Elvira Viscun, o tânără ce trăiește prin muzică. Interpreta are în palmaresul său deja mai multe trofee și medalii și încă de la o vârstă fragedă muncește pentru a-și îndeplini visul. A studiat la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, catedra de canto academic. Recent a lansat o melodie, iar reacțiile ascultătorilor i-au dat curaj să meargă mai departe. Elvira poate fi un exemplu pentru tinerii de vârsta sa datorită ambiției de a reuși într-un domeniu cu o concurență acerbă. 

Elvira, povestește-ne când și cum a fost primul tău pas în lumea muzicii?

„Nu a fost nevoie să fac vreun pas în lumea muzicii, eu m-am născut în această lume. Mama mea fiind interpretă și activând în domeniul artistic m-a crescut cu muzica, iar când eram foarte micuță, bunica din partea tatălui mă învăța cântece folclorice. Treptat am început să mă aprofundez în acest domeniu. Am început să iau lecții de vioară, apoi a urmat o perioadă plină de muncă și concursuri atât în Republica Moldova cât și în România, acasă în colecție am deja peste 10 trofee și medalii.

Apoi a urmat perioada studenției la Centrul de Excelență în Educația Artistică „Ștefan Neaga”, catedra de canto academic a avut aportul ei. Ceea ce vreau să zic e că drumul meu deja era clar bătătorit spre o carieră muzicală”.

Ce reprezintă muzica pentru Elvira Viscun? Este o pasiune sau este domeniul în care vrei să crești și activezi?
Muzica este menirea mea. Am scopul în această viață de a spune lumii ce simt, de a mângâia, ferici și chiar provoca tristețe prin muzică. Indiferent de ce aș face nu pot să îmi neg vocația, este și o pasiune, dar și domeniul în care vreau să cresc și să activez”, ne-a mărturisit interpreta.

Recent ai lansat piesa „Minte-mă”. Care este semnificația acestei melodii și cu cine ai colaborat?

„Această piesă este de fapt a doua din cele trei pe care le-am lansat însă toate piesele mele din mediul online au fost arhivate de mine. Am hotărât să republic doar piesa ,,Minte-mă” pentru a da un mini-start a ceea ce urmează să lansez.

Ce ține de semnificația melodiei, fiecare percepe și simte mesajul piesei diferit, pentru fiecare piesa poate genera emoții diferite, de aceea mi-aș dori să-i las pe cei care ascultă să vibreze în felul lor cu aceasta sau oricare din piesele pe care le voi lansa”.

La conceperea piesei am lucrat cu Doina Sclifos pentru muzică și text, de producția instrumentală s-a ocupat o echipă de profesioniști din România, Alin Radu și Bunicu Magic, care lucrează cu diverși artiști români printre care și Bella Santiago câștigătoare X-factor România 2018, iar înregistrarea vocii am făcut-o la studioul domnului Sergiu Teacă cu care colaborez de câțiva ani”.


Foarte mulți artiști moldoveni preferă să se lanseze pe piața din România sau a altor țări. Tu nu te-ai gândit la acest lucru?

„Mulți își doresc, dar puțini ajung.  Evident, mă gândesc zilnic la o posibilă carieră în România ar fi un pas destul de important pentru mine ca și artist, dar nu e atât de ușor să îți faci loc printre interpreții cu renume.

În Moldova m-am confruntat des cu situații în care scriam de trei, patru ori la același post de televiziune ca să îmi pot promova muzica sau la posturi radio, portaluri din mass-media și eram ignorată sau refuzată. Dacă nu ai pe cineva care să te bage în lumina reflectoarelor sau mai mulți bani în buzunar, e greu să obții un loc în lume.

Cunosc foarte mulți tineri sau formații cu potențial, dar care nu au sprijin, de aceea fiecare este obligat să clădească o pseudo-carieră pe cont propriu. Bine că există YouTube, Instagram și alte rețele, dar asta nu este suficient”, povestește Elvira.

Cum își câștigă publicul un tânăr interpret de la noi și cum face față concurenței ?

„Un tânăr interpret îți câștigă publicul când stă cu chitara în stradă pe frig și cântă în timp ce alți afoni (persoană care nu poate cânta, nu are voce) sunt numiți interpreți și stau și se bucură de faimă.

Un tânăr interpret câștigă public organizând concerte gratis în aer liber sau în unele spații mici în timp ce alții cântă în concerte cu sute, mii de euro pentru cinci piese cântate playback. Cineva poate spune că aceste fraze i-au naștere dintr-o frustrare, dar ele au apărut odată cu dezamăgirea și ciocnirea față de realitate,” ne mărturisește tânăra.

„Concurența mi se pare o problemă minimă comparativ cu invidia și ipocrizia din showbiz. Eu niciodată nu am văzut rostul invidiei, ipocriziei, concurenței, aceste calități negative apar când te simți inferior, neîncrezut. Cine își cunoaște adevărata valoare și muncă depusă niciodată nu va fi un om vicios și se va retrage de acolo de unde nu îi este locul sau unde există concurență, el nu va dori niciodată să demonstreze nimic nimănui decât sieși”.

Cine sunt idolii tăi din domeniul muzicii?

„Mi se pare un cuvânt prea greu idol. Cumva auzind acest cuvânt mulți se simt obligați să dea nume precum Freddy Mercury, Michael Jackson, Withney Houston însă pentru mine idol pot să fiu doar eu în rest sunt persoane cărora le apreciez munca, calitățile vocale etc”.

Ce crezi că lipsește la momentul actual în muzica autohtonă ?

„Cenzură și educație muzicală”.

Există diverse genuri de muzică, ce preferi să asculți și ce nu?

„În intimitatea mea eu ascult orice stil muzical pentru a-mi cultiva simțul selecției și pentru a înțelege ce mă reprezintă pe mine, cu ce stil rezonez mai mult. În playlistul meu o să găsiți și blues-rock, indie, alternativ, r&b, pop, folk și muzică clasică, muzică populară, lăutărească veche… multe și de toate.”

Ești studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. Cum reușești să îmbini viața de interpretă cu viața de student?

„Acum datorită pandemiei e mai simplu. Nu sunt concerte, muzica este în impas, deci mă focusez doar pe noul drum pe care am ales să merg. Dar în cazul în care se reiau activitățile muzicale pentru mine nu ar fi nimic greu sau provocator, cu cât mai multe activități cu atât mai bine, asta cumva mă ferește de rutină, iar eu nu sunt adepta unui stil de viață pe repeat.”

Ce îți place sa faci în timpul liber? Care sunt hobby-urile tale?

„Timpul meu liber nicidecum nu este gestionat corect, eu nu sunt o persoană organizată deși încerc cumva să educ aceasta în mine. Din acest motiv mereu mi-a plăcut să fiu prinsă în activități, să am graficul plin fiindcă știu că am responsabilități însă când rămâne la discreția mea, pot să las pe mâine. Acum aș putea da vina pe pandemie fiindcă majoritatea activităților se rezumă la stat în casă. Dar de obicei tot timpul meu liber este dedicat muzicii, scrisului și filmelor.”

În prezent în ce proiecte ești implicată și ce planuri ai pentru anul 2021 ?

„Proiecte încă nu sunt, dar gânduri sunt multe. Sunt în pauză de creație acum. Scriu, compun muzică și învăț. Mie îmi place spontaneitatea încerc să nu-mi prea fac planuri și nici nu prea știu dacă e corect să mi le fac dată fiind perioada în care ne aflăm, dar cum trecem de ea, voi acționa”.

Ce sfaturi ai pentru tinerii care doresc să se lanseze în domeniul muzicii?

„Aș putea oferi multe sfaturi din experiență, dar și care mie mi-au fost spuse. Să nu se grăbească, să nu aștepte faimă peste noapte, cât de repede vine atât de repede pleacă. Să muncească asupra personalității și a valorilor lor, iar în momentul când au ce spune, pot să pășească ferm în lumea muzicii”.

Continuă fraza:  „Un interpret bun… este un om simplu cu valori.”

Interviu realizat de Eliza Mihalache, stagiară

Distribuie articolul: