Stresul are efecte negative asupra organismului, iar unele dintre acestea sunt vizibile în comportamentul oamenilor: de la irascibilitate, insomnii şi epuizare fizică şi psihică până la pierderea poftei de mâncare, crize de bulimie şi gastrită.

Programul agitat şi numeroasele responsabilităţi au contribuit considerabil la răspândirea acestei stări de tensiune în rândul oamenilor, de aceea este important pentru o persoană să cunoască metodele cele mai eficiente pentru a combate stresul cotidian. Meditaţia este unul dintre mijloacele care ajută la diminuarea nivelului de stres din organism. Totodată, activităţile fizice sunt benefice pentru a scăpa de această stare. Iată şi alte moduri prin care te poţi relaxa.

Mergi la shopping

În majoritatea cazurilor, shoppingul este o metodă eficientă de relaxare şi încărcare cu energie pozitivă. Achiziţionarea unor rochii ieftine, a unor paltoane la modă sau a unor pantofi aflaţi la reducere poate avea efect terapeutic. În cazul acestei activităţi, zilele de weekend nu sunt cele mai indicate pentru a merge la cumpărături, deoarece magazinele şi centrele comerciale sunt mai aglomerate în această perioadă.

Elimină elementele disturbatoare

Pentru a avea un stil de viaţă mai relaxat este important ca, măcar seara şi în weekend, să elimini toate obiectele din jurul tău care îţi pot distrage atenţia şi îţi pot crea neplăceri. În această categorie intră, printre altele, telefoanele mobile, laptopurile şi televizoarele. Cu toate că ele au devenit o extensie a fiinţei umane, este indicat să lăsăm la o parte acea lume virtuală, pentru a descoperi plăcerile din cea reală.

Stabileşte o rutină

Un plan bine pus la punct, urmat cu stricteţe, contribuie la un stil de viaţă mai echilibrat şi organizat. Timpul va fi astfel mai bine folosit, iar nivelul de stres ar putea să scadă. Respectarea unei rutine poate contribui la eficientizarea orelor de muncă, astfel încât să rămână vreme şi pentru activităţi recreative, hobby-uri şi sport.

Trezeşte-te dimineaţa

Se spune că cine se trezeşte de dimineaţă ajunge departe, iar această regulă este valabilă şi când avem o viaţă tensionată. Cercetările arată că trezitul de dimineaţă are efecte pozitive asupra organismului şi ajută la îmbunătăţirea stării mintale. Este important să fie setate şi respectate orele de odihnă, astfel încât corpul să se relaxeze pentru a putea face faţă cu mai multă uşurinţă activităţilor generatoare de stres din ziua următoare.

Setează o zi pentru distracţie

Oricât de agitat ar fi programul zilnic şi indiferent cât de obosită te-ai simţi la sfârşit de săptămână, este important să te implici în activităţi recreative măcar într-o zi, iar weekendul pare cel mai bun moment de a face acest lucru. Un grătar împreună cu prietenii, o plimbare prin parc, o ieşire în club, la cinema sau la teatru ori o expediţie montană – iată câteva activităţi pe care le poţi încerca pentru a te recrea şi a scăpa de stres. Pentru a fi sigură că nu vei petrece sâmbăta sau duminica lenevind în pat, setează din timp ziua pentru distracţie, fă planuri, invită prietenii şi găseşte motivaţia de a fi cât mai implicată.

Sursa

Distribuie articolul: