„Nu contează cât dăruieşti, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dăruieşti” – aceasta este convingerea Mariei Zaharia, despre care ți-am tot povestit cum se reprofilează. Pictoriță de formare, Maria a lucrat zece ani în decorul torturilor la comandă, creând imagini de poveste pe ceea ce se numea desert cu ocazii speciale. Însă libertatea de creație vine din mai multe detalii. Așa că eroina noastră, motivată de acest scop, a lăsat jobul pe care îl făcea cu mult succes și s-a aventurat ca meșter creativ pe cont propriu. Acum creațiile sale sunt la fel de inventive și utile, doar că nu mai aduc calorii în plus, ci doar emoții de nedescris. Un interviu marca #EmpowerWomen despre arta de a dărui din suflet cu Maria Zaharia.

Maria, care a fost momentul decisiv în care ai decis să schimbi domeniul de activitatea și, poate cel mai mult, să treci de la angajat la liber profesionist?

 

Întotdeauna mi-a plăcut să ofer daruri celor dragi. Și nu neapărat daruri scumpe, căci o privire caldă, o îmbrățișare sinceră, câteva cuvinte de încurajare și un simplu mulțumesc pot schimba ziua unei persoane. Dar revin la întrebarea ta. Domeniul în care am activat ultimii zece ani, Torturi la comandă, nu este departe de ceea ce mi-am propus să fac în viață – Cadouri personalizate la comandă. Ba chiar aș spune că aceste două domenii sunt surori, deoarece nu este sărbătoare fără tort, cadou sau flori.
Toate domeniile în care am activat până acum: pedagogie, pictură, cofetărie… au un scop comun, acela de a „Dărui emoții pozitive”. De aceea și sloganul nostru este: „Dăruim emoții!”

Acum cred că a venit momentul să unesc toate cunoștințele și experiențele de până acum într-un singur loc, la DARNIK. Am toată susținerea familiei și a unor prieteni care s-au oferit să mă ajute la început de cale. Le mulțumesc mult pe această cale și le sunt recunoscătoare. Întotdeauna am repetat fraza că „Dumnezeu lucrează prin oameni” și cred că o voi face până la urmă, căci m-am convins de nenumărate ori de acest lucru. Vreau să zic că unde am activat până mai deunăzi, am avut toată libertatea creativă, dar nu și cea decisivă. Dar până la urmă oamenii de creație iubesc libertatea mai mult decât cifrele – cred că acesta a și fost motivul principal.

Și de ce anume acest domeniu, de ce confecționarea darurilor personalizate?

Acest domeniu îmi este foarte aproape de suflet. Scopul meu profesional este acela de a îmbunătăți relațiile dintre oameni. Darurile și experiența bucuriei de a dărui este o formă superioară de trăire umană. Sper ca între timp prezența noastră pe piață să fie importantă pentru viața celor care vor interacționa cu noi. Eu cred sincer în magia darurilor, în generozitate, în recunoștință și grija pentru cei dragi.

Ce tipuri de cadouri creezi tu și cum o faci?

Domeniul cadourilor este foarte vast. Are multe subdomenii. Constat că în ultimul timp. la noi în țară, acest domeniu se dezvoltă rapid, deoarece în perioada pandemiei multă lume a fost nevoită să se reprofileze. Mulți sunt plecați peste hotare și din cauza restricțiilor nu au posibilitate să fie alături de cei dragi măcar de sărbători. Și aici intervin mesagerii cu daruri, surprize și flori. Asemeni unor îngeri, care pot transmite câtuși de puțin dragostea celor plecați către cei rămași acasă (copii, părinți, bunei, frați, surori). Eu sunt la început acum. Încerc să creez cadouri pentru orice vârstă  și orice ocazie.

Dar, studiind ce fac colegii din acest domeniu, încerc să nu-i copii. La moment m-am axat mai mult pe categoria cadourilor pentru bebeluși, adică „Torturi” și buchețele din scutece, aceasta este mai aproape de ceea ce am făcut până acum. Aceste compoziții din scutece sunt ornate cu hăinuțe, jucării, produse cosmetice pentru micuți. Toate „ingredientele” acestor produse sunt gata pentru a fi utilizate. Componentele sunt asamblate fără a folosi lipici, astfel încât sunt foarte ușor de desfăcut și de folosit ulterior. Nu se folosește nici un produs chimic la asamblarea acestora pentru a proteja integritatea componentelor și a nu le afecta calitățile. Nici un scutec nu este desfăcut sau atins pe partea interioara care are contact cu pielea bebelușului. Pentru executarea lucrărilor pentru bebeluși folosesc mănuși de unică folosință și le spun asta cu toată încrederea părinților.

