Dacă n-ai văzut-o pe Tatiana Hacina pe Instagram și TikTok vorbind sau mai degrabă creând o pereche de sprâncene, te îndemnăm să o cauți repejor. Tânăra make-up artistă s-a specializat în micropigmentare și știe absolut totul la acest subiect, fiind una dintre cele mai solicitate specialiste de la noi în ultima perioadă. Am luat-o la întrebări ca să ne spună cum s-a aventurat în antreprenoriat și cum inspiră prin tot ce face alte femei de la noi.

Tatiana, amintește-ți cum a început drumul tău în frumusețe și cum ai descoperit fiecare procedură în parte?

Drumul meu în domeniul Frumuseții a pornit destul de sceptic, cam 10 ani în urmă. Zic sceptic deoarece aceasta nu se considera o profesie una de succes pentru acele vremuri, era mai degrabă o meserie pentru cine nu reușea sau nu dorea să fie jurist ori medic. Ca orice părinți, ai mei mă vedeau în alt domeniu: la costum sau uniformă medicală (zâmbește). Acum tot la costum sunt practic zi de zi, doar că la costumul de meșter în micropigmentare. Și, pe lângă faptul că școlirea în domeniul frumuseții este practic continuă, tehnologiile, aparatele și produsele evoluează cu pași giganți, întreaga comunitate de oameni implicați în acest domeniu „luptă” mereu să demonstreze că aceasta este o profesie, ca oricare alta, cu toate drepturile, privilegiile și riscurile ei.

Care a fost momentul în care ai decis să oficializezi totul, să treci la salonul tău, să pornești adevărata afacere?

Momentul acesta a apărut demult, dar eu simțeam că mai am nevoie de experiență pentru asta. Am lucrat în câteva colective, am înțeles ce greșeli nu trebuie să fac și cum să înțeleg femeile mai bine. Între timp am devenit mai matură  și probabil acesta a fost momentul potrivit să „dau mai multe roade”. Nu mai puteam sta pe loc. E ca momentul în care un copil pleacă de sub aripa mamei la un moment dat și părinții chiar trebuie să îl lase să plece. Specializarea mea, dar și suportul familiei, a mamei mele care lucrează cot la cot cu mine, a echipei, mă face să cred că nu am dat greș pe direcția luată.

Proiecte Beauty by Tatiana Hacina

Cu ce greutăți te-ai confruntat atunci și cine te-a ajutat să le depășești?

Cea mai mare greutate atunci când am decis să deschid Studioul „Beauty Loft” a fost Pandemia – cumva a coincis cu primele luni de activitate. Nimeni nu o aștepta, nimeni nu știa ce va fi, dar am rezistat și o să rezist! Nu era vorba de pierderi financiare, cât de faptul că am convins-o pe propria mamă să vină din alt oraș cu mine la Capitală, să lucrăm în echipă. Visul nostru devenea realitate, eu i-am promis că o să avem clienți… iar când a dat peste toți noi pandemiei simțeam că o trădez. Însă mamele sunt mame și, indiferent de faptul ca am „scos-o” din zona de confort, ea m-a susținut!

Cum crești profesional, cum te dezvolți ca specialist?

Desigur trainingurile și master-class-urile, acum în special cele de pe internet sunt extrem de utile. Însă adevărata creștere profesională are loc datorită clienților mei, deoarece nu totul se învață prin practică. Uneori, întâlnind diferite situații, ești nevoit să inventezi ceva singur ca să ieși din dilemă. Pe lângă cursurile pe care le predau, am și eu mentori la care mă duc ca să „fur meserie și secrete”, în mare parte de peste hotare. Sunt și în Republica Moldova artiști pe care îi admir și mă bucur să știu că avem o comunitate atât de puternică și creativă.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de YES!BROWS course (@yesbrows_)

Ce este important în cazul tău, fiind și expertul din salon, dar și omul din spatele administrării, cu facturi și multe griji?

Important este totuși lucrul și legătura mea cu clienții – îi vreau mereu mulțumiți! Ce ține de administrare, am studii superioare în domeniul „Business și administrare” acre mă ajută foarte mult în toate etapele afacerii. În plus, mama mea nu a fost toată viața hair-stylist, ea a cochetat vreo 14 ani cu contabilitatea – deci, facturile sunt pe spatele ei acum. Tot eu am convins-o să lase cifrele pe ceva mai creativ și mi-am dorit să se ocupe cu ceea ce-i place! Faptul că acum mă ajută este un plus enorm pentru mine.

Mama Tatianei, Ludmila Hacina, hair-stilistă

Cum construiești relația cu clientele tale, cum le motivezi atunci când nu sunt decise sau vin la salon indispuse?

Clientele mele sunt minunate și le mulțumesc enorm pentru încredere! Mă strădui în primul rând să fiu eu un exemplu în ceea ce fac: prin a face sport, împart diferite filmulețe în care dau sfaturi utile, sunt sinceră și simt că legătura mea cu ele pornește virtual, dar continuă apoi în salon. Ne întâlnim la o procedura în studiou, bem un ceai, mai discutăm… iar dacă vin indispuse, discutăm sufletește și micile noastre povești – le știm doar noi și cei patru pereți (zâmbește).

Cine te motivează pe tine, pe cine urmărești, ce persoane sunt catalizatori și îți dau energie?

Pe mine mă poate motiva orice! O haină bine potrivită, o floare, o persoană dragă… tot ce emană energie pozitivă. Urmăresc un cerc restrâns de oameni, mai buni ca mine, de la care am ce învăța. Nu mi-e frică să spun: „Da, tu ești mai bun decât mine! Și îți mulțumesc că mă inspiri”, deoarece cu siguranța eu încă nu mi-am atins Apogeul. Sunt abia la început și mai am mult de muncit.