind din ideile pe care el singur le-a descoperit trecând prin aceste 10 diferite scene”, spune regizorul. Spectacolul este un experiment și o premieră pentru Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

100 de ani de Teatru Național Românesc la Chișinău

Se întâmplă în anul în care teatrul rotunjește 100 de ani. „Anul 2021 l-am dedicat unui eveniment aparte. Celor 100 de ani de existență a Teatrului Național Românesc la Chișinău. Și ne-am propus lunar să avem câte un eveniment. Sigur că toată pandemia asta dă peste cap anumite proiecte, dar oricum încercăm să le realizăm”, spune Petru Hadârcă.

Echipa Teatrului Național „Mihai Eminescu” se adresează cu un mesaj către medici, pe timp de pandemie.

Un gând bun pentru medici

„Trebuie să înțelegem că medicii sunt salvatorii noștri, oamenii din prima linie și trebuie să ne gândim la ei. Am vrea să le transmitem un gând bun din partea noastră. Și dacă reușim să ieșim din toată mizeria asta, am vrea să credem că în următoarea perioadă, mai multă lume va veni la teatru pentru că mai multă lume are nevoie nu doar de consiliere medicală, dar undeva și de consiliere sufletească, artistică, culturală”, spune Ghenadie Gâlcă.

„Îmi doresc din tot sufletul ca acea putere pe care o are teatrul, să revină cât de curând în sălile de teatru, unde au loc spectacole, unde se întâmplă o sărbătoare”, adaugă directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.