Ce detalii aștepți de la clienți atunci când te apuci să creezi ceva pentru ei și cât de importantă este comunicarea pe care o ai cu clientul înainte de realizare?

Acestui compartiment îi atrag o atenție deosebită. Deoarece este foarte important ca într-un final să rămânem ambii mulțumiți: clientul să aibă emoții frumoase atunci când va primi lucrarea și eu emoții deosebite de la faptul el este mulțumit. Pot discuta foarte mult cu persoana care dorește un cadou, mai ales dacă este vorba de o lucrare pentru cei micuți. Sunt multe detalii la care trebuie să atragem atenția (mărimea, marca de scutece care folosește bebelușul, mărimea hăinuțelor, culori preferate etc.).

Ce planifici să mai creezi în lista ta de produse?

Vreau să vin cu realizarea cadourilor într-un mod cât mai creativ și mai artistic.

  • Cadouri create din hăinuțe pentru bebeluși rulate și așezate sub forma unor buchete alături de alte elemente (jucării, suzete, biberoane);
  • Cadouri din scutece în formă de torturi (pentru bebeluși);
  • Cadouri din bomboane, ciocolate, alte dulciuri în forma de torturi (care pot fi folosite la serbările din cadrul grupurilor de copii din diverse instituții)
  • Buchete comestibile (pentru copii și adulți);
  • Cadouri „corporate” (de la cele mai simple, la idei mai complicat de realizat). Soluții pentru parteneri, pentru angajați;
  • Și încă multe alte idei creative, care pot apărea în procesul de lucru.

 

De unde vine inspirația pentru diferite personaje, combinații, împletituri, etc.

Sursa mea de inspirație este chiar dorința clientului. După ce alegem cele necesare, am totul în față și de aici începe creația. De obicei, dacă în lucrare este o jucărie, atunci ea dictează designul. Mă strădui să le asortez în așa mod ca totul să fie armonios.
Dacă clientul are deja procurate unele lucruri, cum ar fi jucăria, botoșeii, hăinuțele, atunci cu drag le folosesc în compoziții, caut doar elementele sau accesoriile care să se potrivească ca într-un final să fie un tot întreg.

 

Cum crești tu profesional, cum te dezvolți tu pe acest domeniu?

În primul rând folosesc experiența pe care am acumulat-o în decursul anilor, decorând torturi la comandă. Apoi, zi de zi urmăresc diferite filmulețe , master class-uri care mă ajută să descoper diferite tehnici, life hack-uri și metode de realizare a celor mai noi tendințe.

Ești încă la început de cale ca meșter pe cont propriu, dar la sigur ai niște  așteptări de la DARNIK, unde vrei să ajungi cu el?

Nu mi-am făcut planuri mărețe, nu m-am axat pe cifre mari. Mă conduc întotdeauna de zicala „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, povestește-i despre planurile tale.” Are EL planurile lui. M-am convins de nenumărate ori că este anume așa. Mai ales acum, când nu știi ce-ți va aduce ziua de mâine. Dar totuși vreau să ajung undeva departe… la inimile oamenilor, în adâncul sufletului lor. Atunci când este pasiune în ceea ce faci totul se simplifică, căci vine de acolo din interior, din suflet.

 

Dacă am ști să dăruim mai mult, dacă ne-am debarasa de surplusul din viața noastră, dacă am încerca să ne îmbogățim sufletul nu cu lucruri materiale, ci cu bucuria celor din jur, dacă am da măcar un „Mulțumesc!” și o vorbă bună mai des, atunci am trăi mai mult în armonie cu noi înșine. Atunci am avea bucuria de a-i face pe ceilalți fericiți, fără a aștepta nimic în schimb. Căci o inimă care dăruiește, nu așteaptă nimic în schimb. Dăruiește, pur și simplu, simțind că face bine, că aduce o surpriză plăcută în viața unui om. Nu contează cât dăruieşti, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dăruieşti. #FiiDARNIK !!!